دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
همکاری اپراتورهای همراه با رگولاتوری و قوهقضائیه برای کاهش جرائم:
۱۲ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
افزایش پروندههای سیستم قضایی در مورد جرائم مختلفی که در فضای مجازی رخ میدهد باعث شد تا امروز (۱۲ تیر) وزارت ارتباطات به عنوان نماینده دولت و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه به عنوان نماینده قوه و سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و رایتل برای کاهش جرائم تفاهمنامهای امضاء کنند. وزیر ارتباطات در مراسم امضاء این تفاهم نامه اعلام کرد که به جای راهکار مسدود سازی و قابله و درگیر شدن با فضای مجازی راهکار، آگاه سازی مخاطب است. او ابزار امیدواری کرد که با امضای این تفاهمنامه و کمک اپراتورها سطح جرایم کاهش و یکی از اهداف سند شبکه ملی اطلاعات که کاهش سالانه ۳۰ درصدی جرمها در فضای مجازی است به وقوع بپیوند.
به گزارش پیوست، این تفاهمنامه به منظور ایجاد، گسترش، همفکری، همکاری و تعامل در خصوص موضوعات مربوط به پیشگیری از وقوع جرایم در حوزه ارتباطات، بین وزارت ارتباطات (سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی)، قوه قضائیه و سه اپراتور همراه به امضاء رسیده است. آنطورکه وزیر ارتباطات در مراسم امضای این تفاهم نامه تاکید کرد با امضای این تفاهمنامه طرفین در راستای پیشگیری از وقوع جرم از جمله پیشگیری از وقوع جرایم مربوط به حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تلاش خواهند کرد.
محمدجواد آذری جهرمی، در مورد دلایل رسیدن به این تفاهم نامه این گونه توضیح داد: «حدود یک سال پیش گزارشی از سوی قوه قضائیه دریافت کردیم که این گزارش مبنایش بررسی بیش از هزاران پرونده ثبت شده در دستگاه قضایی به ویژه دادسرای جرائم رایانهای بود که پروندههای متعددی را در حوزه کلاهبرداری و ایجاد مشکل برای مردم مورد بررسی قرار داده بود.» به گفته او در این گزارش بررسی شده بود که علل و عوامل رخدادهای شبیه به این شکایتها که در دادسرا مطرح شده است چیست و چه اتفاقهایی باعث شده این کلاهبرداریها و ثبت پروندههای قضایی آغاز شود. آنطور که وزیر ارتباطات اعلام میکند در پایان نامه قوه قضائیه در خواست شده بود که راهحلهایی در نظر گرفته شود تا از بروز این جرایم و ثبت آن در دستگاه قضا پیشگیری شود.
جهرمی تاکید کرد که به دنبال این نامه کارگروهی را مامور کرده است تا به صورت خاص روی این مسئله کار کند. همچنین پژوهشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز نزدیک به ۶ماه روی این موضوع مطالعه انجام داده که چه راهکارهایی وجود دار تا بسترهای فساد خیز و ایجاد مسئله برای مردم و تشکیل پرونده قضایی کاهش پیدا کند.
او در مورد جزئیات این مطالعه گفت: «بخش از این مسائل به سیستمهای فنی و تعاملاتی که با عرصه بینالمللی وجود دارد مانند تبلیغات فریبندهای که پایه و اساس ندارد و اخباری که مردم را فریب میدهد بازمیگشت. با توجه به دستورات اجرایی از سوی دولت آمریکا که همکاری شرکتهای فناوری اطلاعات را با دولت ایران محدود کرده است، شاید حل این موضوع کمی سخت بود.» او ادامه داد: «اما ما برای این کار راهکاری در نظر گرفتیم. آمدیم به جای پلتفرمهایی که قوانین و مقررات ایران را رعایت نمیکنند سیستمی وضع کردیم که صاحبان کسب و کار بتوانند بستر تبلیغات را به صورت حداکثری روی ظرفیت داخلی استفده کنند.» به باور او ایجاد امکانات برای آژانسهای تبلیغاتی داخلی کشور تا از ظرفیتهای فضای مجازی استفاده کنند یکی از راههایی بود که برای کاهش رخداد فساد در کشور انجام دادیم که طبق ادعای او به خوبی جواب داده است.
او بالا بردن آگهی عمومی را دومین راهحل برای کاهش جرائم به کمک فناوری اطلاعات دانست و گفت: «فضای مجازی فضایی است که مخاطبان در برابر انبوهی از اطلاعات قرار دارند و یکی از وظایف ما این است که در مورد درستی و نادرستی این اطلاعات آگاهی ببخشیم. در موضوع کرونا هر روز خبری بدون سند ارایه میشد و مشکلاتی را ایجاد میکرد. در اینجا به جای راهکار مسدود سازی و راهکاری مقابله و دریگیر شدن با فضای مجازی راهکار اگاه سازی مخاطب است.»
وزیر ارتباطات اعلام کرد که یکی از راهکارهای اساسی و همگانی برای آگاهسازی کاربران کمک گرفتن از زیرساختهای اپراتورهای همراه است به همین دلیل آنها طی همکاری با معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه و از طرف دیگر سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تفاهمنامهای با سه مجری اصلی این کار یعنی اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل امضاء کردند.»
طبق توضیحات او نتیجه امضاء این تفاهمنامه این خواهم بود که با همکاری مشترک بین دولت، دستگاه قضایی و توسعهدهندگان عرصه ارتباطات و فناوری اطلاعات بسترهایی که میتواند باعث ترویج جرم شوند به ویژه کلاهبرداری و … کاهش پیدا خواهد کرد.
او ابراز امیدواری کرد که همانطور که در سند شبکه ملی اطلاعات آمده که سالانه باید ۳۰ درصد از جرمها کاهش پیدا کند این اقدام آنها نیز بخشی از ثبت جرم در کشور را کاهش دهد تا مردم با با اطمینان خاطر بیشتری از فضای مجازیی استفاده کنند.
تفاهمنامهای که امروز به امضای رگولاتوری، معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه و سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و رایتل رسید از ۴ ماده تشکیل شده که در آن برای هر یک از حاضران در تفاهمنامه نیز وظایفی در نظر گرفته شده است.
حسین فلاح جوشقانی، رئیس رگولاتوری در گفتوگو با پیوست در مورد جزئیات این تفاهمنامه گفت: «این تفاهم نامه بستر همکاری بین اپراتورها با قوه قضائیه است. ما پلتفرمهای پیامکی را در اختیار دوستان قرار میدهیم تا به کمک پیامک اطلاع رسانی در خصوص حقوقشان و روشهای کلاهبرداری اتفاق بیفتند.» او اعلام کرد که برای جلوگیری از مزاحمت برای کاربران احتمالا در قدم اول هفتهای یک بار پیامکهایی با موضوعاتی مانند آشنایی با قوانین و مقررات در حوزههای مختلف، راهکارهای انجام معامله بدون مشکل، رعایت پروتکلها در فضای مجازی و اطلاعرسانی در مورد حقوقشان در این فضا و .. برای آنها ارسال میشود.
فلاح تاکید کرد که این تنها بخش کاری که به کمک تفاهمنامه انجام میشود نیست و قرار است آموزشهایی هم از سمت قوه قضائیه به اپراتورها و هم برعکس در مورد حقوق در قوانین و مقررات ارائه شود. فلاح اضافه کرد که به مرور به بندهای این تفاهم نامه ،که میتواند با روشهای جرائم مختلف مقابله کند، اضافه خواهد شد. این تفاهمنامه از تاریخ امضا تا ۴ سال اعتبار خواهد داشت.