skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

جنگ سرد رمزارزی: جدال آمریکا و چین برای برتری در حوزه بلاک‌چین

۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

دو اقتصاد بزرگ جهان در همه زمینه‌ها با یکدیگر به رقابت می‌پردازند؛ از بازرگانی گرفته تا هوش مصنوعی. جدال تازه این دو کشور به بلاک‌چین کشیده شده است. بهترین توصیف رابطه آمریکا و چین یک «کولاک سرد» است. اولین و دومین اقتصاد بزرگ جهان هرروز خود را در مقابل یکدیگر می‌بینند.

به گزارش پیوست به نقل از دیکریپت، رقابت چین و آمریکا فقط به حوزه اقتصادی خلاصه نمی‌شود بلکه در حوزه دیپلماسی نیز به خصوص درمورد یکی از همسایه‌های چین، یعنی تایوان نیز خود را در مقابل یکدیگر می‌بینند. چین این جزیره را یک منطقه از دست رفته می‌داند که باید به مرزهای تحت نفوذ این کشور بازگردد، در حالی که آمریکا تایوان را یک دولت مستقل می‌داند و به تجهیز این کشور در برابر فشارهای خارجی از جمله چین کمک کرده است.

به تازگی این جدال به مجموع‌الجزایر اسپارتلی، یک دسته جزیره غیرمسکونی در دریای جنوبی چین کشیده شده است.

به دلیل ذخایر عظیم نفتی که زیر این دریا پیدا شده است، چین دائما در حال گسترش مرز‌های بین‌المللی و قرار دادن پایگاه‌های نظامی در این جزایر است. این موضوع به کشمکش‌هایی با کشور‌های همسایه که آنها هم قصد دارند دریای جنوبی چین را مالک شوند منتهی شده است. آمریکا این اقدام را محکوم کرده است.

در حوزه تکنولوژی نیز رقابت جدی بین دو کشور از جمله در زمینه 5G وجود دارد. توسعه شبکه 5G هواوی که غربی‌ها مدعی هستند دولت چین برای جاسوسی رقبا از آن استفاده می‌کند، در اروپا با فشار قانون‌گذاران آمریکایی روبه‌رو شد. آنان برای خارج کردن شرکت‌های چینی از زیرساخت دیجیتال متحدان آمریکا لابی کردند.

توانایی‌های در حال رشد چین در حوزه هوش مصنوعی، تکنولوژی‌های تشخیص چهره، تولید خورو‌های برقی و بازار بزرگ پنل‌های خورشیدی این کشور رقابت این غول آسیایی را با آمریکا تنگ‌تر کرده و در برخی موارد حتی از آمریکا پیشی گرفته است.

یکی از حوزه‌هایی که اخیرا به یکی از میدان‌های مهم جنگ سرد تکنولوژی بین آمریکا و چین تبدیل شده، بلاک‌چین و صنعت رمزارزها است. شرکت‌های آمریکایی و دولت آن خودشان را به یکی از مهره‌های مهم جامعه رمزارزی تبدیل کرده‌اند. در حالی که آمریکا رویکردی محتاطانه را درمقابل بیت‌کوین، بلاک‌چین و تکنولوژی دفتر کل توزیعی در پیش گرفته، چین به سرعت به رشد خود ادامه می‌دهد.

اما این وضعیت چه معنایی برای آینده بلاکچین و آینده اقتصاد دارد؟

سلطه چین بر عرصه استخراج بیت‌کوین

در حالی که بیت‌کوین به عنوان یک شبکه نامتمرکز جهانی طراحی شد تا هرکسی بتواند در آن حضور داشته باشد، ظرف یک دهه گذشته این تصویر حداقل از لحاظ استخراج کمی متفاوت است. در سال 2020، چین نزدیک به 80 درصد از قدرت پردازش جهانی در شبکه بیت‌کوین را کنترل می‌کرد، یعنی اکثر تراکنش‌‌های بیت‌کوین جهان با دستگاه‌های موجود در این کشور انجام می‌گیرد.

چرا؟ برق ارزان و دسترسی به جدیدترین و بهترین سخت افزار استخراج بیت‌کوین در این کشور در دسترس است.

