امکان استعلام اطلاعات شرکتها توسط سند الکترونیک میسر شد
سند الکترونیک اشخاص حقوقی امکان استعلام سریع و دقیق اطلاعات شرکتها را فراهم کرده است.…
۲۳ مهر ۱۴۰۳
در نشست تخصصی مراسم اختتامیه اولین رویداد بازشناسی چهره در ایران مطرح شد:
۱۴ اسفند ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
معاون فناوری اطلاعات مرکز اسناد هویتی ایران در اختتامیه مراسم اولین رویداد «بازشناسی چهره» از تدوین ضوابط در حوزه مدیریت هویت دیجیتال با همکاری مرکز ملی فضای مجازی خبر داد. عباس خداوردی ابراز امیدواری کرد تا تابستان ۱۴۰۰ تدوین این ضوابط به پایان برسدو نسخه اول آن منتشر شود.
به گزارش پیوست، عباس خداوردی، معاون فناوری اطلاعات مرکز اسناد هویتی ایران(متیران) در نشست تخصصی که در اولین رویداد بازشناسی چهره برگزار شده بود به موانع و چالشهای حوزه احراز هویت پرداخت و گفت: «در حوزه مدیریت احراز هویت در زمینه رگولاتوری و قانونگذاری ضعف داریم. ما در خدمت مرکز ملی فضای مجازی ایران در حال تدوین ضوابط مورد نیاز برای مدیریت هویت دیجیتال در کشور هستیم.»
خداوردی ابراز امیدواری کرد تا تابستان تدوین ضوابط به پایان برسد و نسخه اول منتشر شود. او همچنین بیان کرد: «بحث بعدی آموزش و اطلاعرسانی و فرهنگسازی است. در سطح مردم و خدمتدهندگان بحث آموزش باید صورت گیرد و متولی در این حوزه هم نداریم. موضوع سوم ارزیابی سیستمهای احراز هویت دیجیتال است. مساله بعدی زمان و هزینه ارزیابی است. هزینههای ارزیابی سنگین است و نباید انتظار داشت که خدمت گیرنده این هزینهها را تقبل کند.ضمن اینکه ارزیابی این حوزه نیاز به تخصص دارد که متیران در ۲۵ سال در این حوزه سابقه داردو هم اکنون به عنوان مرجع مورد تایید افتا این ماموریت را به عهده دارد.»
در این نشست حمید پارسایی، معاون فناوری اطلاعات سازمان ثبت احوال که به نمایندگی از دولت در نشست حضور داشت، به معرفی سامانههای ثبت احوال که در زمینه احراز هویت راهاندازی شده است، پرداخت و گفت: «حدود ۱۰۲ سال است که مدارک هویتی در کشور ما شکل گرفته است. در این زمینه در دنیا سابقه بیشتری داریم؛ اما احراز هویت در طول این زمان دو مشکل اساسی داشته است. اول اینکه مدرکی که داده میشود، درست است یا نه و موضوع دوم این است که آیا این مدرک به این فردی که ادعا میکند، تعلق میگیرد یا نه.»
او ادامه داد: «برای رفع این مشکلات سازمان ثبت احوال اقداماتی را انجام داده است. برای مشکل اول برای جلوگیری از جعل مدرک، پایگاههایی را در اختیار خدمتدهندهها گذاشته است. این کار از سال ۷۸ آغاز شد، پایگاهها به روز و به هم متصل شدند. هماکنون حدود ۲۰۰ دستگاه از سراسر کشور با پایگاه سازمان ثبت احوال به هم متصل هستند.»
به گفته پارسایی همچنان مشکل دوم احراز هویت پابرجاست و در این مورد عامل انسانی دخیل بوده و هست. او در این مورد توضیح داد: «در این بخش عوامل انسانی تشخیص میدهند که آیا مدارکی که فرد تحویل داده، متعلق به او هست یا نه.»
او ادامه داد: «ثبت احوال در کنار عامل انسانی همچنین برای اینکه مشخص شود، مدارکی که فرد تحویل داده، متعلق به او هست یا خیر با گسترش فضای مجازی، سامانه هدا را در چهار سطح اطمینان یک، دو، سه و چهار راه اندازی کرد. هم اکنون حدود ۷ تا ۸ شرکت خصوصی به این سامانه متصل هستند و در سال ۱۴۰۰ این تعداد افزایش پیدا میکند.»
در ادامه علی رسولیزاده، مدیرعامل شرکت پرداش اطلاعات مالی پارت با بیان اینکه تاکنون ۴ و نیم میلیون نفر از طریق سیگنال احراز هویت شدند،گفت: «روزهای اول بحث بورس و احراز هویت فشار به اپلکیشن ما به حدی بود که مجبور شدیم تمام پروژههایمان را متوقف کنیم و تمام زیرساخت خود را به این مساله اختصاص دهیم. علاوه بر احراز هویت باید زنده بودن افراد تشخیص داده میشد.سپس افراد خارجی و کم سواد و بعد افراد نابینا درخواست احراز هویت داشتند مجبور بودیم که امکانات بسیاری به اپلکیشن اضافه کنیم.»رسولیزاده ابراز امیدواری کرد که همانطور که فعالیت خود را پیش میبرند، رگولاتوری هم در این زمینه حمایت کند.
مسعود خاتونی، معاون فناوری اطلاعات بانک ملی هم که به عنوان نمایندهای از بانکها در این نشست حضور داشت، درمورد خدماتی که بانک ملی برای احراز هویت غیرحضوری ارائه میدهد، گفت: «ما برای اینکه بتوانیم خدمات خود را عرضه کنیم از سرویسهای احراز هویتی که سازمان ثبت احوال عرضه کرده است، بهرهمند شدیم. از سال ۹۵ ابتدا براساس کارت هوشمند ملی احراز هویت را پیش بردیم. امروز بیش از ۴ هزار نقطه فیزیکی داریم که مردم بدون حضور به شعبه توسط سامانههای بانک ملی سرویس کارتی و حسابی دریافت میکنند. تنها باید کارت ملی هوشمند خود را عرضه کنند.»
