استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
رئيس سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران:
۱۵ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ آبان ۱۴۰۰
رئیس سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران اعتقاد دارد که شهر تهران چالشهای پیچیدهای دارد که شهرداری برای حل آنها به حمایت دولت نیاز دارد. براساس گفتههای محمد فرجود نقش شهرها در اقتصاد ملی خیلی پررنگ است و دولتها باید در پروژههای شهر هوشمند شهرداری را همراهی کنند.
به گزارش پیوست، محمد فرجود، رئیس سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در گفتوگوی ویژه چهارمین همایش تهران هوشمند با بیان اینکه شهر تهران یکسری چالشهای پیچیده طولانی مدت دارد که برای آنها باید تصمیمگیری شود، گفت: «یکی از این چالشها ترافیک است. البته اقدامات متفاوتی در زمینه ترافیک انجام شده است؛ اما باید تصمیم کلانی برای این معضل گرفته شود. در این زمینه چارهای جز توسعه گسترده مترو نیست. از طرف دیگر حمل ونقل عمومی باید گسترش یابد و در این حوزه چارهای جز کمک دولت نداریم. چون منابع شهرداری فقط برای مدیریت امور جاری کفایت میکند.»
او ادامه داد: «برای بحث آلودگی باید به سمت خودروهای برقی برویم و بحث حمل و نقل سبز را در پیش بگیریم. شاید به نظر بیاید که موضوع رویایی است؛ اما به نظر من هرجایی که فکر میکنیم این برنامه رویایی است، باید برنامهریزی کنیم و گام به گام پیش رویم.»
به گفته فرجود نقش شهرها در اقتصاد ملی خیلی پررنگ است. به همین خاطر دولتها هم باید به آن توجه کنند و میتوانند در پروژههای شهر هوشمند همراهی کنند.
او ادامه داد: «بحث شهر هوشمند شهرداری محور است؛ اما در سیستم حکمرانی شهری، شهرداری یکسری اختیارات را ندارد. شهرداری هماکنون تا حد خوبی زیرساختها را آماده توسعه شهر هوشمند کرده است. در بخشهای مختلف شهرداری گفتمان شهر هوشمند جاری شده است. کاری که الان باید بکنیم این است که باقی نهادها را همراه خود کنیم. حتما در این راه نیازمند حمایت دولت هستیم.»
فرجود در ادامه این گفتوگو درمورد جایگاه مردم در توسعه شهر هوشمند اعتقاد دارد که شهر هوشمند را مردم میسازند. او در این مورد گفت: «بسیاری از شهرهای هوشمند وجود دارند که در نگاه اول فناوریزده بودند و بعد به خاطر مطالبه مردم خود را اصلاح کردند. نقش مردم برای مطالبهگری و کنشگری در شهر بسیار کلیدی است. در بسیاری از شهرها وقتی فضای مشارکت مردم را فراهم کردند، اتفاقهای مهمی رخ داد.»
به گفته فرجود مردم اولویتها را میدانند و مشارکت آنها در سیاستگذاری و اولویتبندی و اجرای برنامهها بسیار ضروری است. چون چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی مردم مصرف کننده این خدمات هستند.
او همچنین بیان کرد: «بهترین منبع تغییر و بهبود سرویس ما در «تهران من» نظرات مردم است. اگر مردم سرویسی را بخواهند ما آن سرویس را راهاندازی میکنیم. خود مردم به ما گفتند که چرا سرویس معاینه فنی را راهاندازی نمیکنیم. در چند روز اول پس از ایجاد این سامانه همه رزروها پر شد. خود مردم بهتر میدانند که چه سرویسی باید ارائه شود.»
فرجود در این گفتوگو ترافیک و آلودگی را جزو اولویتهای تهران هوشمند نام برد و گفت: «همچنان مساله ترافیک شهری اولویت ما در تهران هوشمند است. عوامل بسیاری نیز روی ترافیک تاثیر میگذارد، به همین خاطر باید تلاش کنیم تا گام به گام به عوامل آن رسیدگی کنیم. البته در این زمینه شهرداری به تنهایی نمیتواند کاری از پیش ببرد.در شهرهای هوشمند سراسر دنیا افراد برای کاهش ترافیک محل کار و زندگی خود را هوشمندانه انتخاب میکنند. مردم ما به چنین اطلاعاتی دسترسی ندارند.»
او در ادامه درمورد نحوه همکاری شهرداری با استارتآپها افزود: «تمام شهرهایی که با برنامه و به صورت مستمر به سمت شهر هوشمند قدم برداشتند، به حوزه نوآوری توجه کردند. نقش کسبوکارهای بزرگ و پژوهشگاهها و دانشگاهها هم در کنار استارتآپها در این موضوع از اهمیت بالایی برخودار است. شهرداری تهران سعی کرده تا دوستار نوآوری باشد. دسترسی به API سرویسهای شهری ایجاد کرده تا کسبوکارها به داده شهرداری دسترسی پیدا کنند.»
