تعرفه واردات آیفون ۱۵ درصد اعلام شد
تعرفه واردات آیفونهای بالای ۶۰۰ دلار به صورت تجاری ۱۵ درصد و سایر رویهها ۳۰…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۲۷ بهمن ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
سامسونگ بالاخره در تاریخ ۱۱ ژانویه از Exynos 2200 رونمایی کرد. در نتیجه اکنون تصویر کاملی از نحوه قرارگیری پردازندههای موبایل نسل بعدی در مقابل یکدیگر داریم. تراشه پرچمدار سامسونگ به اسنپدراگون ۸ نسل یک کوالکام و دایمنسیتی ۹۰۰۰ مدیاتک به عنوان تراشههای برتر میپیوندد که در سال ۲۰۲۲ به عرضه گوشیهای هوشمند پرچمدار کمک خواهند کرد.
به گزارش پیوست، بالاخره و با معرفی سری Galaxy S22، اطلاعات بیشتری از این تراشه در دسترس قرار گرفت و اکنون امکان بررسی و مقایسه بهتر اسنپدراگون ۸ نسل یک در مقابل اگزینوس ۲۲۰۰ و دایمنسیتی ۹۰۰۰ فراهم شده است.
در ابتدا نگاهی به جدول مشخصات این سه تراشه میاندازیم.
هر سه پردازنده موبایلی دارای جدیدترین هستههای پردازنده مرکزی Arm بر اساس معماری Armv9 هستند. به طور خاص، معماری این هستهها شامل Arm Cortex-X2 پرقدرت (مصرف بالا)، سطح متوسط Cortex-A710 و کممصرف Cortex-A510 میشود. البته Google Tensor در این زمینه استثناست و از هستههای نسل قبلی Cortex-X1، A78 و A55 بر اساس معماری Armv8 در پیکربندی آزمایشی ۴+۲+۲ استفاده میکند.
با توجه به اینکه جدیدترین پردازندههای Snapdragon، Exynos و Dimensity همگی از هستههای CPU یکسان و طرحبندی ۱+۳+۴ استفاده میکنند، انتظار داریم شاهد سطح عملکرد مشابهی باشیم. هرچند به دلیل تفاوت سرعت کلاک و کش این مدلها، چند درصد تفاوت در امتیاز بنچمارک آنها دیده میشود؛ بهخصوص که Mediatek از فرایند تولید برتر چهار نانومتری TSMC بهجای فناوری چهار نانومتری سامسونگ استفاده میکند. همچنین Mediatek نسبت به رقبای خود از رم LPDDR5X، که کمی سریعتر است، پشتیبانی میکند؛ اگرچه این پردازندهها برای استفاده از این پتانسیل به دستگاههای میزبان خود وابستهاند. در ادامه به بررسی بنچمارک این تراشهها از نظر عملکرد پردازندههایشان میپردازیم.
طبق بنچمارک وبسایت nanoreview پردازنده اگزینوس سامسونگ هنوز هم از رقبای خود کمی عقب و دایمنسیتی در حال پیشی گرفتن از رقیب سرسخت خود یعنی اسنپدراگون است.
وظیفه اصلی GPU رندر تسکهای گرافیکی از جمله بازیهای ویدئویی است، اگرچه قدرت پردازنده گرافیکی بر عملکرد کلی تلفن هوشمند نیز تاثیر بسزایی دارد.
در بخش گرافیک تفاوتهای بیشتری را میتوان بین این سه تراشه یافت. Dimensity 9000 مدیاتک شناختهشدهترین آنها از این نظر است و از پردازنده گرافیکی Arm Mali-G710 MC10 بهره میبرد که نوید افزایش عملکرد ۳۵ درصدی نسبت به نسل قبلی اسنپدراگون ۸۸۸ را میدهد.
به دلیل حذف شمارهگذاری پردازندههای گرافیکی کوالکام، کمتر از همیشه در مورد آخرین پردازنده گرافیکی Adreno کوالکام میدانیم. تنها چیزی که در حال حاضر از این پردازنده میدانیم این است که رندر آن ۳۰ درصد سریعتر از نسل قبلیاش است که باید در این زمینه رقابت تنگاتنگی با دایمنسیتی داشته باشد.
