ثبتنام دوازدهمین دوره کارآموزی همراه اول آغاز شد
فرصت استخدام در اپراتور اول تلفن همراه کشور، از طریق دوازدهمین دوره کارآموزی همراه برای…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۹ دقیقه
برای پیدا کردن کدپستی از روی نقشه یا آدرس میتوانید به سایت پست مراجعه کنید که لینک آن را در این مطلب گذاشتهایم تا بهطور مستقیم و بدون واسطه کدپستی مورد نظر خود را پیدا کنید.
سادهترین و سریعترین روش برای پیداکردن کد پستی مراجعه به بخش GNAF در سایت پست است. روشهای دیگر هیچکدام واقعی نیستند و فقط برای کسب رتبه در موتورهای جستجو توسط سایتها نوشته شدهاند.مثلا پیدا کردن کدپستی توسط پیامک و شماره تلفن در حال حاضر فعال نیستند. کارتهای ملی جدید دیگر کدپستی ندارند یا سالها است قبض کاغذی صادر نمیشود و پیدا کردن کدپستی از روی قبض امکانپذیر نیست مگر اینکه یک قبض از سالهای گذشته داشته باشید.
برای پیداکردن کد پستی با آدرس یا پیدا کردن کد پستی از روی نقشه به درگاه خدمات الکترونیک GNAF در سایت شرکت پست post.ir بروید. یا بهطور مستقیم روی لینک زیر کلیک کنید.
حالا روی نقشه کلیک کنید.
باید به ترتیب نام استان، شهرستان، بخش و دهستان/شهر را بنویسید. میتوانید نقشه را هم جابجا کنید و به نشانی مورد نظر خود برسید بنابراین لازم نیست حتما نام خیابان و کوچه را بدانید. البته اگر این موارد را بنویسید خیلی زودتر به نتیجه میرسید.
روی هر ملک که در نقشه کلیک کنید آدرس آن در سمت راست نشان داده میشود. حالا با کلیک روی آن از شما خواسته میشود تا شماره موبایل خود را برای ورود به سایت وارد کنید. سپس یک کد پیامک میشود که با ثبت آن میتوانید نشانی و اطلاعات ملک از جمله کدپستی ده رقمی را در سمت چپ ببینید.
اگر در این ملک یک آپارتمان با چند واحد قرار داشته باشد میتوانید کدپستی هر یک از واحد ها را بر اساس طبقه و شماره مشاهده کنید.
اکنون اکثر قبضها الکترونیکی شدهاند و احتمال اینکه بتوانید از روی قبض خدمات شهری کدپستی را پیدا کنید اندک است. با این حال روی تمام قبضهایی که در سالهای اخیر برای خدماتی مانند آب، برق، گاز، عوارض پسماند و واحد مسکونی صادر شده است، کد پستی وجود دارد. برای پیدا کردن کدپستی روی قبضهای خدماتی کافی است دنبال هم نام جستجو کنید.
کدپستی یکی از موارد ضروری است که باید در اجارهنامه ثبت شود به همین دلیل میتوانید آن را به آسانی از روی برگههایی که برای اجارهنامه چاپ شده است پیدا کنید.
در سایتهای مختلف نوشته شده با ارسال شماره تلفن به شماره پیامک ۷۰۸۷ کدپستی ارسال میشود ولی بارها این روش را امتحان کردیم و پاسخی دریافت نشد. به همین دلیل میتوان کفت در حال حاضر روش مشخصی برای پیدا کردن کدپستی با پیامک وجود ندارد.
در خارج از ایران مخصوصاً در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا این امکان وجود دارد که کدپستی را از طریق موتورهای جستجو با واردکردن آدرس مورد نظر پیدا کرد. اما این قابلیت در ایران فعال نیست و عملاً کاربردی ندارد. پس اگر دنبال پیدا کردن کدپستی از طریق گوگل هستید این روش در ایران کار نمیکند.
در سالهای قبل این امکان وجود داشت که کدپستی را از طریق شماره تلفن ثابت و با کمک مخابرات پیدا کرد ولی این روشها در سالهای اخیر غیرفعال شده و کار نمیکند.