براساس گفتههای فرجود شهرداری همچنین برای همکاری با کسبوکارها نیازهای خود را با جزئیات اعلام کرده است تا کسبوکارها راهحلهای خود را اعلام کنند، او توضیح میدهد که البته استارتآپها تنها به داده نیاز ندارند بلکه به فضای کار در شهرداری نیاز دارند تا ایدههای خود را تست کنند.
فرجود همچنین به دو چالش در زمینه همکاری با استارتآپها اشاره و بیان کرد: «ماهیت ساختار حکمروایی و بوروکراسی در شهرداریها و قوانینی که وجود دارد، با این مسیر همخوانی ندارد. دومین چالش هم این است که مشارکت باید تقویت شود. شهرداریها باید با این کسبوکارها مشارکت کنند و فضا را برای آنها تامین کنند.»
محمد فرجود در گفتوگوی ویژه همچنین درپاسخ به این سوال که بحث حریم شخصی در شهرهوشمند که برپایه داده شکل میگیرد، چگونه رعایت میشود، گفت: «شهر هوشمند باید از طریق داده مدیریت شود تا بتواند تصمیمات مثبت و هوشمندانه بگیرد. درمورد مدیریت داده باید بحث نظام حکمرانی داده ایجاد شود. در این نظام به صورت شفاف مشخص شده که کدام دادهها باید باز باشند مانند اطلاعات جمعیت شهری که همه باید به آن دسترسی داشته باشند. در این نظام همچنین یکسری اطلاعات خیلی سرسختانه جزو حریم شخصی محسوب میشود.»
او در ادامه افزود: «در شهر هوشمند همانطور که از داده استفاده میشود، به همان اندازه به حریم شخصی و امنیت اطلاعات میپردازد.»
فرجود اعتقاد دارد که در بحث شهر هوشمند، الکترونیکی کردن خدمات دیگر کافی نیست باید تحول دیجیتال اتفاق بیافتد. او در این مورد بیان کرد: «باید فناوری دیجیتال تحول آفرین همراه با تحول در قوانین و فرآیند و در نحوه انجام امور باشد. ابزار جدید در کنار تحول و تغییر فرآیند و در برخی از جاها حذف قوانین قدیمی معنا پیدا میکند.»
فرجود همچنین در صحبتهای خود به نحوه استفاده از اینترنت اشیا در شهرداری تهران پرداخت و گفت: «یکی از مشکلات این است که در بحث اینترنت اشیا غیر از حوزه نرمافزاری یک قسمت سخت افزاری و شبکه وجود دارد. همه منتظر هستند مدل و روش درآمدی بهینه پیدا شود تا بتوانند به سمت این فناوری قدم بردارند. درصورتی که سنسورها و شبکهها هزینه دارند. ما راجع به تعداد زیادی سنسور برای یک شهر بزرگ صحبت میکنیم که هر کدام از آنها هزینه زیادی دارند حتی اگر تولید داخل باشند.»
مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران ادامه داد: «درمورد شبکهها هم از سال ۹۷ به اپراتورها میگوییم که شبکههای اینرتنت اشیا را در شهر ایجاد کنیم و آنها میگویند که هنوز کاربری ایجاد نشده است و حق هم دارند. بحث مرغ و تخم مرغ است. در شهرداری بحث حاکمیتی داریم که حتی اگر در زمینه سرمایهگذاری یا از نظر اقتصادی هم به صرفه نیست به سمت اینترنت اشیا برویم.»
آنطور که فرجود میگوید حریق بوستانها به خصوص در فصل تابستان برای شهرداری در اولویت است و اولین پروژه که اقدامات فنی آن آغاز شده است، بحث حریق بوستانها است که با سنسورهایی هوشندشهرداری هرچه سریعتر متوجه حوادث این چنینی شود و بفهمد که کدام یک از بوستانها آتش گرفته است.
او در صحبتهای خود مهمترین اولویتهای شهرداری تهران و مردم تهران اشاره و بیان کرد: «در آینده یکسری نقطه به عنوان نقاط هدف باید در نظر گرفته شود، یک موضوع شهرسازی و روندی که در صدور پروانهها وجود دارد، این رویهها باید با نگاه تحول دیجیتال تغییر کنند.کلیه پرداختها و تعاملات شهرداری با شهروندان و بخش خصوصی باید بدون کاغذ و ترجیحا بدون پول نقد و چک باشد.»
فرجود ادامه داد که برای مردم مهمترین مطالبه این است که هوای بهتر و ترافیک روانتری داشته باشند و به مردم فضای بهتری برای زیست داده شود. از منظر فرجود در بحث شهر هوشمند همه چیز فناوری نیست بلکه در شهر هوشمند فضای شهری و بازآفرینی این فضا برای زندگی و انجام فعالیت اجتماعی از اهمیت بسیاری برخوردار است.