انتقاد نمایندگان آمریکا از سلطه دو قطبی مسترکارت و ویزا بر صنعت پرداخت
مدیران شرکتهای مسترکارت و ویزا روز سهشنبه در مقابل کمیته قضایی سنا پیش روی نمایندگان…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۰ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ تیر ۱۴۰۱
صاحبان کسبوکارها معتقدند بدون سرویس برداشت خودکار یا دایرکت دبیت، خرید اشتراکی وجود نخواهد داشت که بدون آنها، رشد بخشهای مهمی از تجارت الکترونیکی نیز در ایران محقق نخواهد شد.
به گزارش پیوست، مهدی عبادی، بنیانگذار و مدیرعامل وندار، در رویداد فصل برداشت خودکار وندار و پنل تخصصیای که در همین رابطه برگزار شد گفت: «ما از همان ابتدا میدانستیم که درگاه پرداخت به تنهایی پاسخگوی کسبوکارها نخواهد بود و لازم است روشهای متنوعی به آنها ارائه کنیم تا در نهایت تعداد تراکنشهای موفق بالاتر برود. یکی از مهمترین روشهایی که در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد همین برداشت خودکار است.»
او ادامه داد: «در اولین قدم سعی کردیم این روش را در کنار درگاه پرداخت به کسبوکارها ارائه دهیم و سعی کنیم در آینده نیز روشهای دیگری را اضافه کنیم تا در نهایت به کسبوکارها کمک کنیم فارغ از کانال، تعداد دریافت پول از کاربران خود را افزایش بدهند و جریان منظم و قابل پیشبینیای از این پرداختها برای آنها ایجاد شود.»
نیما نامداری، مدیرعامل پلتفرم کارنامه، نیز در ادامه این پنل درباره تجربهاش از استفاده از سرویس برداشت خودکار در پلتفرم بلوط گفت: «مدل اشتراکی یعنی فردی به کسبوکاری تعهد بدهد که در زمان مشخصی در یک دوره زمانی بلندمدت پرداخت انجام بدهد.»
او ادامه داد: «بسیاری تصور میکنند دلیل رشد نتفلیکس، استریم کردن بود اما اولین جهش رشد نتفلیکس زمانی اتفاق افتاد که با دریافت حق اشتراک به کاربران خود DVD اجاره داد.»
نامداری تاکید کرد: «همه این مدلهای اشتراکی فقط در صورتی میتوانند در یک کشور رایج باشند که برداشت خودکار از حساب در بانکها وجود داشته باشد. فقدان برداشت خودکار یکی از دلایلی است که یک کسبوکار اشتراکی را در ایران با چالش مواجه کرده است.»
به عقیده او، یکی از دلایل اینکه بسیاری از حوزههای کسبوکاری در خارج از ایران رشد خوبی کردهاند اما در ایران رشد نکردهاند این است که در کشورهای دیگر دنیا اشتراک وجود دارد که پرداخت آن بر پایه دایرکت دبیت است اما این سرویس در ایران نیست.
نامداری با ارائه آماری در این زمینه گفت: «۵۰ درصد کسانی که در آمریکای شمالی خرید آنلاین انجام میدهند حداقل در یک جا پرداخت اشتراکی دایرکت دبیت دارند که از این ۵۰ درصد، ۱۵ درصد اشتراکشان متعلق به کالاست؛ یعنی موضوع فقط سرویس نیست. رشد کسبوکارهایی که اساسشان با اشتراک شکل گرفته است، در پنج سال اخیر سالانه ۱۸.۲ درصد بوده در حالی که رشد سالانه ۵۰۰ شرکت بزرگ بورس آمریکا حدود ۳.۳ درصد بوده است.»
مدیرعامل کارنامه تاکید کرد: «از آنجا که در ایران برداشت خودکار توسعهیافته نیست، مدل اشتراکی نیز وجود ندارد. پلتفرم بلوط کار پسانداز خودکار انجام میدهد؛ به این معنا که از حساب کاربران در بازههای زمانی معین، مبلغ مشخصی برداشته و در بازار سرمایه، سرمایهگذاری میشود. این مدل نمیتواند بدون دایرکت دبیت وجود داشته باشد.»
او در پایان گفت: «بدون برداشت خودکار چیزی به اسم خرید اشتراکی وجود نخواهد داشت و بدون خرید اشتراکی بخشهای مهمی از تجارت الکترونیکی را در ایران نخواهیم داشت.»
آیدین گلپروری، مدیراجرایی نماوا، در ادامه این پنل در رابطه با تجربه این پلتفرم در استفاده از سرویس برداشت خودکار وندار گفت: «در ابتدای فعالیت ما، VODها بر اساس یک تراکنش به ازای هر ویدئو کار میکردند. این یعنی مشتری هر بار باید برای محتوایی که قصد داشت تماشا کند یک بار تراکنش انجام میداد و به درگاه پرداخت مراجعه میکرد. قصد و هدف ما این نبود و این فرایند به شدت کاربر را آزار میداد.»
او ادامه داد: «تلاش بعدی ما حرکت به سمت کیف پول بود که باز هم جوابگو نبود و سپس به این سمت رفتیم که سرویسها را اشتراکی کنیم. در سال ۱۳۹۹ با وندار آشنا شدیم و سپس این سرویس را راهاندازی کردیم.»
گلپروری در آخر گفت: «در حال حاضر نرخ نگهداشت ما برای کاربران برداشت خودکار هشت ماه است. یعنی کاربر هشت ماه در این سرویس میماند بدون اینکه نیاز باشد به سمت درگاه پرداخت برود. این نکته را هم در نظر بگیرید که ۷۰ درصد از کاربران ما اشتراک یکماهه میخرند و جا افتادن این فرهنگ اتفاق مثبتی است چون فروش سرویس سهماهه یا ۶ ماهه به نفع ما هم نیست.»