انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
ابر رایانه سیمرغ امروز (۲۶ اردیبهشت) به عنوان اولین ابر رایانه ایران با ظرفیت یک پتافلاپس رونمایی شد. وزیر ارتباطات در مراسم رونمایی از این ابر رایانه اعلام کرد که هوش مصنوعی قدرت بلامنازع آینده خواهد بود. در این مراسم میزان سرمایهگذاری صورت گرفته روی این ابررایانه ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد شد.
به گزارش پیوست، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مهیا بودن زیرساختهای فناوری را عامل اصلی ادامه زندگی در دوران کرونا دانست و گفت:«در عرصه آموزش ۱۳ میلیون دانش اموز، یک میلیون معلم، ۴ میلیون دانشجو و ۱۴۰ هزنفر استاد و ۷۰ هزار نفر طلاب علوم دینی همه آموزشهای خود را از طریق زیرساختهای توسعه داده شده در شبکه ملی اطلاعات دیدهاند.» به باور او اگر این زیرساختها نبود امکان توسعه کسبوکارها در بخشهای مختلف وجود نداشت.
او جنگ آینده را بر سر هوش مصنوعی دانست و گفت: «هوش مصنوعی قدرت بلامنازع آینده است و رقابت برسر کسب قدرت در آینده پیش روی ماست. در حال حاضر نیاز پردازشی کشور ۱۰ پتافلاپیس(واحد اندازهگیری سرعت پردازش داده) است که برای پردازش این نیاز از ظرفیتهای بینالمللی کمک میگیریم.» او سیمرغ را گام اول در راهاندازی برای رفع نیاز پردازشی کشور عنوان کرد و اعلام کرد ابر رایانه سیمرغ برای آینده ایران گام اول است که با همکاری پژوهشگاه ارتباطات و دانشگاه امیرکبیرراهاندازی شده است. به گفته او این ابررایانه قدرت پردازشی یک پتافلاپس را دارد در حالی که نیاز پردازشی کشور ۱۰ پتافلاپس است.
جهرمی از راهاندازی ابر رایانهای دیگری خبر داد و گفت: «به پاس زحمات زنان در حوزه فناوری اطلاعات با تصمیم جمعی عملیات اجرایی ساخت ابر رایانه بعدی برای تامین زیرساخت هوش مصنوعی برداشته شده که ۱۰۰ برابر سیمرغ ظرفیت خواهد داشت.» به گفته او برای قدردانی از دانشمند زن ایرانی مریم میزاخانی نام این ابررایانه «مریم» خواهد بود.
در ادامه مراسم احمد معتمدی، رئیس دانشگاه امیرکبیر با اشاره به اولین ابررایانه که در همین دانشگاه راهاندازی شده است اعلام کرد که با راهاندازی سیمرغ ایران در بین ۱۰ کشوری قرار گرفته است که توانسته ابر رایانهای با ظرفیت یک پتافلاپس تولید کند. او میزان سرمایهگذاری صورت گرفته برای راهاندازی ابر رایانه سیمرغ را بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد.
براساس اظهارات او وزارت ارتباطات ۵۰ میلیارد تومان، معاونت علمی ۲۰ میلیارد تومان، وزارت علوم ۱۳ میلیارد تومان و دانشگاه امیرکبیر ۲۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری کرده است. معتمدی اعلام میکند که این ابر رایانه در سه لایه نرم افزاری شامل هوش مصنوعی، تضویرسازی و ذخیرهسازی داده، مدل سازی ، شبیه سازی علمی، لایه سکوی ابری توسعه خمات شامل اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و… و لایه خدمات ابری زیرساخت خدمات خود را ارایه میکند.
براساس توضیحات معتمدی ابررایانه سیمرغ در فضای ۲۵۰مترمربع قرار دارد که تا ۴۰۰ مترمربع دیگر هم قابل توسعه است و تعداد رک آن هم به ۴۲ درک میرسد که آن هم به ۸۴ رک قابل توسعه است.