انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۳ بهمن ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تعداد کارتخوانهای فعال فروشگاهی تهران در ماه گذشته نسبت به آذر، سه هزار و ۱۴۵ عدد کاهش یافت. این در حالی است که تعداد کارتخوانهای فعال فروشگاهی خراسان رضوی ۶ هزار و ۹۷۸ عدد افزایش پیدا کرد.
به گزارش پیوست، بر اساس گزارش عملکردی جامع شاپرک در دی ۱۴۰۰، با وجود این کاهش بیش از سه هزارتایی در تعداد کارتخوانهای استان تهران، این استان با بیش از یک میلیون و ۹۰۰ کارتخوان، بیشترین سهم را در تعداد این ابزار پذیرش در سراسر کشور دارد. این در حالی است که در استان ایلام تنها ۶۷ هزار و ۱۳۳ کارتخوان فروشگاهی فعال است و این استان از این نظر رتبه آخر را به خود اختصاص داده است.
این رتبهها در ابزارهای پذیرش اینترنتی و موبایلی نیز صادقاند و بیشترین ابزارهای پذیرش اینترنتی و موبایلی فعال سیستمی به ترتیب در اختیار تهران، اصفهان و خراسان رضوی بوده و ایلام از این نظر در رتبه آخر قرار دارد. مقایسه این آمار نشان میدهد حجم استفاده از تراکنشهای موبایلی یا USSD در استانهای ایلام، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد و سمنان بیشتر از تراکنشهای اینترنتی است؛ در اصل توسعهنیافتگی اینترنت در این استانها موجب شده است تا افراد بیشتر متمایل به استفاده از پرداختهای موبایلی باشند.
بر اساس گزارشهای شاپرک از دیماه ۱۴۰۰، در این ماه بالغ بر سه میلیارد و ۹۵ میلیون تراکنش با ارزش ۶ میلیارد و ۲۶۷ میلیون ریال پردازش شده است که نسبت به آذرماه در تعداد کاهشی ۵.۲۳ درصدی و در مبلغ کاهشی ۶.۱۶ درصدی داشته است. اما مقایسه این اعداد با دیماه ۱۳۹۹ رشدی ۱۰.۶۲ درصدی از نظر تعدادی و ۳۷.۳۷ درصدی را به لحاظ ریالی نشان میدهد.
در ادامه این گزارش آمده که ارزش اسمی و حقیقی تراکنشهای دیماه ۱۴۰۰ نسبت به آذرماه به ترتیب شاهد کاهشی ۶.۱۶ و ۸.۳۴ درصدی بوده است اما مقایسه این بخش با دیماه ۱۳۹۹ هم مانند تعداد و ارزش تراکنشها، رشد را نشان میدهد و ارزش اسمی و حقیقی تراکنشها در دیماه سال جاری نسبت به سال گذشته به ترتیب رشدی ۳۷.۳۷ درصدی و ۱.۱۰ درصدی یافت.
گزارش شاپرک در ادامه در بحث عملکرد شبکه توزیع ابزارهای پذیرش شاپرک از رشد تعدادی هر سه ابزار اینترنتی، موبایلی و فروشگاهی خبر میدهد. بر این اساس در دی سال جاری نسبت به آذر، این ابزارها به ترتیب، ۱.۳۰، ۰.۶۷ و ۰.۴۶ درصد رشد کردهاند.
سهم ابزار پذیرش فروشگاهی در این ماه مانند ماههای قبل بیشترین میزان را به خود اختصاص داده و با سهم ۹۱.۳۳ درصدی با اختلاف در صدر قرار دارد. ابزارهای اینترنتی و موبایلی نیز به ترتیب با سهمهای ۵.۲۴ و ۳.۴۳ درصدی در جایگاههای بعدی قرار دارند.
این گزارش همچنین شاخص متوسط مبلغ تراکنشها را به ازای هر ابزار پذیرش فعال سیستمی بررسی کرده است. بر این اساس در دی سال جاری متوسط مبلغ کارکرد هر ابزار پذیرش اینترنتی با کاهشی ۱۹.۳۹ میلیون ریالی نسبت به آذر به سرانه ۴۷۶ میلیون ریال رسیده است. متوسط مبلغ کارکرد هر ابزار کارتخوان فروشگاهی نیز ۵۵۳ میلیون ریال بوده که نسبت به ماه قبل ۴۲.۲ میلیون ریال کاهش پیدا کرده است.
