skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

قابلیت هوشمند جلوگیری از دخالت کارمندان در معاملات دولتی به سامانه تدارکات الکترونیکی افزوده شد

امید اعظمی عضو تحریریه

۲۱ دی ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۲ دی ۱۴۰۰

قابلیت منع هوشمندانه از مداخله کارمندان در معاملات دولتی

وزارت صنعت، معدن و تجارت برای جلوگیری از فساد و رانت در معاملات دولتی، قابلیت منع سیستمی و هوشمندانه از مداخله کارمندان در معاملات را در سامانه تدارکات الکترونیکی راه‌اندازی کرده که طبق اظهارنظر علی رهبری رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، این قابلیت از دخالت تمامی افراد دولتی حتی رئیس‌جمهور، کارمندان و نمایندگان مجلس در معاملات دولتی جلوگیری می‌کند.

به گزارش پیوست، علی رهبری، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، در مراسم رونمایی از قابلیت «منع سیستمی و هوشمندانه از مداخله کارمندان در معاملات دولتی» در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت گفت: تا پیش از این در معاملات دولتی، اشخاص حقیقی یا حقوقی به‌ صورت خوداظهاری و کتبی اعلام می‌کردند مشمول قانون منع مداخله نمی‌شوند. اما این قابلیت جدید که از ابتدای دی‌ماه شروع به کار کرده، قرار است طی فرایندی پیشگیرانه، جلوی فساد و رانت در حوزه معاملات دولتی را به‌ صورت هوشمند و سیستمی بگیرد.

بر اساس این فرایند هوشمند، در مرحله اول جلوی مداخله یا انجام معاملات از سوی معاون اول رئیس‌جمهور، وزیران، معاونان و نمایندگان مجلس، سفیران، استانداران، فرمانداران و شهرداران را می‌گیرد.

در مرحله بعدی جلوی دخالت کارکنان و صاحب‌منصبان کشوری و لشکری، شهرداری‌ها و دستگاه‌های وابسته به آنها گرفته می‌شود.

گروه دیگری که طبق قانون و به‌ صورت هوشمند از انجام معاملات منع می‌شوند، کارکنان هر سازمان، بنگاه، شرکت، بانک یا هر موسسه‌ای هستند که اکثریت سهام یا اکثریت منافع، مدیریت یا اداره و نظارت‌ آن متعلق به دولت یا شهرداری‌ها و دستگاه‌های وابسته به آنها باشد.

گروه چهارم اشاخصی هستند که به نحوی، از خزانه دولت یا مجلس یا موسسات مذکور در بالا حقوق، مقرری، حق‌الزحمه یا پاداش به‌ طور مستمر دریافت می‌کنند (به استثنای حقوق بازنشستگی و مستمری قانونی).

گروه پنجم هم مدیران و کارکنان بنگاه‌های خیریه‌ای هستند که از دولت یا شهرداری‌ها کمک مستمر دریافت می‌کنند.

گروه‌های دیگری هم در این فرایند هوشمند منع دخالت حضور دارند که عبارت‌اند از افراد و خویشاوند درجه یکِ افرادی که کارمند دستگاه یا نهاد دولتی هستند.

همچنین برخی از شرکت‌ها و اشخاص از این فرایند هوشمند مستثنی شده‌اند؛ از جمله شرکت‌های دانش‌بنیانی که حداکثر ۴۹ درصد سهام‌شان متعلق به دانشگاه‌ها یا مراکز آموزشی و پژوهشی باشد یا شرکت‌های دانش‌بنیانی که یکی از اعضای‌شان از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها باشد. آنها هم فقط در قراردادهای پژوهشی مستثنی شده‌اند.

گزارش عملکرد سامانه تدارکات الکترونیکی

آرش عسگری، مدیر سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، ابتدای این مراسم آمار و ارقامی از وضعیت فعلی سامانه تدارکات الکترونیکی ارائه کرد و گفت: در حال حاضر بستر الکترونیکی انجام ۳۴ نوع معامله با استفاده از امضای الکترونیکی فراهم شده است.

به گفته او، حدود ۳۱ مورد تبادل اطلاعات با سایر سامانه‌ها باید انجام شود که از این تعداد حدود ۲۰ مورد تبادل اطلاعات سامانه با سامانه‌های دیگر انجام شده و ۱۱ مورد هم با همکاری دستگاه‌های مربوطه در حال انجام است.

آرش عسگری، مدیر سامانه تدارکات الکترونیکی دولت
آرش عسگری، مدیر سامانه تدارکات الکترونیکی دولت

آن‌طور که عسگری توضیح داد، تاکنون حدود ۱۰ هزار و ۸۰۰ دستگاه یا نهاد دولتی، و عمومی و همچنین حدود ۲۹۶ هزار فعال بخش خصوصی در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت ثبت‌نام کرده‌اند و این سامانه ۲۹۶ هزار فعال در بخش خصوصی دارد.

در سامانه تدارکات الکترونیکی حدود ۶۰۰ نفر از دیوان محاسبات، سازمان بازرسی و واجا دسترسی نظارتی دارند و تعداد کل کاربران سامانه شامل کاربران دولت (اجرایی یا نظارتی) و خصوصی حدود ۳۷۲ هزار نفر است.

از طرفی تا به این لحظه حدود یک میلیون و ۱۴۰ هزار فقره از انواع معاملات به ارزش ۵۴۲ هزار میلیارد تومان در سامانه ثبت شده است. همچنین در راستای شفاف‌سازی، مشاهده جزئیات معاملات انجام‌شده در سامانه برای عموم مردم ممکن شده است.

سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد)، از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با مشارکت بخش خصوصی با هدف افزایش کارایی، شفافیت و سلامت معاملات دولتی مطابق با قوانین و مقررات مربوطه طراحی و راه‌اندازی شده است. این سامانه با امضای الکترونیکی معتبر و رعایت مقررات مربوط، امکان انجام تمامی مراحل معاملات دولتی مانند درخواست استعلام، فراخوان، توزیع و دریافت اسناد، گشایش الکترونیکی پاکت‌ها یا پیشنهاد‌ها، انعقاد قرارداد و دادوستد وجوه و تضمینات و همچنین هرگونه الحاق، اصلاح، فسخ، ابطال و خاتمه را به‌ صورت الکترونیکی فراهم می‌کند.

در ادامه تایم‌لاین توسعه سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) از اواخر سال ۹۸ تا به امروز آورده شده است.

همچنین نمودار وضعیت گذار از ثبت‌نام حضوری به غیرحضوری در سامانه نشان می‌دهد از حدود مرداد امسال تمامی ثبت‌نام‌های حضوری به صفر رسیده و از طریق سامانه به‌ صورت آنلاین انجام می‌شود.

 

در ادامه گزارش عملکرد سامانه تدارکات الکترونیکی، نمودار گذار از نامه‌نگاری مکتوب به سیستم تیکتینگ آنلاین برای درخواست‌های پشتیبابی آمده است.

این نمودار نشان می‌دهد با راه‌اندازی سامانه تیکتینگ آنلاین، تعداد نامه‌های پشتیبانی دریافت‌شده طی حدود دو سال، از ماهی هزار و ۵۰۰ نامه به کمتر از ماهی ۵۰۰ نامه رسیده و بیشتر درخواست‌های پشتیبانی (بیش از هزار مورد در ماه) به‌ صورت آنلاین ثبت و پیگیری می‌شود.

https://pvst.ir/bny
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو