وزیر ارتباطات: مدرنترین مراکز داده در مشهد افتتاح میشود
وزیر ارتباطات که به مشهد سفر کرده است، در بازدید از پروژه اَبر دولت از…
۳ آذر ۱۴۰۳
نخستین عمل جراحی رباتیک از راه دور در ایران، با استفاده از ربات جراح بومی سینا و بر بستر شبکه امن و پرسرعت همراه اول روی یک حیوان انجام شد.
به گزارش روابط عمومی همراه اول، نخستین جراحی رباتیک از راه دور در ایران با سامانه «جراحی از راه دور» بومی، امروز (دوم تیر ماه) از فاصله ۷ کیلومتری بین بیمارستانهای امامخمینی و سینا بر روی یک حیوان و با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، سعید سرکار رئیس پژوهشکده فناوری و تجهیزات پیشرفته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، علیرضا میرباقری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرتضی طاهریبخش معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول انجام شد.
ربات این جراحی از راه دور که برای نخستین بار در کشور بر بستر شبکه امن و پرسرعت همراه اول توسط دکتر طالبپور مستقر در بیمارستان سینا بر روی سوژه بستری (سگ) در بیمارستان امام خمینی انجام شد، توسط بخش دانشبنیان با عنوان ربات جراح سینا توسعه یافته است.
جراحی از راه دور، یکی از موارد استفاده فناوری 5G است.
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در بازدید از فرآیند اجرایی این جراحی گفت: «این ربات در دنیا با عنوان داوینچی شناخته میشود که اکنون در کشور ما نیز تولید شده و به دنبال تأییدیههای حیوانی آن هستیم تا بتوانیم در آینده از آنها برای جراحی روی انسان استفاده کنیم.»
او این اقدام ملی را شروع حرکتی بزرگ و نوآورانه در جراحی برشمرد و اضافه کرد: «به این ترتیب میتوان محدودیت فاصله را بین جراح و بیمار از بین برد و مانع بسیاری از خطاهای پزشکی شد که امیدواریم تا یک سال آینده تأییدیههای فنی تست حیوانی را دریافت کند و بتوانیم در مراکز جراحی از ظرفیتهای آن استفاده کنیم.»
سعید سرکار، رییس پژوهشکده فناوری و تجهیزات پیشرفته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز با اشاره به اینکه توسعه ربات جراح از سال ۹۲ در دستور کار قرار گرفت، افزود: «اکنون نمونه ای از ربات سینا در بیمارستانهای امام خمینی، شریعتی و سینا وجود دارد و امیدواریم حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در فازهای بعدی که مربوط به آزمونهای بالینی روی انسان است نیز وجود داشته باشد.»
او گفت: «جراحی که امروز ناظر هستید از بیمارستان سینا با فاصله هفت کیلومتری از بیمارستان امام خمینی انجام شد و بدون همراهی شرکت همراه اول امکانپذیر نبود. همراه اول بدون هیچگونه چشمداشت مالی، تمامی هزینههای توسعه ارتباطات و بستر فنی این کار ملی را تقبل کرد و ریالی از ما تقاضا نکرد که این کار جای تقدیر و تشکر دارد.»
مرتضی طاهریبخش، معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول نیز با اشاره به توسعه بستر امن و پرسرعت برای انجام اموری همچون جراحی از راه دور در شبکه همراه اول، گفت: «همراه اول یوزکیس 5G جراحی از راه دور را برای نخستین بار در نمایشگاه تلکام ۹۷ رونمایی کرد که امروز شاهد استفاده از آن به صورت واقعی بر روی حیوان هستیم و در آینده نزدیک نیز توسط پزشکان بر روی انسان و بر بستر همراه اول به کار گرفته خواهد شد.»
او اضافه کرد: «برای انجام جراحی مهم امروز، پهنای باند ۵ گیگابیت در ثانیه را آماده کرده بودیم که عملا حدود ۲۰ درصد آن مصرف شد و پیام خوبی را به ما داد که میتوانیم اقداماتی از این دست و با همین کیفیت بسیار بالا را حداقل با ظرفیت پهنای باندی یک گیگابیت بر ثانیه نیز داشته باشیم.»
ربات جراح سینا به نام «ابوعلی سینا» دانشمند ایرانی نامگذاری شده و در واقع این ربات متناظر با ربات داوینچی که در آمریکا ساخته شده، طراحی شده است. عملکرد این ربات یک سیستم پیشرفته جراحی از راه دور است که از طریق یک مانیتور و دو بازوی رباتیک انجام میشود. این ربات دارای یک کنسول جراحی است که جراح در پشت آن قرار میگیرد و با استفاده از دو بازوی رباتیک قادر به کنترل و هدایت جراحی است. در کنار کنسول یک مانیتور قرار دارد که جراح میتواند تاثیر عمل جراحی را مشاهده کند.
تصویر عمل هم از طریق یک ربات انجام میگیرد که جراح میتواند از طریق یک پدال آن تصویر را نیز کنترل کند؛ نیروهایی که با ابزار جراحی به بیمار منتقل میشود قابل اندازهگیری است تا جراحی با دقت و کیفیت بیشتری انجام شود. در عمل جراحی با استفاده از این ربات میزان آسیب به بافتهای سالم کاهش پیدا میکند و بیمار کمترین دوران نقاهت و خونریزی را دارد.