مزارع استخراج بیت‌کوین زیادی در کنار نیروگاه‌های برق ذغال سنگ یا آبی و به ویژه در جاهایی مثل ایالت خودمختار مغولستان درونی و استان یونان چین احداث شده‌اند. این موضوع باعث شده تا هزینه‌های استخراج بیت‌کوین به لطف انرژی فراوان این منطقه به حداقل برسد و فعالان این حوزه نسبت به رقبای خود در مناطقی که انرژی گران‌قیمت دارند برتری پیدا کنند. دولت چین اما از این برتری برای نفوذ در این شبکه استفاده می‌‌کند.

امین گان سیرر استاد کامپیوتر ترکی-آمریکایی و مدیرعامل استارتاپ Ava Labs که در زمینه اقتصاد نامتمرکز فعال است باور دارد که دولت چین درصورت اراده کردن می‌تواند ماینر‌ها را وادار کند تا تراکنش از یک سری کیف پول‌ها را ممنوع کنند.

او در مصاحبه با مجله وال‌استریت گفت: «این موضوع چالش بسیار بزرگی است. ماینر‌ها ممکن است ورودی‌هایی دریافت کنند که آنها را مجبور به یک نوع رفتار خاص کند. دولت چین می‌تواند بگوید که پول یک سری آدرس‌های مشخص نباید منتقل شود و ماینر‌ها را مجبور کند تا یک سری تراکنش‌ها را انجام ندهند و درنتیجه یک سری کاربران از بلاک‌چین سانسور می‌شوند.»

این موضوع باعث شده تا در آمریکا جریانی برای باز پس‌گیری قدرت ماینینگ از چین شکل گیرد. شرکت Core Scientific که در زمینه ماینینگ در آمریکا فعال است صد‌ها میلیون دلار برای ساخت مزارع استخراج بیتکوین در کارخانه‌های خالی آمریکا جذب سرمایه کرده است. شرکت‌های دیگری نیز به این حرکت پیوسته‌اند.

سهام شرکت Marathon Patent Group که در مونتانا و دکوتای شمالی استخراج بیت‌کوین استخراج می‌کند، در اوایل سال 2021 تقریبا ۹ برابر شد و Riot Blockchain رقیب این شرکت در نیویورک نیز جریان سرمایه جدیدی را تجربه می‌کند.

در حالی که این شرکت‌ها سهم خود از استخراج بیت‌کوین را افزایش داده‌اند، اما هنوز راه زیادی برای رفتن وجود دارد. مغولستان داخلی که یکی از مراکز استخراج بیت‌کوین است ۸ درصد از قدرت محاسباتی بلاک‌چین جهان را تامین می‌کند. این رقم به تنهایی از قدرت پردازشی تمامی شرکت‌های آمریکایی بیشتر است.

پریان بورینگ نماینده اتاق بازرگانی دیجیتال آمریکا گفت: «یک رقابت شکل گرفته است. این رقابت در واقع ساخت و کنترل سیستم‌ها و حکومتی است که انرژی اقتصاد دیجیتال را تامین می‌کند.»

با ورود دولت‌ها به جهان ارزهای دیجیتال، دولت‌هایی که بیشترین نفوذ را در جوامع ماینینگی مثل بیت‌کوین داشته باشند یک مزیت رقابتی خواهند داشت. کریس لارسن هم‌بنیان‌گذار ریپل در یک اظهارنظر نوشت «حداقل 65 درصد از استخراج رمزارز‌ها در چین متمرکز شده‌است، این یعنی دولت چین اکثریت مورد نیاز برای کنترل پروتکل‌ها و ممنوعیت یا بازگرداندن تراکنش‌ها را در اختیار دارد.»

او در پایان گفت: «جنگ سرد تکنولوژی آغاز شده است و آمریکا فعلا پیروز آن نیست.» اما استخراج تنها میدانی نیست که چین بر آمریکا پیروز شده است.

