مدیرعامل توسنتکنو: بانکها در استفاده از هوش مصنوعی محافظهکارند
مدیرعامل توسنتکنو معتقد است فینتکها و کسب و کارهای جدید انعطاف بیشتری در مقایسه با…
۷ آذر ۱۴۰۳
گزارش سالانه اَبر دِراک نشان میدهد:
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
شیوع کرونا، روش زندگی را تغییر داده و سبک زندگی مردم تا سالیان سال با تغییرات گوناگونی همراه خواهد بود. این تغییر سبک جدید زندگی در رفتارهای کاربران اینترنت هم دیده میشود. چنانچه گزارش سالانه سرویس ابری اَبر دِراک با ۴۵ میلیون نفر کاربر نشان میدهد که سال ۹۹ در دوه بازه زمانی مرداد تا آبان ماه اوج ترافیکی استفاده از اینترنت بوده است یعنی زمان اوجگیری مجدد کرونا. این آمار بیانگر استفاده بیشتر اینترنت در زمان قرنطینه و دورکاری است. همچنین به دنبال دورکاری و قرنطینه ضریب استفاده از موبایل به نسبت سال ۹۸ با افزایش ۷ درصدی روبهرو بوده است. براساس تحلیلهای اَبر دِراک، همچنین ایرانسل محبوبترین اپراتور اینترنت کشور در بخش سیار و آسیاتک نیز محبوبترین اپراتور ثابت و در رده سوم پراستفادهترین سرویس اینترنت بعد از همراه اول قرار گرفته است.
به گزارش پیوست، در سال گذشته تعداد کاربران ایرانی CDN اَبر دِراک به ۴۵ میلیون نفر و مجموعا ۱۳۱ میلیون IP یکتا در کل دنیا رسیده با این تفاسیر با توجه به تعداد اشتراک ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار (ضریب نفود ۱۲.۶۱ درصدی) در بخش اینترنت ثابت و تعداد اشتراک ۸۴ میلیون و ۱۹۶ هزار (ضریب نفوذ ۱۰۰.۱۹ درصدی) در بخش اینترنت سیار به نظر میرسد این میزان تنوع کاربران اَبر دِراک امکان مدلسازی ماهیت وبسایتها و اپلیکیشنهای مختلف را در دستهبندی مختلف فراهم کرده است.
این گزارش برای دومین سال پیدرپی آنطور که تهیه کننده آن میگوید با استفاده از پردازش و تحلیل دادههای فعالیت کاربران اَبر دِراک در اینترنت تهیه میشود و ارائهدهنده تصویری از عادتها و رفتارهای کاربران اینترنت و شامل رتبهبندیهایی از ارائهدهندگان خدمات هاستینگ (میزبانی)، تامینکنندگان اینترنت و غیره است. طبق اعلام اَبر دِراک این گزارش براساس جمعآوری و تحلیل دادههای مراکز داده اَبر دِراک نظیر لاگهای سرورهای لبه (Edge Server)، توزیع کنندگان بار(Load Balancers)، زیرساختهای DNS و زیرسیستمهای مانیتورینگ (NOC و SOC) در طول یک سال تولید شده است.
اَبر دِراک در گزارش خود گفته است که رشد ۵ برابری مشتریان این شرکت در سال گذشته و افزایش ۸ برابری ترافیک عبوری از زیرساخت آن، نسبت به سال قبل به دقت این گزارش افزوده است. به گفته اَبر دِراک گزارش امسال با پردازش بیش از ۱۸ میلیارد لاگ و رکورد ثبت شده در سال ۹۹ تهیه شده و با ارائه اطلاعات جدیدی شامل بخشهای بیشتری نسبت به سال ۹۸ است.
گزارش اَبر دِراک نشان میدهد که اقبال مدیران وبسایتها به استفاده از هاستینگهای داخلی نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۸ با رشد ۱۰ درصدی روبهرو بوده است. در زمینههای امنیتی، بر اساس گزارش سالانه اَبر دِراک، ۱۲۰ حمله مخرب توسط زیرساخت امنیت ابری اَبر دِراک دفع شده که بزرگترین آنها ۲۱۰ گیگابیت بر ثانیه ظرفیت داشته است. اکثر قربانیهای این حملات مخرب را وبسایتهای فروشگاه آنلاین و وبسایتهای اطلاعرسانی خبری تشکیل میدهند. بر اساس تحلیل اطلاعات بهدست آمده از این گزارشها، درصد حملات DDoS داخلی از ایران توسط دستگاههای آلوده به نرمافزارهای مخرب (Botnet) در تجهیزات همراه (تمامی دستگاههای هوشمند) از ۱۵ درصد به ۲۴ درصد افزایش داشته و همزمان با رشد دو برابری روبهرو شده است. همچنین تعداد حملات با حجم ترافیکی بالا نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته و در مقابل حملات با تعداد درخواست زیاد مخرب افزایش قابل توجهی داشتهاند.
