استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
رئیس مرکز فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری هدف از ایجاد خانههای خلاق و نوآوری را کمک به اشتغالزایی برای ۵۰ درصد از فارغالتحصیلان دانشگاهی عنوان کرد.
به گزارش پیوست، خانههای خلاق و نوآوری از مرداد سال گذشته کار خود را به صورت جدی در کشور آغاز کردند و در حال حاضر ۷۵ خانه خلاق و نوآوری در کشور فعال است.
خانههای خلاق و نوآوری در واقع آن دسته از مراکز نوآوری هستند که در زمینه فناوریهای نرم شامل علوم انسانی، اجتماعی و فرهنگ و هنر فعالیت میکنند و رویکرد تجاریسازی این علوم را پیرو قانون جهش تولید دانشبنیان در دستور کار قرار دادهاند.
پرویز کرمی، رئیس مرکز فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در گفتوگو با پیوست با اشاره به اینکه از مرداد سال ۱۴۰۰ فعالیت خانههای خلاق و نوآوری در کشور شروع شده گفت: ما حدوداً ۱۲۰ خدمت را به شرکتهای دانشبنیان و خلاق و خانههای خلاق و نوآوری ارائه میدهیم و در واقع تمام حمایتهایی که در قانون از شرکتهای دانشبنیان میشود شامل خانههای خلاق ونوآوری نیز میشود به جز دو مورد معافیت مالیاتی و گمرکی.
توسعه محصول، توسعه بازار، تسهیلات مالی، تجهیزات زیرساخت، تسهیلات خدمت سربازی، تسهیلات حضور در کریدور صادرات و… از جمله حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از واحدها و شرکتهای خلاقی است که در خانههای خلاق و نوآوری فعالیت میکنند.
او همچنین به تصویب آییننامه اجرایی توسعه زیستبوم واحدهای خلاق اشاره کرد و گفت: این آییننامه اجرایی ماده ۶ قانون جهش تولید دانشبنیان که مسئولیت اجرایی آن با ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق است در نظر دارد توسعه زیستبوم نوآوری و فناوری در کشور به عنوان مکمل اقتصاد دانشبنیان و ارتقای سهم واحدهای خلاق در اقتصاد خلاق و ایجاد اشتغال و ثروتافزایی را محقق کند.
کرمی این آییننامه را آغازی برای ارتقای کمی و کیفی فعالیت شرکتهای خلاق دانست و گفت: در دنیا بازار کار توسط استارتآپها ایجاد میشود. در حال حاضر مشاغل دولتی و نیمهدولتی در کشور اشباع شده و ما برای اینکه بتوانیم برای ۵۰ درصد فارغالتحصیلان دانشگاهها خصوصاً در رشتههای علوم انسانی و فرهنگ و هنر ایجاد اشتغال کنیم موضوع صنایع خلاق و پلتفرم خانههای خلاق و نوآوری را مطرح کردیم.
به گفته پرویز کرمی، خانههای خلاق و نوآوری صاحبان ایده در حوزههای مرتبط را به حضور میپذیرد و از آنها در یک فرایند شتابدهی و تکمیل زنجیره تولید و تجاریسازی ایده تا محصول حمایت میکند. این حمایتها شامل مشاورههای فنی و حقوقی، تسهیلات مالی، منتورینگ، آموزش، توانمندسازی، اختصاص مکان، تیمسازی، جذب سرمایهگذار، تولید و صادرات و… است.
دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق گفت: در دل خانههای خلاق و نوآوری تیمها، استارتآپها و شرکتها شکل میگیرند و سرمایهگذار و ایدهپرداز در این شرکت سهامدارند و بر سر میزان سهام توافق خواهند کرد.
کرمی در مورد تفکیک شرکت دانشبنیان و شرکت خلاق توضیح داد: محصول یا خدمت شرکتها اگر از تکنولوژی پیچیده و فناوری بالایی برخوردار باشند دانشبنیان میشوند و اگر لزوماً فناوری بالایی نداشته باشند اما از جوهره نوآوری و خلاقیت برخوردار باشند و مدل کسبوکارشان از نوآوری و فناوری بهرهمند باشد میشوند شرکت خلاق. در حال حاضر ۱۶۰۰ شرکت خلاق و ۶۷۰۰ شرکت دانشبنیان در کشور داریم که برای ۳۵۰ هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده و ۳۵۰ همت گردش مالی دارد.
کرمی در ادامه با اشاره به تاریخچه شکلگیری اکوسیستم فناوری و نوآوری در کشور گفت: بعد از شکلگیری اقتصاد دانشبنیان در کشور چند بازیگر به بازیگران قبلی حوزه علم و فناوری اضافه شد. پیش از این دانشگاهها مراکز تولید و پرورش نیروی انسانی و پارکهای علم و فناوری مکانی برای تبدیل علم به محصول بودند.
او ادامه داد: پس از این بنیاد ملی نخبگان و صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوقهای جسورانه، کارخانهها و مراکز نوآوری، شتابدهندهها و استارتآپها به زیستبوم فناوری و نوآوری کشور اضافه شد. با شکلگیری و تقویت این نگاه معاونت علمی و فناوری که تجاریسازی علم باید توسط بخش خصوصی و با بهرهگیری از علم تولیدشده در دانشگاها و مراکز علمی صورت گیرد و محصول در شرکتهای بخش خصوصی تولید شود، شرکتهای دانشبنیان و خلاق تحت حمایت قرار گرفتند و تقویت شدند و در ادامه استارتآپها شکل گرفتند.
سخنگوی معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری افزود: بعد از آن شرکتهای دانشبنیان و اخیراً شرکتهای خلاق تشکیل شدند. در حال حاضر ما ۹ کارخانه نوآوری داریم که در زمینه صنعت، فنی، مهندسی هایتک و… فعالاند و برنامه این است که در همه استانها یک کارخانه تاسیس شود. علاوه بر این بیش از ۲۰۰ مرکز نوآوری نیز در کشور وجود دارد که در حوزه تجهیزات پزشکی، پزشکی، دارو، کشاورزی و… فعالاند.
به گفته کرمی و بر اساس مصوبات سفرهای استانی رئیسجمهور، قرار شده در هر استان حداقل پنج خانه خلاق و نوآوری احداث شود و در حال حاضر ۷۵ خانه با تمرکز بیشتر بر کلانشهرها و شهرهای بزرگ فعالیت میکنند.
در خانههای خلاق و نوآوری ۲۰ رشته مشخص شده که عبارت است از: صنایع دیداری و شنیداری، اسباببازی و سرگرمی، یادگیری فناوریهای آموزشی، بازیهای یارانهای، ویدئویی و موبایلی، هنرهای تجسمی، طراحی و معماری، چاپ، نشر و نوشتافزار، مد و پوشش، واقعیت افزوده مجازی و ترکیبی، صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی، گیاهان دارویی، علوم انسانی، تجهیزات توانبخشی، سلامت و تندرستی، غذا، نواوریهای اجتماعی و غیره.