یوان دیجیتال چین

ارز‌های دیجیتال بانک مرکزی یا CBDCها به بحث داغ چندین کشور جهان به ویژه چین تبدیل شده‌اند. یوان دیجیتال این کشور در مراحل نهایی آزمایش است و بیش از 100 هزار نفر در چین اپلیکیشنی را از بانک مرکزی دریافت کرده‌اند که به آنها اجازه می‌دهد ارز رایگان محدودی که از طرف دولت در اختیارشان قرار داده شد را در فروشگاه‌ها از جمله شعبه‌های استارباکس و مک‌دونالد در چین استفاده کنند.

اما آمریکا هنوز در مراحل اولیه بررسی این طرح است و قصد دارد نسخه ارز دیجیتال خودش را معرفی کند. اما برنامه چین برای این ارز دیجیتال از استفاده شهروندان فراتر می‌رود و در نهایت قصد دارد سلطه دلار آمریکا در بازار ارز جهانی را به چالش بکشد.

هیئت ویراستار روزنامه فایننشال تایمز در مقاله‌ای اعلام کرد: «توسعه سریع ارز دیجیتال بانک مرکزی در چین می‌تواند نظام پولی جهان را آشفته کند.» طبق این مقاله یوان دیجیتال ممکن است «شبکه‌های پرداخت میان مرزی از جمله Swift که در کنترل غرب است و آمریکا برای تحریم از آن استفاده می‌کند را پشت سر بگذارد.»

الکس تپسکات یکی از مولفان کتاب انقلاب بلاکچین (Blockchain Revolution) معتقد است «چین در شرف راه‌اندازی ارز دیجیتال است در حالی که آمریکا حداقل در این باره حرکتی نکرده است. این دو چشم انداز ارز‌های دیجیتال بانک مرکزی نمی‌توانست بیشتر از این متفاوت باشد. در حالی که آمریکا می‌خواهد از دلار به عنوان ذخیره ارز جهانی محافظت کند، چین قصد دارد مدل اقتصادی خودش را به جهان صادر کرده و کنترل خود را در داخل نیز افزایش دهد.»

به‌علاوه، نوآوری چین در عرضه بلاک‌چین به این غول اقتصادی آسیا کمک کرده تا از رقبای خود پیشی بگیرد. بانک مرکزی چین به تنهایی بیش از 80 حق امتیاز در رابطه با ارز‌های دیجیتال را درخواست کرده است.

برخی در آمریکا هشدار داده‌اند که شکاف بین این دو کشور در حال بزرگتر شدن است.

اتاق بازرگانی دیجیتال در مقاله‌ای سال گذشته هشدار داد: «سیاست‌گذاران آمریکایی و غربی باید متوجه باشند که سلطه چین و دیگر کشور‌ها بر ارز‌های دیجیتال و تکنولوزی بلاک‌چین تا چه اندازه جدی است. باید حواسمان باشد از آنهایی که به دنبال سلطه برای این عرصه هستند چه انتظاری می‌توان داشت، چه پیامدی برای سیستم اقتصادی و پولی جهانی وجود دارد و دقیق تر اینکه چه پیامدی برای دلار آمریکا به عنوان ارز برتر جهان و سلطه جهانی آمریکا خواهد داشت.»

اما شاید خیلی دیر شده باشد. یک سال پیش اتاق بازرگانی دیجتیال گزارش کرد که شی جی پینگ رئیس جمهور جمهوری خلق چین اعلام کرده است که برتری در بلاک‌چین برای موفقیت این کشور در آینده حیاتی است. طبق گفته او «باید تحقیق پایه را تقویت کنیم، توان نوآوری افزایش دهیم و تلاش کنیم تا چین جایگاه برتر را در حوزه نوپای بلاک‌چین بدست آورد، قله‌های نوآوری را فتح کند و برتری‌های صنعتی تازه‌ای کسب کنیم».

برخی این لحظه را اسپوتنیک رمزارز‌ها می‌دانند، اشاره‌ای به برتری اولیه شوروری در رقابت فضایی که باعث شد سیاست‌مداران آمریکایی صدها میلیارد دلار را برای برنامه فضایی خود هزینه کنند. آیا آمریکا می‌تواند عقب افتادگی خود را جبران کند یا همانجا باقی خواهد ماند؟

منبع: Decrypt

 

https://pvst.ir/9zq

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو