احتمالاً برای شما هم پیش آمده که در حال انجام کار مهمی یا حضور در جلسه آنلاین، ناگهان اینترنتتان قطع شود. امروزه بیشتر فعالیتهای ما با استفاده از اینترنت انجام میشود، به همین دلیل داشتن اینترنت پرسرعت و قابل اعتماد موضوع مهمی است. در این مقاله همراه ما باشید تا با اینترنت ثابت ADSL بیشتر و دقیقتر آشنا شوید.
اینترنت ADSL چیست؟
ADSL تکنولوژی جدیدی نیست اما همچنان فناوری مورد نیاز کاربران ثابت برای اتصال به دنیای اینترنت است. برای استفاده از این تکنولوژی نیازی به انجام هیچ تغییر سختافزاری یا نرمافزاری در خطوط تلفن خانه نیست. فقط با داشتن یک مودم و درخواست اینترنت ADSL از شرکتهای ارائهدهنده این تکنولوژی، میتوانید مشکل قطعی یا کمسرعت بودن اینترنتتان را برطرف کنید.
کلمه ADSL مخفف عبارت Asymmetric digital subscriber line و به معنای خط مشترک دیجیتالی نامتقارن است. در زیر توضیح مختصری در مورد هر کدام از این لغات و معنای آنها در این فناوری ارائه میکنیم:
- Asymmetric: این لغت به معنی نامتقارن است. در اینترنت ADSL پهنای باند ارسالی و دریافتی با هم یکسان و متقارن نیست. به دلیل اینکه کاربران بیشتر وقت خود را صرف دریافت صفحات وب و دانلود فایلهای مختلف از سرورها میکنند و ترافیک مربوط به ارسال یا آپلود آنها کمتر است، این فناوری به صورت هوشمند پهنای خود را به طور نامساوی بین این دو بخش تقسیم میکند. در اینترنت ADSL پهنای باند آپلود تقریباً ۱۰ درصد پهنای باند دانلود است. که به زبان سادهتر، این کلمه به برابر نبودن سرعت آپلود و دانلود اشاره دارد.
- Digital: این لغت نشاندهنده ارتباط دیجیتالی است که این فناوری فراهم میکند. به واسطه این ارتباط، انتقال دادههای کامپیوتری به صورت صفر و یک انجام میشود.
- Subscriber: این کلمه به معنای مشترک است و وجود آن در نام این فناوری بیانگر خطوطی است که به صورت مشترک، دادههای صوتی را برای برقراری ارتباط تلفنی و دادههای دیجیتالی را برای ارتباط با اینترنت، به مخابرات وصل میکند.
- Line: این لغت که به معنی خط است نشاندهنده خطوط تلفن است. همان خطوط تلفنی که برای ایجاد مکالمات تلفنی وجود دارد. در این فناوری بدون نیاز به هیچ تغییری در سیمکشی خطوط مخابراتی و پرداخت هیچ هزینهای، میتوان از طریق همان خطوط تلفنی از اینترنت هم استفاده کرد.
بعد از خرید اشتراک اینترنت ADSL از شرکتهای موجود، سیم تلفن خانه شما علاوه بر صوتی که از مخابرات برای برقراری تماس دریافت میکند، دادههای دیجیتالی هم دریافت میکند. اولین کاری که نیاز است انجام دهید این است که با استفاده از یک اسپلیتور این دو داده صوتی و دیجیتالی را از هم جدا کنید. داده صوتی به تلفن شما متصل میشود و داده دیجیتالی که مربوط به اینترنت است وارد دستگاه مودم میشود. بعد از آن میتوانید به صورت وایفای و بدون استفاده از کابل یا با استفاده از کابل و اتصال آن به رایانه شخصی خود از اینترنت ADSL استفاده کنید.
انواع اتصال اینترنت
به طورکلی دو نوع اتصال اصلی به اینترنت وجود دارد:
- اتصال از طریق خطوط تلفن ثابت (اینترنت ثابت xDSL): در این روش همانطور که از نامش مشخص است کاربر از طریق خط تلفن ثابت و با استفاده از یک مودم مخصوص برای این کار به اینترنت متصل میشود. اینترنت ADSL شناختهشدنترین نوع از این روش انتصال به اینترنت است که در ایران هم بیشترین کاربران اینترنت ثابت از این روش استفاده میکنند.
- اتصال بیسیم: این روش اتصال به اینترنت که مبتنی بر امواج است، به دو بخش ثابت و همراه تقسیم میشود.
