دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
نگاهی به NFTها از دیدگاه دو متخصص
۱۶ فروردین ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
NFTها یا توکنهای ناملموس در واقع واحدهای مالکیت داراییهای دیجیتال هستند. برای مثال یک اثر دیجیتال همچون یک طراحی گرافیک یا موسیقی به صورت NFT قابل فروش و انتقال مالکیت خواهد بود. این توکنها همانند رمزارزها در کیف پول ذخیره میشوند. به تازگی و با اینکه سالها از عمر NFT گذشته است، این تکنولوژی مبتنی بر بلاکچین به یک باره خبر ساز شده است. بسیاری با این توکنها مخالفند و آنرا بیهوده میدانند اما برخی هم نظر دیگری دارند و آن را ابزاری برای حمایت از هنرمندان نامیدهاند. در ادامه نگاهی به نظر دو متخصص درمورد NFT ها و آینده میاندازیم.
ماه گذشته هنرمندی به نام بیپل (Beeple) با فروش توکن ناملموس (NFT) اثر هنری دیجیتال خود به نام «Everydays: the First 5000 Days» به تیتر خبرها تبدیل شد. این NFT به قیمت 69 میلیون دلار در حراج به فروش رسید. با اینکه حتی شما هم میتوانید این اثر هنری را دانلود کنید اما مالک جدید از طریق NFT و تاییدیه بلاکچین مالکیت موثق اثر اصلی را در اختیار دارد. در حال حاضر هنرمندانی مثل بیپل میتوانند اثر خود را به خریداران بفروشند و مدتها پس از فروش هم از آن درآمد داشته باشند.
NFTها چند سالی هست که فعال هستند اما توجه اخیر باعث انفجار در این بازار شد. طرفداران NFT معتقد به ماندگاری آن هستند و دلیل آنرا هم امنیت و تحول دیجیتالی ناشی از پاندمی بیان میکنند. در حالی که شاید نظر علاقهمندان درمورد ماندگاری NFTها درست باشد اما وقتی هیجان اولیه فروکش کند بازار NFTها بخش کوچکی از بازار هنر خواهد بود.
اصالت و اطلاع از سرچشمه موضوعات بسیار مهمی در بازار هنر هستند و NFTها هردو را تضمین میکنند. اما اصالت و خاص بودن به تنهایی باعث ارزش یک اثر نمیشود. هر پدر و مادری صدها اثر هنری خاص از فرزندشان دارند اما جهان این آثار را ستایش نمیکند. همچنین با اینکه NFT به صورت دیجیتال قابل تایید و ردیابی است اما این موضوع باعث نمیشود که هنرمند یا هنرمندان دیگری نسخههای مشابه از این اثر هنری را روانه بازار نکنند. در این صورت جذابیت اثر هنری از بین رفته و به یک کالای معمولی تبدیل میشود.
شرایط برای شکوفایی این سبک جدید از هنر فوقالعاده به نظر میرسد. برای مثال گزارشی از بانک UBS نشان میدهد که ثروتمندان هزاره جدید بزرگترین خریداران آثار هنری در سال گذشته بودند و فروش آنلاین با رشد دوبرابری حالا 25 درصد از بازار آثار هنری را به خود اختصاص داده است.
نسل جوان شاید آشنایی بیشتری با تکنولوژی داشته باشد اما نگران محیط است. استخراج بیتکوین به اندازه یک کشور برق مصرف میکند. هرچه مردم بیشتری از این مصرف بالا مطلع شوند، تعداد بیشتری از خرید و فروش آن دست میکشند. و در حالی که گفته میشود بلاکچین امنیت بالایی دارد اما شاهد هکهای زیادی در حوزه رمزارزها هستیم. این دو فاکتور شاید جوانان را از جریان بلاکچین دور کند و درنتیجه موفقیت NFTها در بلند مدت سخت خواهد شد.
اما آنچه نظر من را منفی کرده بدبینی به ساخت بسیاری از این NFTها است. اولین باری که با هنر رمزی آشنا شدم در مقالهای بود که برای گزارش ثروت سال 2019 درمورد بلاکچین در آن همکاری کردم. مولف این مقاله با تعجب در این باره صحبت میکرد که خیلیها برای بچه گربههای رمزنگاری شده-کربههایی که از طریق یک بازی روی بلاکچین ساخته و خرید و فروش میشدند-پول پرداخت میکنند. به نظر یکی از این کربهها به قیمت 100 هزار دلار فروخته شده بود. من هم در آن دوران و هم الان به این موضوع مشکوک هستم. به نظر انگیزه NFTها پول است و انگار رقابتی درجریان است که چه کسی عجیب ترین فروش را خواهد داشت. هنر باید درمورد عشق و احساس باشد. هنر رمزنگاری شده به هیچ یک توجه نمیکند- حتی نمیتوانید نسخه اصلی را روی دیوار آویزان کنید و از آن لذت ببرید. افراد چیزهای ملموس را دوست دارند که بتوانند آن را لمس و با آن ارتباط برقرار کنند.
با گذشت زمان جذابیت شبکههای NFT برای اکثر مردم به جز علاقه مندان شدید این حوزه از بین میرود.