در کارت ملیهای قدیمی کدپستی در پشت کارت نوشته میشد و از این طریق میتوانستیم کدپستی را پیدا کنیم. در واقع یکی از اطلاعات هویتی که در کارت ملی نوشته میشد نشانی محل سکونت بود. اما این کارتها مدتها است که تعویض شدهاند و دارنده کارت ملی قدیمی عملاً نمیتواند از خدمات دولتی و بانکی استفاده کند. در نتیجه پیدا کردن کدپستی از طریق کارت ملی هم امکانپذیر نیست. اما اگر یک کارت ملی قدیمی پیدا کردید میتوانید کدپستی ده رقمی محل سکونت فرد را در پشت کارت مشاهده کنید.
در ایران کدپستی عددی ۱۰ رقمیست که ۵ رقم اول نشانگر کد رهسپاری (مشخصه شهر مقصد) و ۵ رقم دوم بیانگر کد توزیع (مشخصه مکانی مقصد) است. کدپستی برای مشخص کردن یک آدرس پستی و مرتب کردن بستهها و نامههای ارسالی تعیین میشوند.
کدپستی در ایران یک عدد ۱۰ رقمی است اما در خارج از ایران میتوان یک رشته کوتاه از حروف و ارقام (یا ترکیبی از هر دو) باشد که گاهی اوقات شامل فاصله یا نقطهگذاری نیز میشود. این کد به آدرس پستی اضافه میشود تا به مرتبسازی نامهها و بستهها کمک کند.
در حال حاضر، ۱۶۰ کشور در سراسر جهان از کدپستی استفاده میکنند. قالب و ساختار کدپستی در هر کشور متفاوت است. به عنوان مثال، کدپستی در ایالات متحده ۵ رقم، در کانادا ۶ رقم و در آلمان ۵ رقم دارد.
کد پستی ایران با استفاده از اعداد ( ۱-۳-۴- ۵ – ۶ – ۷ – ۸ – ۹) و از پنج رقم تشکیل شده و شامل دو قسمت، کد رهسپاری ( مقصد ) و کد توزیع ( محدودهای جغرافیایی در مقصد ) میباشد. هر یک از ارقام آن نشانه خاصی برای تجزیه و توزیع مرسولات پستی است. همانطور که در این اعداد مشاهده میکند ارقام ۰ و ۲ در کدپستی استفاده نمیشود.
عناصر تقسیمات نظام کد پستی عبارتند از:
نحوه استقرار ارقام در نظام کد پستی، جایگاه عناصر تقسیمات فوق را معرفی میکند. ارقام بکار گرفته شده در عناصر مذکور معرف دو ویژگی هستند: ویژگی اول معرف نقطه جغرافیائی (کد رهسپاری) و ویژگی دوم معرف محدودهای در نقطه جغرافیائی (کد توزیع) است.
حوزه بزرگترین واحد تقسیمات کدپستی است و اولین عدد کد پستی از سمت چپ به آن اختصاص یافته است. به استثناء حوزه یک (۱) سایر حوزهها شامل چنـد اســتان بـه شرح ذیل هستند و در تمامی استانهای هر حوزه عدد اول کد پستی آنها با عدد حوزه یکسان است.
حوزه ۱: شهر تهران.
حوزه ۳: استانهای تهران ( به جز شهر تهران )، قزوین، قم، مرکزی و سمنان. حوزه ۴: استانهای گیلان، زنجان، مازندران و گلستان.
حوزه ۵: استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل.
حوزه ۶: استانهای خوزستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، همدان و کردستان. حوزه ۷: استانهای فارس، کرمان، بوشهر، هرمزگان و کهگیلویه و بویراحمد
حوزه ۸: استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد.
حوزه ۹: استانهای خراسان شمالی خراسان جنوبی خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان.
منطقه یکی از واحدهای تقسیمات کدپستی است که با دو رقم از سمت چپ کدپستی تعیین میشود.