- اینترنت ثابت بیسیم: این روش که پیش از این به شکل Wimax وارد ایران شد، در ادامه تکامل خود به TD-LTE رسید که این روزها چند اپراتور آن را عرضه میکنند. در این روش از مودمهای مخصوصی استفاده میشود که داخل آنها سیم کارتی قرار میگیرد و اتصال با اینترنت از طریق آن سیمکارت به جای خط تلفن ثابت انجام میشود. پس اگر جایی هستید که خط تلفن ثابت ندارید استفاده از این مدل فناوری را به شما پیشنهاد میکنیم.
- اینترنت همراه: آشناترین مدل اتصال به اینترنت در ایران است که با استفاده از سیمکارت تلفن همراه انجام میشود. در این روش مشترک باید یک سیمکارت را در تلفن همراه، تبلت یا مودم سیار خود قرار دهد. تفاوت این روش با اینترنت ثابت بیسیم این است که مشترک میتواند در حال حرکت هم اینترنت داشته باشد.
سرعت اینترنت ADSL
سرعت دانلود اینترنت ADSL هشت مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود آن یک مگابیت بر ثانیه است. البته خوب است بدانید که این سرعت همیشه به این شکل نیست و تحت شرایط مختلف ممکن است کمی متفاوت باشد. بعضی از عواملی را که بر این سرعت اثرگذار است در زیر برمیشمریم:
- فاصله از مرکز مخابرات
- فاصله دستگاه استفادهکننده اینترنت از مودم
- کیفیت سیمکشی از مخابرات تا خانه
- نوع سرویس انتخابی
- کیفیت سیمکشی داخل خانه
- مرکز ارائهدهنده سرویس اینترنت.
مودم ADSL چیست؟
همانطور که گفتیم، ارتباط با اینترنت پرسرعت ADSL با استفاده از یک مودم در سمت کاربر برقرار میشود. این مودمها دارای پورتهای اتصالی مختلفی هستند که دو پورت اصلی آنها را در زیر معرفی میکنیم:
- پورت یا درگاه خط تلفن ثابت RJ-11 که در همه مودمها موجود است. این پورت برای اتصال به خط تلفن ثابت ایجاد شده است.
- پورت شبکه RJ-45 که همه مودمهای ADSL حداقل دارای یک پورت شبکه هستند. با استفاده از این پورت دستگاه مودم به یک دستگاه مصرفکننده اینترنت مثل کامپیوتر شخصی، لپتاپ، سرور، تجهیزات صنعتی، اسکنرها و پرینترهای تحت شبکه یا یک سوییچ برای بهاشتراکگذاری اینترنت بین چند مصرفکننده متصل میشود. تعداد این پورتها میتواند ۴، ۶ و در موارد محدودی ۱۶تا باشد.
دو نوع مودم ADSL موجود است:
- مودم باسیم: این مودمها برای استفاده در رایانههای شخصی رومیزی مناسب هستند.
- مودم بیسیم یا وایفای: این مودمها قابلیت اتصال چندین کاربر به صورت همزمان را فراهم میکنند و همینطور برای استفاده لپتاپ و گوشیهای هوشمند مناسباند. البته مشخص است که در صورت استفاده چندین کاربر سرعت اینترنت بین کاربران تقسیم میشود.
مزایای اینترنت پرسرعت ADSL
در زیر تعدادی از مهمترین مزیتهای اینترنت پرسرعت ADSL را برمیشمریم:
- امکان استفاده از تلفن و اینترنت به طور همزمان
- ارزان بودن هزینه اشتراک این نوع اینترنت نسبت به دیگر انواع آن
- امکان داشتن اینترنت روی خط تلفن ثابت بدون انجام هیچ تغییر سختافزاری و نرمافزاری و پرداخت هزینه اضافی
- داشتن سرعت بالا
- امکان داشتن اتصال دائمی به اینترنت، و به دنبال آن، آگاه بودن از جدیدترین اخبار
- امکان استفاده چندین کاربر به صورت همزمان از اینترنت.
در این مقاله سعی کردیم به طور مختصر و با زبانی ساده فناوری اینترنت پرسرعت ADSL را توضیح دهیم تا به شما در تصمیمگیری برای داشتن بهترین روش استفاده از اینترنت کمک کنیم. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید باشد. خوشحال میشویم نظرات خود را درباره این مطلب با ما در میان بگذارید و به بهتر شدن ما کمک کنید.