تحلیل اَبر دِراک ، اهمیت نیاز به مقاومسازی کسبوکارها در سطح اینترنت با استفاده از فناوریهای امنیت ابری را نشان میدهد؛ چرا که در روشهای سنتی، مقابله با حملات حجمی بهوسیله مدیران فنی و با هماهنگی مراکز داده میزبان و با استفاده از راهکارهایی مانند BlackHoling رفع میشود؛ اما در روش جدید حملات که با تعداد زیاد درخواست کم حجم صورت میپذیرد پیچیدگیهای فنی بیشتری را برای مقابله با حمله و دفع آن در مقابل کسبوکارها قرار میدهد.
همانطور که در گفتههای همیشگی مقامات وزارت ارتباطات و حتی گزارشهای آماری رگولاتوری نشان میدهد میزان ضریب نفوذ اینترنت همراه نسبت به ثابت در ایران چندین برابر است. گزارش اَبر دِراک نیز بازهم این موضوع را ثابت میکند. بر اساس دادهها مورد استفاده از کاربران این شرکت ابری، کاربران اینترنت در سال ۱۳۹۹ بیشتر از سال ۱۳۹۸ از اپراتورهای همراه استفاده کردهاند. ایرانسل و همراه اول از گروه اپراتورهای همراه هر دو در صدر رتبه بندی قرار دارند و آسیاتک و مخابرات ایران از گروه اپراتورهای ثابت رتبههای بعدی را از گروه اینترنت ثابت به خود اختصاص دادهاند.
میزان اقبال و استفاده مالکان وبسایتها از شرکتهای مختلف هاستینگ داخلی و خارجی نیز در گزارش اَبر دِراک قابل توجه است. نمودار (زیر) در مقایسه با دادههای سال ۱۳۹۸ با تقریب خوبی نشاندهنده استفاده صاحبان کسبوکارهای آنلاین و فعالان اینترنت داخلی در طول سال ۱۳۹۹ است. مطابق این گزارش، هرچند کیفیت سرویسدهی شرکت Hetzner آلمان و OVH فرانسه همچنان برای صاحبان وبسایتها بیش از هر سرویسدهنده دیگری مورد پذیرش است، اما استفاده از میزبانهای داخلی به نسبت دوره مشابه در سال قبل با ۱۰ درصد رشد روبهرو بوده است.
گزارش اَبر دِراک نشان میدهد که در سال ۱۳۹۹ و با شروع شیوع کرونا و گسترش آن میزان استفاده از اینترنت نسبت به سال ۱۳۹۸ چند برابر شده است. طبق این گزارش گسترش استفاده کاربردی از اینترنت در سال گذشته و جایگزینی فعالیتهای حضوری با روشهای مشابه اینترنتی به دلیل شرایط کرونا، ساعات کاهش بار ترافیکی اینترنت را از ۷ ساعت در روز به ۴ ساعت کاهش داده است. براساس این گزارش اختلالات سرعت و کیفیت اینترنت در سال گذشته برای اپراتورها به دلیل افزایش همزمانی و همچنین افزایش ساعتهای پر بار بوده که این تغییر رفتار به نسبت دوره مشابه در سال ۱۳۹۸ هم گواه این موضوع است.
نمودار توزیع تجمعی کاربران اینترنت ایرانی در روزهای مختلف هفته هم نشان از افزایش استفاده از اینترنت نسبت به سال ۱۳۹۸ دارد. این دادهها بنا به روزهای تعطیل هفتگی در هر کشور نمایشهای متفاوتی دارند. بازدید کاربران ایرانی در سال ۱۳۹۹ در روزهای غیر تعطیل رشد بالایی داشته و همچنین در روزهای تعطیل هم به نسبت مدت مشابه در سال قبل با رشد قابل توجهی روبهرو بوده است.