رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۴ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
بیش از ۶۳ درصد مشترکان خانگی اینترنت ثابت در ایران، سرعت ۱۰ مگابیت بر ثانیه و کمتر از آن دریافت میکنند، همچنین ضریب نفوذ اینترنت ثابت در کشور حدود ۱۳ درصد اعلام شده؛ این در حالی است که بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارهای کشور به اینترنت ثابت با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت بر ثانیه دسترسی پیدا کنند.
به گزارش پیوست، جدیدترین گزارش رگولاتوری از شرایط ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران که آمارهای پایان اسفند ۱۴۰۰ را نشان میدهد، گرچه مؤید افزایش ضریب نفوذ اینترنت ثابت و همراه است، اما در زمینه سرعت دسترسی شاخصهای مناسبی را به ثبت نرسانده؛ از جمله اینکه همچنان ضریب نفوذ اینترنت ثابت در کشور بسیار پایین بوده و در همین حال بیش از ۶۳ درصد مشترکان اینترنت ثابت خانگی به سرعتهایی حداکثر تا ۱۰ مگابیت بر ثانیه دسترسی دارند.
اعداد و ارقام گزارش رگولاتوری نشان میدهند در پایان سال گذشته ۶۳.۵ درصد مشترکان اینترنت ثابت خانگی به سرعت ۱۰ مگابیت بر ثانیه و کمتر از آن دسترسی دارند. همچنین ۱۸ درصد مشترکان اینترنت ثابت خانگی سرعت ۲ مگابیت بر ثانیه یا کمتر دریافت میکنند. بر اساس این گزارش، در مجموع اینترنت ثابت خانگی ۹ میلیون و ۹۳۰ هزار و ۲۳۸ مشترک در کل کشور دارد.
همچنین در این گزارش آمده است که تعداد کل مشترکان اینترنت ثابت (اعم از خانگی یا تجاری) به ۱۱ میلیون و ۵۰ هزار و ۲۴ مشترک رسیده است که این رقم گرچه ضریب نفوذ ۱۳ درصد را رد کرده اما تنها ۰.۱۹ درصد نسبت به پایان آذر ۱۴۰۰ افزایش پیدا کرده است.
نگاهی به جزئیات آمارهای دسترسی به اینترنت ثابت نشان میدهد شرکت مخابرات ایران با آنکه در بازار Wi-Fi و TD-LTE حضور ندارد، اما همچنان مهمترین بازیگر اینترنت ثابت کشور است و به تنهایی نزدیک به نیمی از مشترکان این حوزه را به خود اختصاص داده است. همچنین در زمینه FTTx شرکتهای FCP گرچه نسبت به پایان آذرماه رشد کردهاند اما همچنان سهم بسیار ناچیزی از این بازار را در اختیار دارند. در مجموع میتوان گفت عمده مشترکان اینترنت ثابت کشور از فناوری xDSL استفاده میکنند که این موضوع، دسترسی به سرعتهای زیر ۱۰ مگابیت بر ثانیه را توضیح میدهد.
در اینترنت همراه، آمارها همچنان صعودی هستند و ضریب نفوذ این راه دسترسی به اینترنت از ۱۱۴ درصد گذشته است.
نکته مهم در گزارش جدید سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، افزایش تعداد مشترکان 3G همراه اول و رایتل است. گرچه در پایان مهر و آذر ۱۴۰۰ مشترکان 3G اپراتورهای همراه کاهش یافته و به مشترکان 4G افزوده شده بود، اما در پایان اسفندماه تعداد مشترکان 3G همراه اول و رایتل به نسبت آذرماه افزایش پیدا کرده و تنها ایرانسل است که مشترکان 3G کمتری داشته، هرچند این اپراتور نیز شاهد افزایش مشترکان 4G خود بوده است.
در مجموع تعداد مشترکان پهن باند سیار کشور با بیش از چهار میلیون نفر افزایش نسبت به آذر ۱۴۰۰ به بیش از ۹۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسیده است.
در همین حال ضریب رشد تعداد مشترکان اینترنت همراه نیز در فصل آخر سال ۱۴۰۰ نسبت به فصلهای قبل افزایش یافته و حتی رایتل که در آمارهای مربوط به پایان پاییز با کاهش تعداد مشترکان روبهرو شده بود در پایان اسفند، بیش از ۱۵۸ هزار مشترک جدید اینترنت همراه داشته است.
این افزایش در زمینه تعداد مشترکان تلفن همراه نیز دیده میشود و در پایان سال ۱۴۰۰ ضریب نفوذ اینترنت همراه در ایران از ۱۶۶ درصد عبور کرده است. در این میان ایرانسل با جذب بیش از ۲ میلیون مشترک جدید نسبت به پاییز ۱۴۰۰ بیشترین افزایش مشترکان را داشته؛ اما همچنان همراه اول با بیش از ۷۴.۵ میلیون مشترک فعال، سهم بیشتری از بازار را در اختیار دارد.
بر اساس آمارهای رگولاتوری، تعداد مشترکان رایتل در پایان اسفندماه به بیش از پنج میلیون نفر رسیده است؛ اما در همین گزارش آمده است که تعداد مشترکان پهنباند این اپراتور کمتر از ۴.۲ میلیون نفر است. این یعنی بیش از ۹۹۴ هزار مشترک رایتل از اینترنت همراه استفاده نمیکنند. این در حالی است که اپراتور سوم تلفن همراه ایران اصلاً سیمکارت 2G ندارد. با این حال نزدیک یک میلیون مشترک این اپراتور تنها از سرویس مکالمه آن استفاده میکنند.