با این حال متوسط ابزار پذیرش موبایلی با افزایشی ۰.۱۱ میلیون ریالی نسبت به ماه گذشته به ۷.۸۶ میلیون ریال به ازای هر ابزار در دیماه رسیده است.
گزارش شاپرک در بخش عملکرد به ازای نوع خدمت نشان میدهد در این ماه ۸۷.۸۴ درصد از خدمات ارائهشده از سوی این نهاد از نوع خرید کالا و خدمات بوده که نسبت به ماه گذشته کاهشی ۰.۳۹ درصدی یافته است.
پرداخت قبوض و خرید شارژ نیز با سهم ۷.۷۴ درصدی در رتبه دوم قرار دارد و ماندهگیری با سهم ۴.۴۱ درصدی کمترین سهم را از کل خدمات در بین خدمات ارائهشده دارد.
گزارش شاپرک در ادامه دامنه مبلغی تراکنشهای ابزارهای پذیرش شبکه را به سه دسته تراکنشهای با مبلغ زیر ۵۰ هزار ریال، بین ۵۰ تا ۲۵۰ هزار ریال و بالای ۲۵۰ هزار ریال، دستهبندی کرده است.
طبق این گزارش، در دیماه سهم تعدادی این تراکنشها در ابزار کارتخوان فروشگاهی برای مبالغ زیر پنج هزار تومان بیش از ۳۴۲ میلیون عدد تراکنش، در مبالغ بین پنج تا ۲۵ هزار تومان بیش از ۹۷۴ میلیون عدد تراکنش و کل تعداد تراکنشهای بالای ۲۵ هزار تومان بیشتر از یک میلیارد و ۳۷۹ میلیون عدد تراکنش بوده است.
گزارش ماهانه دی ۱۴۰۰ شاپرک در ادامه به سهم تعدادی و مبلغی هر یک از شرکتهای PSP از بازار تراکنشهای حوزه پرداخت الکترونیکی کارت پرداخته است. بر این اساس مانند ماههای گذشته سه شرکت پرداخت الکترونیک سامان، بهپرداخت ملت و تجارت الکترونیک پارسیان با سهم از بازار ۲۱.۱۵، ۲۰.۴۷ و ۱۷.۷۷ درصدی خود از تعداد تراکنشها همچنان در صدر بوده و الکترونیک کارت دماوند با سهم ۰.۵۶ درصدی خود از تعداد تراکنشها در انتهای جدول قرار دارد.
این سه شرکت با اندکی تفاوت در جایگاه در سهم بازار شرکتهای PSP از مبلغ تراکنشها نیز همچنان جزو سه شرکت اول هستند. بهپرداخت ملت با سهم ۱۹.۵۲ درصدی خود در صدر و پرداخت الکترونیک سامان و تجارت الکترونیک پارسیان با سهمهای ۱۷.۱۲ و ۱۲.۳۱ در جایگاههای دوم و سوم قرار دارند.
بر اساس این گزارش، در مقایسه سهم هر یک از شرکتهای PSP از ابزارهای پذیرش بیشترین اختلاف بین سهم تعدادی تراکنشهای ابزار پذیرش کارتخوان فروشگاهی با ۰.۲۳ درصد افزایش به شرکت تجارت الکترونیک پارسیان تعلق دارد و این شرکت با کاهش ۷.۹۹ درصدی بیشترین اختلاف بین سهم تعدادی تراکنشهای ابزار پذیرش اینترنتی را به خود اختصاص داده است.
پرداخت الکترونیک سامان هم با ۰.۶۷درصد افزایش صاحب بالاترین اختلاف در سهم تعدادی تراکنشهای ابزار پذیرش موبایلی را نشان میدهد.
در بخش سهم مبلغی شرکتهای PSP از تراکنشهای ابزار پذیرش کارتخوان فروشگاهی، سهم شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد با ۰.۳۰ درصد افزایش یافت. این در حالی است که در بخش سهم از مبلغ تراکنشهای ابزار اینترنتی، شرکت پرداخت الکترونیک سامان در دی ۱۴۰۰ نسبت به ماه قبل ۶.۸۴ درصد کاهش را به ثبت رسانده است.