حوزه ۱ به هشت منطقه پستی شامل مناطق پستی ۱۱، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹، تقسیم شده است که هر یک از منطقههای فوق یک محدوده توزیع را در شهر تهران )حوزه ) مشخص میکنند. در هر یک از حوزههای دیگر تنها یک منطقه تعریف شده است. این مناطق معرف نقاط جغرافیائی معینی هستند.
ناحیه یکی از واحدهای تقسیمات کدپستی است که با سه رقم از سمت چپ کدپستی تعیین میشود. هر یک از مناطق حوزهها (به استثناء حوزه ۱) به ۱۴ ناحیه تقسیم میشود. هفت ناحیه از چهارده ناحیه مذکور محدودههای نواحی توزیع منطقه پستی است و هفت ناحیه دیگر معرف هفت نقطه جغرافیائی حوزه است. بطور مثال در حوزه ۶، هفت ناحیه توزیع در منطقه پستی ۶۱ ( شهر اهواز )، شامل نواحی پستی ۶۱۳، ۶۱۴، ۶۱۵، ۶۱۶، ۶۱۷، ۶۱۸ و ۶۱۹ استفاده شده است.
قسمت یکی از واحدهای تقسیمات کدپستـی اسـت کـه بـا چـهـار رقـم از سـمـت چـپ کدپستی تعیین میشود. هر یک از نواحی توزیع پستی به هفت قسمت توزیع پستی و هـر ناحیه رهسپاری پستی به ۱۴ قسمت پستی تقسیم شده که شامل هفت قسمت توزیع پستی و هفت قسمت رهسپاری پستی میشود.
گشت آخرین واحد تقسیمات کدپستی است؛ و دارای ۵ رقم است. با افزودن یـک رقم (ارقام مورد استفاده در سیستم کدپستی) به ارقام هر یک از قسمتهای پستی، گشـت پستی بوجود میآید.
کدپستی عملکردهای بسیار زیادی دارد در واقع هر جا که به هر دلیلی به نشانی جغرافیایی نیاز داشته باشیم کدپستی میتواند مؤثر باشد. به عنوان مثال:
کد پستی نقش کلیدی در رهگیری و توزیع دقیق مرسولات پستی دارد. با استفاده از کد پستی، مرسوله به طور خودکار به اداره پست مقصد مربوطه هدایت میشود و فرآیند ارسال و دریافت را به طور قابل توجهی سرعت میبخشد. استفاده از کد پستی به ویژه در مناطق پرجمعیت و با آدرسهای مشابه، از بروز خطا در ارسال مرسولات و رسیدن آنها به آدرس اشتباه جلوگیری میکند.
در شهرهای ایران که با تغییر مدیران گاهی اسامی معابر و خیابانها نیز تغییر میکند استفاده از یک نظام واحد آدرسدهی ضروری است. کد پستی به عنوان یک عنصر استاندارد در آدرسها، به سازماندهی و یکپارچهسازی آنها کمک میکند. همچنین استفاده از کد پستی در فرمها و نامهها، ثبت اطلاعات آدرس را دقیقتر و آسانتر میکند.
کد پستی به عنوان یک کد شناسایی جغرافیایی، برای جمعآوری و تحلیل دادههای آماری و تحقیقاتی در زمینههای مختلف مانند جمعیتشناسی، توزیع جرم، بازاریابی و غیره کاربرد دارد. با استفاده از کد پستی میتوان اطلاعات مربوط به یک منطقه خاص مانند تراکم جمعیت، سطح درآمد، تمایلات خرید و غیره را استخراج کرد.
بسیاری از سازمانهای دولتی و خصوصی برای ارائه خدمات خود به کد پستی نیاز دارند. به عنوان مثال، برای ثبت نام در مدارس، دریافت خدمات بانکی، یا درخواست مجوز کسب و کار، ارائه کد پستی ضروری است.
در ایران، کد پستی ده رقمی است که پنج رقم اول آن کد ناحیه و کد منطقه پستی را مشخص میکند و پنج رقم آخر آن به کد پستی فرعی اختصاص دارد. استفاده از کد پستی در ایران اجباری است و تمامی افراد حقیقی و حقوقی موظف هستند در هنگام ارسال و دریافت مرسولات پستی، از کد پستی صحیح استفاده کنند.