مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۶ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۷ مرداد ۱۴۰۱
اواخر خرداد بود که بیمه مرکزی با راهاندازی سامانه و سوییچ تبادل اطلاعات بیمه، اینشورتکها را ملزم کرد تا از طریق این سوییچ به شرکتهای بیمه متصل شوند، حالا اینشورتکها اعلام کردهاند سوییچ آمیتیس فعلاً متوقف شده است تا با بیمه مرکزی به توافق برسند.
به گزارش پیوست، اقدام بیمه مرکزی در خصوص راهاندازی یک سامانه و سوییچ تبادل اطلاعات مرکزی به نام آمیتیس از همان ابتدا اعتراضات متعددی در پی داشت. کارگروه اقتصاد دیجیتالی چندی بعد از راهاندازی سوییچ آمیتیس در نامهای خواستار توقف فعالسازی آن شد و انجمن فینتک نیز ایجاد سامانه آمیتیس را غیرقانونی خواند. در این بین هرچند رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی معتقد بود آمیتیس به عنوان سوییچ بیمهای به دنبال انحصار و رقابت با کسبوکارها نیست و تسهیلگر کسبوکارهای این حوزه است اما حالا بنا بر آنچه اینشورتکها اعلام کردهاند، سوییچ آمیتیس فعلاً متوقف شده است تا آنها با بیمه مرکزی به توافق برسند.
علی سرمدی، عضو هیات مدیره ازکی، در گفتوگو با پیوست گفت: هیچ کجای دنیا رگولاتورها بیزینس نمیکنند. نظارت و بیزینس دو مقوله متفاوت است. آمیتیس، بیزینس محسوب میشود و اگر بیمه مرکزی قصد دارد بر کارگزاریها و استارتآپهای بیمه نظارت کند، راههای اصولیتری نیز هست.
سرمدی با اشاره به اینکه احتمال دارد در آینده ساختار بیمه غیرمتمرکز شود گفت: روند کنونی آمیتیس اگر ادامه یابد، استقلال را از استارتآپها خواهد گرفت. همانطور که بیمه داتکام و بیمهبازار دو دفعه همکاریشان قطع شد همین اتفاق ممکن است در لحظه برای همه اینشورتکها رخ دهد. بنابراین آمیتیس اگر بخواهد این روند را ادامه دهد، استارتآپکُش خواهد شد.
او افزود: قوانین اگریگیتورها در همه جای دنیا با قوانین نمایندهها و کارگزارها متفاوت است. این در حالی است که قوانین بیمه در ایران مربوط به ۵۰ سال گذشته بوده و با شرایط کنونی جامعه همخوانی ندارد. ما به معنی کلاسیک کارگزار نیستیم بلکه اگریگیتور بیمه هستیم.
عضو هیات مدیره ازکی در پاسخ به این سوال که اگر بیمه مرکزی در روند اجرای این طرح بر استارتآپها فشار وارد کند به آن میپیوندند یا خیر گفت: آمیتیس خوبیها و بدیهای خاص خودش را دارد. در صورتی که مدل و فرایند این سوییچ تغییر کند و سهامدارانش که بیمه مرکزی یکی از آنهاست مشخصتر شود، میتوانیم موضوع را جلو ببریم.
سرمدی در ادامه گفت: ما در حال حاضر با بیمه مرکزی در تعامل هستیم تا بتوانیم این موضوع را حلوفصل کنیم اما تاکنون به نتیجه نرسیدهایم.
عضو هیات مدیره بیمهبازار نیز با اشاره به اینکه پروسه آمیتیس به دلیل ایجاد اختلال در استارتآپها متوقف شده گفت: آییننامه جدیدی قرار است بین ما و بیمه مرکزی تنظیم و تصویب شود. ما باید با بیمه مرکزی جلساتی داشته باشیم تا به یک نقطه مشترک برسیم.
او افزود: شرکتهای بیمه نهاد دولتی نیستند و هر کسی در این فضا ممکن است تمایل داشته باشد به شکلی با شرکتی معامله کند. کار نهاد ناظر نظارت است تا زمانی که تخلفی صورت نگیرد.
عضو هیات مدیره بیمهبازار گفت: ما اصراری نداریم که آمیتیس نباشد. محرمانگی اطلاعات در اینشورتک خیلی مهم است اما اطلاعات ما با آمیتیس میتواند دست نمایندگان متعددی برسد که با ما تضاد منافع دارند و میتوانند از آنها استفادههایی کنند که مطلوب ما نیست. زیرا ما برای به دست آوردن این اطلاعات هزینه دادهایم. با توجه به اینکه کارکرد آمیتیس در حال حاضر ارزش افزوده ایجاد نمیکند تمایلی برای پیوستن به این سوییچ نداریم.
به گفته عضو هیات مدیره بیمهبازار، اگر کارکرد آمیتیس واقعاً به نفع صنعت بیمه و استارتآپها باشد موافقاند که به آن بپیوندند، چراکه اگر درگاهی برای جمعآوری اطلاعات وجود داشته باشد، آنها هم میتوانند از آن استفاده کنند.
رضا باقری اصل، دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، نیز با اشاره به اینکه نامه این شورا منجر به توقف فعالیت آمیتیس شد گفت: هرچند ما نامه زدیم و فعالیت آمیتیس را هم متوقف کردیم اما بعضی از بیمهها که سهم خوبی هم از بازار دارند در حال تفاهم با بیمه مرکزی هستند، این کار اشتباهی است. باید از بخش خصوصی یک صدا بلند شود. ما به خاطر نگرانی بخش خصوصی نامه زدیم اما یک عده خودشان میروند و توافق میکنند.
عالی ممنونم از شما