وزیر ارتباطات: مدرنترین مراکز داده در مشهد افتتاح میشود
وزیر ارتباطات که به مشهد سفر کرده است، در بازدید از پروژه اَبر دولت از…
۳ آذر ۱۴۰۳
مرکز ملی فضای مجازی نیز دولت قبلی را مسئول اختلال اینترنت دانست
۳ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی نیز مانند وزیر ارتباطات، توسعه نیافتن زیرساختها در سالهای گذشته را دلیل کندی اینترنت در هفتههای اخیر دانست و ایجاد محدودیت برای خرید پهنای باند اینترنت را رد کرد.
به گزارش پیوست، در حالی که کاربران اینترنت از کیفیت خدماتی که دریافت میکنند و اختلالهای متعدد اینترنت در هفتههای اخیر گلایه دارند، اپراتورهای ثابت و سیار به صورت غیر رسمی، کمبود پهنای باند بینالملل را عامل این مشکلات میدانند؛ اما دو هفته پیش وزیر ارتباطات، توسعه نیافتن زیرساختها در ۴ سال گذشته را دلیل این مشکلات دانست و اکنون معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی نیز همین به همین موضوع اشاره میکند. این در حالی است که پیش از این گفته شده بود شورای عالی فضای مجازی از سال گذشته تا کنون اجازه افزایش پهنای باند اینترنت را نداده است.
ابوالفضل روحانی، معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی درباره ایجاد ممنوعیت برای خرید پهنای باند اینترنت جدید از سوی مرکز ملی فضای مجازی به خبرگزاری مهر گفته است: «پهنای باند اینترنت در کشور نه کاهش داشته و نه منعی برای توسعه آن وجود دارد. مسئله اینجا است که به دلیل بیتوجهی چند سال گذشته به توسعه زیرساختهای ارتباطی ثابت و عقبماندگی جدی کشور در این بخش، هر میزان از توسعه پهنای باند اینترنت پس از مدتی پاسخگوی نیازهای کشور نخواهد بود.»
براساس اطلاعات رسیده به پیوست، در دولت گذشته و زمانی که محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وقت به دلیل افزایش پهنای باند بینالملل تحت فشار قرار گرفت، مقرر شد خرید پهنای باند با مجوز مورد مرکز ملی فضای مجازی انجام شود و از آن پس شرکت ارتباطات زیرساخت برای خرید پهنای باند بینالملل دچار مشکل شد. گفته میشود شرکت زیرساخت در ماههای پایانی سال گذشته ۵۰ گیگابیت بر ثانیه به صورت موقت به پهنای باند کشور از سمت جنوب اضافه کرد. همچنین پس از عید ۳۰۰ گیگابیت بر ثانیه از سمت ترکیه خریداری شد و در نهایت ۱۵۰ تا ۲۰۰ گیگابیت بر ثانیه از سمت ارمنستان قرار است به ظرفیت پهنای باند افزوده شود. این در حالی است که هر ماه حدود ۸ درصد به میزان مصرف اینترنت کشور افزوده میشود و با بازگشایی مدارس و دانشگاهها، پهنای باند مصرفی افزایش یافته و ظرفیت اینترنت کشور به حد اشباع رسیده است.
هرچند اپراتورها به صورت رسمی، به کمبود پهنای باند اشاره نمیکنند؛ اما همواره تاکید میکنند که شرکت زیرساخت در حال «افزایش ظرفیتها» است. حتی وزیر ارتباطات نیز به این موضوع اشاره کرده است.
خرداد ماه امسال و در جریان بازدید نمایندگان مجلس از یک مرکز مخابراتی در تهران، رضا تقیپور عضو کمیسیون صنایع مجلس و رئیس کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت با انتقاد از وزارت ارتباطات دولت دوازدهم گفت: «از نظر زیرساختی به شدت تضعیف شدهایم و در این ۸ سال شاهد توقف زیرساختها بودیم. تنها عملکردی که انجام شد این بود که دلار دادیم و پهنای خریدیم و پز دادیم.»
عیسیزارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم نیز در حاشیه بازدید از کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات در پاسخ به سوال خبرنگار پیوست در مورد اقدامات این وزارتخانه برای رفع کندیهای اخیر اینترنت با انتقاد از دولت دوازدهم گفت: «توسعه زیرساختهای ارتباطی مسئلهای است که حداقل در ۴ سال اخیر کاری صورت نگرفته است طبیعی است که حل آن نیاز به زمان دارد و یکی دو هفتهای ممکن نیست. من دائما در حال چک کردن وضعیت سرعت اینترنت هستم، از Speedtest استفاده میکنم و کندیها را شخصا برای بررسی و رسیدگی به اطلاع همکارانم میرسانم. اولین کسانی که کندی اینترنت را به من خبر میدهند سه فرزند دانشآموزم هستند.»
هرچند او نیز به اقداماتی که شرکت زیرساخت باید انجام بدهد اشاره کرد و گفت: «در شرکت ارتباطات زیرساخت روی افزایش کیفیت شبکه core کارهایی در حال انجام است. با اپراتورها جلسات متعدد برگزار شده است و پای کار آمدهاند تا بتوانند ظرفیتهای خود را افزایش دهند.»
پیش از او نیز حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان تنظیم مقررات، آغاز سال تحصیلی و برگزاری اغلب کلاسها به صورت مجازی را عامل مشکلات اینترنت عنوان کرد و با اشاره به جلسات برگزار شده گفت: «بر این اساس نقاط دارای مشکل در شبکه، هم در اپراتورها و هم در شرکت ارتباطات زیرساخت شناسایی شد و مقرر شد تا در اسرع وقت هم اپراتورها به ویژه شرکت مخابرات ایران و هم شرکت ارتباطات زیرساخت نسبت به توسعههای لازم اقدام کنند و سازمان تنظیم هم مسئول پیگیری موضوع تا انجام کامل اقدامات خواهد بود. امیدواریم که با انجام این اقدامات، مشکل کندی اینترنت در ساعات پیک در برخی نقاط کشور حل و رضایت مردم حاصل شود.»
هرچند او به جزییات «توسعههای لازم» اشارهای نکرد؛ اما معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی درباره چرایی اختلال اینترنت کشور گفته است: «تنظیمگری وزارت ارتباطات در سالهای اخیر به نحوی بوده که مزیت رقابتی توسعه ارتباطات ثابت در کشور از بین رفته و عمده توسعه کشور بر مبنای ارتباطات سیار بوده است. در چنین شرایطی خواه ناخواه افزایش تقاضا برای دسترسی به محتوا یا خدمات داخلی و خارجی موجب اختلال و کاهش کیفیت دسترسی خواهد شد. مخصوصاً اینکه در دو سال گذشته با فراگیری بیماری کرونا، میزان استفاده از خدمات پرترافیک مثل VODها و آموزش آنلاین به شدت افزایش یافته است. این مسئله کمبودها و توسعه نیافتگیها در زیرساخت ارتباطی کشور را به طور ملموس و به صورت عمومی هویدا کرده است.»
ابوالفضل روحانی در ادامه باز هم مشکل را متوجه وزارت ارتباطات دولت قبل کرد و افزود: «ما [مرکز ملی فضای مجازی] از سال ۹۶ توسعه زیرساخت ارتباطی ثابت و تغییر معماری شبکه ارتباطی کشور را به عنوان اولین نیازمندی و مهمترین مطالبه از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیگیری میکردیم ولی همراهی مناسبی در این خصوص صورت نمیگرفت.»
وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی در حالی بر توسعه زیرساختها تاکید میکنند که از زمستان سال گذشته هیچ افزایش پهنای باندی از سمت جنوب ایران رخ نداده از سمت شمال نیز تنها یک مورد بوده است و اپراتورها در ساعتهایی پیک مصرف، تمامی ظرفیتهای خود را به کار میگیرند.