وقتی که گروه پادشاهان لئون آلبوم جدید خود «When You See Yourself» را با مجموعهای از توکنهای غیرملموس یا NFT منتشر کرد بسیاری از این موضوع انتقاد کردند. داراییهای دیجیتالی که در یک کیف پول در شبکه بلاکچین نگهداری میشوند. در آن زمان NFT برای بسیاری مفهومی نسبتا تازه بودند. فروش این آلبوم بزنگاه مهمی برای سرمایه گذاری در زمینه کریپتو بود.
با ورود یک گروه بزرگ موسیقی راک به این حوزه تعجبی ندارد که بازار NFTها داغ شده است. هنرمندان و موسیقیدانان دیگری هم با این حوزه وارد شدند. ماه گذشته اثر «Everydays: The First 5000 Days» از بیپل به قیمت 69 میلیون دلار فروش رفت و همچنین پرترهای که رباتی به نام سوفیا از خودش کشیده بود نیز به قیمت 700 هزار دلار فروخته شد.
شاید برخی تصور کنند که جهان دیوانه شده است. درست است که برخی NFTها با قیمتهای بی پایه و اساس معامله میشوند اما این موضوع به این معنا نیست که حبابی در حال انفجار است. NFTها ماندگار خواهند شد.
بله مطمئنا برخی NFTهایی که در حال حاضر با قیمت سرسام آور فروخته میشوند با فروکش کردن هیجان بازار به قیمت واقعی خود تقلیل مییابند اما منتخبی از آنها همانند آثار هنری قدیمی در همان قیمت گزاف باقی میمانند. من باور دارم که نهایتا NFTها شهرت بیشتری پیدا میکنند و با درک بیشتر سرمایهگذاران به یک دسته خاص از دارایی تبدیل میشوند.
NFTها نماینده چیز خاصی هستند که حقوق مالکیت قابل اثباتی دارد. برای آثار دیجیتالی همچون اثر بیپل، هرکسی میتواند آن را چاپ و روی دیوار خود نصب کند اما فقط یک نفر حقوق مالکیت آن را در اختیار دارد. همچنین برای نگهداری از دارایی خود نیازی نیست به یک شخص ثالث اعتماد کنید و اثر هنری همیشه در کیف شما قرار دارد.
مسئله تنها هنر دیجیتال نیست. NFTها برای هرچیزی از بلیت کنسرت تا کلیپ صوتی یا ویدیو معروفی از پرتاب لبران جیمز قابل استفاده هستند. حتی مالک زمین و ملک، هرچیز دیجیتال یا فیزیکی را میتواند به عنوان NFT به فروش رساند. یک نمای دیجیتال از یک خانه به تازگی به قیمت 500 هزار دلار به فروش رفت. این بازار هنوز در دوران نونهالی است ما تنها شاهد بخشی از قابلیتهای آن هستیم.
این دوره یک سنگ بنای مهم برای NFTها محسوب میشود. موسیقیدانان، هنرمندان و یا هرکسی که NFT خلق میکند با استفاده از آن کنترل و امکان سود بیشتری از اثر خود را دارند. NFTها مستقیما به خریدار فروخته میشوند و پول آن هم مستقیما به هنرمند، خیریه یا هر کسی که طرف قرارداد است پرداخت میشود. برای مثال سود حاصل از فروش آلبوم پادشاهان لئون به صندوق Crew Nation که به موسیقیدانان بیکار تعلق دارد پرداخت شد.
با توجه به طراحی NFT، فرد ذینفعی که برای یک اثر مشخص میشود میتواند کسر مشخصی از هرگونه فروش آن NFT در آینده را نیز دریافت کند. در اقلام ملموس از جمله نقاشی و آلبوم همیشه اینطور نیست، گاهی اوقات فروشهای بعدی سودی برای هنرمند ندارد. همچنین برای بلیطهایی که به صورت NFT فروخته میشوند میتوان یک حد مشخص برای قیمت بازفروش مشخص کرد تا از احتکار و بازار سیاه جلوگیری شود.
منتقدان میگویند چطور NFTها میتوانند ارزش داشته باشند در حالی که هرکسی میتوان آنها را خلق کند. درست است مردم حتی توییتهای خود را نیز به NFT تبدیل میکنند اما این به معنای ارزشمند بودن همه آنها نیست-کمیابی و منشا NFT مهم است. توییت جک دورسی مدیرعامل توییتر به این دلیل ارزش دارد که دورسی آن را تبدیل به NFT کرد. اگر شخص دیگری آن را ایجاد کرده بود احتمالا چنین ارزشی نداشت. هرکسی میتواند تصویری خلق کند اما به اندازه نقاشی مونه یا ون گوگ ارزش نخواهد داشت. هرچیزی تنها در صورتی ارزش دارد که شخص دیگری تمایل داشته باشد برای آن پول پرداخت کند. برای مثال میلیونها کارت بیسبال وجود دارد اما تنها چند کارت منتخب ارزشمند هستند.
حتی اگر حبابی هم در بازار NFTها باشد به دلیل حضور ستارهها در این بازار شاید این حباب آنچنان هم بد نباشد. این هیجان باعث جلب توجه میشود که آنهم باعث آموزش و دانش بیشتر در این زمینه خواهد شد. با درک بیشتر از NFT و امکانات آن، این بازار به رشد واقعی خود ادامه میشود. درنتیجه فرصت برای ارزشگذاری روی داراییهای با ارزش NFT فراهم میشود.
منبع: CNN