تفاوت ویژگیها و قابلیتهای پردازنده گرافیکی در این نسل بیش از هر نسل دیگری است. از جدیدترین ویژگیهای اضافهشده میتوان به معرفی ردیابی پرتو با پشتوانه سختافزاری، توسط سامسونگ اشاره کرد؛ اگزینوس ۲۲۰۰ سامسونگ بیشترین تغییر را در بخش گرافیک موبایل در بین تراشهها داشته است. پردازنده گرافیکی Xclipse 920 از همان معماری AMD RDNA2 استفاده میکند که کنسولهای پلیاستیشن ۵ و سری ایکسباکس و کارتهای گرافیک قدرتمند رایانههای شخصی را تامین میکنند. در اولین پیشرفت بزرگ برای پردازنده گوشیهای هوشمند، ردیابی پرتو مبتنی بر سختافزار به پردازنده گرافیکی Exynos 2200 نیز راه پیدا میکند که مطمئناً از پشتیبانی نرمافزار Mediatek قویتر خواهد بود. هرچند، برای استفاده از این فناوری نیز به بازیهایی نیاز داریم که از این ویژگی پشتیبانی میکنند.
در پردازنده گرافیکی سامسونگ تعداد هسته و سرعت کلاک به طور قابل توجهی در مقایسه با کنسولهای بازی کاهش پیدا کرده و در نتیجه باید انتظارات را از عملکرد این پردازندههای گوشی در برابر دیگر دستگاهها پایین بیاوریم. شکایاتی وجود دارد که Xclipse 920 از نظر حرارتی در سرعت کلاک ۱.۹ گیگاهرتز مورد نظر خود به مشکل برمیخورد و سامسونگ را مجبور میکند تا سرعت آن را به ۱.۲۹ گیگاهرتز کاهش دهد که با این وجود عملکرد این پردازنده افت خواهد کرد و میتواند باعث افت تراشه اگزینوس ۲۲۰۰ در رتبهبندی معیارهای اولیه شود.
اما با وجود همکاری با AMD و ویژگی جدید اضافه شده به تراشه سامسونگ، اسنپدراگون و دایمنسیتی همچنان در بنچمارکهای موجود در بخش گرافیک بهتر از اگزینوس سامسونگ عمل میکنند.
یکی دیگر از موارد مهم میزان عمر باتری در هرکدام از تراشهها است و طبق بررسیهای انجام شده در وبسایت nanoreview اسنپدراگون بهترین عمر باتری از بین تراشههای پرچمدار را به خود اختصاص داده است.
در حالی که پیشرفت موبایل در حوزه بازیهای ویدیویی هیجانانگیز خواهد بود؛ تجربه اصلی گوشیهای هوشمند به همان اندازه به تصویربرداری، یادگیری ماشینی و هوشمندی شبکه وابسته است. Exynos 2200، Snapdragon 8 Gen 1 و Dimensity 9000 همگی در این زمینهها بسیار قوی عمل میکنند. در زمینه دوربین و عکاسی هر سه پرچمدار با یکدیگر رقابت میکنند. همه تراشهها دارای حسگرهای تصویر با وضوح بسیار بالا، پشتیبانی همزمان از دوربین دوگانه و سه گانه و فیلمبرداری 8K هستند. با این حال، اسنپدراگون ۸ نسل یک تنها دستگاهی است که ضبط 8K HDR را عرضه میکند و یک حالت ۲۴۰ شات پشت سر هم قابل توجه نیز دارد؛ اما متاسفانه هنوز خبری از پشتیبانی از رمزگشای AV1 برای پخش ویدئو نیست.
همچنین هر سه شرکت قابلیتهای پردازش تصویر پیشرفتهتری ارائه میدهند و قابلیتهای هوش مصنوعی خود را بیش از همیشه ارتقا دادهاند. Mediatek یادآوری میکند که این کار باعث میشود افکت بوکه ویدئویی و کاهش نویز بهبود یابد؛ در حالی که کوالکام قابلیتهای HDR حالت پشت سر هم و عکسبرداری در شب را افزایش میدهد. هرچند احتمالاً اجزای دوربین و ویژگیهای نرمافزاری که سازندگان گوشیهای هوشمند برای محصولات خود انتخاب میکنند تفاوتهای مهمتری هستند.
در مورد عملکرد هوش مصنوعی، هر سه نسل ادعاهای بزرگی دارند. کوالکام عملکرد تانسور را در داخل DSP شش گوشه خود دو برابر کرده است که افزایش سرعت قابل توجهی برای برخی از بارهای کاری ایجاد میکند. سامسونگ نسبت به تراشههای نسل قبلی خود دو برابر افزایش عملکرد یادگیری ماشینی را نشان میدهد. با این حال، Dimensity 9000 مدیاتک با عملکرد چهار برابری و افزایش بهرهوری انرژی چهار برابر نسبت به آخرین تراشه خود، پررنگترین در میان این دسته است.
هرچند یادگیری ماشینی بسیار وابسته به تسکهای انجام شده است. اما نکته کلیدی این است که همه این تراشهها دنبال این هستند که در بالاترین حد عملکرد هوش مصنوعی موبایل قرار گیرند.
یکی از ویژگیهایی که اغلب نادیده گرفته میشود و ممکن است موارد استفاده جدید منحصربهفردی را در این نسل به همراه داشته باشد امنیت است. اسنپدراگون ۸ نسل یک دارای موتور مدیریت اعتمادی کاملاً جدید سازگار با Android Ready SE است. به طور مشابه، Exynos 2200 دارای یک عنصر امن یکپارچه است که میتواند ریشه اعتماد، و دادههای ذخیرهشده در دامنههای امن را تایید کند. پلتفرمهای امنتر به زودی میتوانند به عنوان کلید خودرو، گواهینامه رانندگی و سایر اشکال شناسایی شما استفاده شوند.
هر سه تراشه از اتصال 5G پشتیبانی میکنند. هرچند امروزه سرعت دانلود بیش از هفت گیگابیت در ثانیه امری عادی است، کوالکام و سامسونگ هر دو ادعا میکنند که میتوانند دانلودهایی با سرعت ۱۰ گیگابیت در ثانیه داشته باشند، اما این امر مستلزم سناریوهای تجمیع دادههای خاص است؛ به عنوان مثال، سامسونگ این کار را در حالی انجام میدهد که از اتصال همزمان 4G و 5G استفاده میکند، سناریویی که در آینده پس از انتقال شبکهها به شبکه مستقل 5G وجود نخواهد داشت.
شاید مهمترین تفاوت بین این تراشهها این باشد که Mediatek تنها تراشهای است که پشتیبانی mmWave 5G ارائه نمیدهد و جذابیت این تراشه را در ایالات متحده و برخی بازارهای دیگر محدود میکند. هر سه Mediatek ،Qualcomm و Samsung از Wi-Fi 6E پشتیبانی میکنند در حالی که مدیاتک از بلوتوث ۵.۳ نیز پشتیبانی میکند.
چشمانداز SoC برتر سال ۲۰۲۲ در حال شکلگیری است، به ویژه وقتی صحبت از اسنپدراگون ۸ نسل یک در مقابل اگزینوس ۲۲۰۰ در سری گلکسی اس ۲۲ باشد. پیشرفتهای گرافیکی در Exynos 2200، یک گام بسیار رقابتی از Mediatek و Snapdragon که در زمینه تصویربرداری جهش قابل توجهی داشتهاند همگی به شکلگیری این چشمانداز کمک خواهند کرد.
در کل کارایی تمام پیشرفتهای ذکرشده در این متن بستگی به این دارد که سازندگان گوشیهای هوشمند چگونه از این قابلیتها برای دستگاههای خود استفاده میکنند. در حال حاضر طبق بررسیهای انجام شده در بسیاری از بنچمارکها نظیر nanoreview و Geekbenchmark اسنپدراگون ۸ نسل یک، دایمنسیتی ۹۰۰۰ و اگزینوس ۲۲۰۰ به ترتیب بهترین تراشههای موجود در بازار هستند. قابل ذکر است که تراشه A15 اپل در Geekbenchmark توانسته است امتیاز بهتری نسبت به تراشههای ذکر شده بهدست آورد.