او در ادامه افزود: «وقتی محدودیتهای کرونایی آغاز شد، به فضای دیجیتال آمدیم. از تیرماه امسال ابزارهایی به پلتفرمهایی چون بله، ایوا، شصت و بام اختصاص دادیم تا مردم بدون مراجعه به شعب و از صفر تا صد احراز هویت را در این فضا انجام دهند. هم اکنون بیش از ۸۰ هزار پرونده تسهیلاتی به این صورت شکل گرفته است.»
به گفته خاتونی علت اصلی که بانک ملی توانست چنین سامانهای ارائه دهد، وجود سرویس پایهای بود که شکل گرفت؛یعنی سرویس شناسایی و احراز هویت که بعد امضای دیجیتال و سرویسهای بسیاری برمینای آن ایجاد شد. او همچنین بیان کرد: «حلقه مفقودی در نظام بانکی وجود ندارد و هیچ بهانهای نداریم که خدمات درون شعبه را به فضای بیرونی منتقل نکنیم. اصالت،شناسایی و احراز هویت به صورت الکترونیکی صد در صد قابل انجام است. بیش از ۳۰۰ هزار امضای الکترونیکی حادث شده یعنی ۳۰۰ هزار نفر میتوانند ۲۵ خدمت را بدون مراجعه به شعبه دریافت کنند.»
او همچنین تاکید کرد که برای احراز هویت باید قوانین منسجم و یکپارچه شکل بگیرد. البته قوانینی وجود دارد؛ اما باید یک نظام واحد بالادستی مقررات یکپارچه راهاندازی کند.
علیرضا سلیمی، مدیر دفتر فناوری اطلاعات کانون سردفتران و دفتریاران هم درمورد سرویسهای احراز هویتی که برای دفترداران عرضه شد، توضیحاتی ارائه داد و گفت: «دفاتر اسناد رسمی در حوزه احراز هویت و احراز اهلیت و سایر وظایف قانونی اقداماتی انجام داده است. از سال گذشته مطالعه روی سامانه احراز هویت در لایه چهارم آغاز شد و طراحی این سامانه به پایان رسیده و مراحل تست را هم گذرانده است. علاوه بر احراز هویت احراز اهلیت را هم داریم و در این سامانه این مورد را در چهار مرحله راهاندازی کردیم. . علاوه بر اهلیت و احراز هویت گواهی الکترونیکی را هم صادر میکنیم.»
به اعتقاد سلیمی دفاتر اسناد رسمی با ۸ هزار دفتر در سراسر کشور ظرفیت این دارد که با توجه به ساختارشان و سامانه جامع احراز هویت مشکلات زیادی را حل کنندو گرههای بسیاری در زمینه احراز هویت و احراز اهلیت هم باز شود.
حلقه مفقودی در نظام بانکی وجود ندارد و هیچ بهانهای نداریم که خدمات درون شعبه را به فضای بیرونی منتقل نکنیم. اصالت،شناسایی و احراز هویت به صورت الکترونیکی صد در صد قابل انجام است
مسعود خاتونی، معاون فناوری اطلاعات بانک ملی
امیر قاصر، مدیرعامل شرکت گرایش تازه کیش همچنین در سخنان خود به وجود رگولاتور حامی و یکپارچه اشاره کرد وگفت: «در این شرایط کشور هرازگاهی بانک مرکزی قانونی در این زمینه تعیین میکند و گاه وزارت کشور به این حوزه وارد میشود. امیدوارم یکپارچگی احکام و قوانین هرچه زودتر اتفاق بیفتد که با توجه به سند بالادستی بازار شفافتری داشته باشیم.»
در ادامه هم عباس میرزا نیری،مدیر بانکداری الکترونیک بانک سامان هم به فعالیتهای بانک سامان درحوزه احراز هویت اشاره کرد و گفت: «کارت ملی هوشمند خیلی از دغدغههای احراز هویت را حل کرد.ما هم زمانی که ثبت احوال فراخوان داد، همکاری خود را با این سازمان آغاز کردیم. مشتریان با کارت هوشمند ملی خود میتوانند بدون مراجعه به شعبه سرویس دریافت کند. ما به تازگی روی خودپردازهای خود ماژول جامع نصب میکنیم که این ماژولها کارت هوشمند و nfc را پذیرش میکنند. به این صورت خودپردازها از حالت قدیمی خود خارج میشوند و به یک ابزار جدید تبدیل میشوند.»
او در این نشست دغدغههای خود در زمینه کارت ملی هوشمند را بیان کرد و گفت: «سازمان ثبت احوال روند ارائه کارت ملی را سرعت ببخشد چون مشتریان بسیاری هستند که هنوز کارت ملی دریافت نکردند و بسیاری از سرویسهای ما هم براساس کارت هوشمند ملی است. دومین موضوع رمز کارت ملی است که بسیاری از مشتریان ما از رمز آن آگاهی ندارند و زمانی که کارت خود را گرفتند به رمز کارت به صورت جدی نگاه نکردند. الان هم فرآیندی برای تغییر رمز کارت وجود ندارد.»در این مورد خاتونی از بانک ملی اعلام کرد که در آینده نزدیک این خدمت را پشت atm بانک ملی عرضه خواهد کرد. همچنین سلیمی هم اعلام کرد که دفاتر اسناد رسمی نیز هم اکنون چنین قابلیتی دارند و در زمان تنظیم سند در صورتیکه مردم از رمز کارت خود بی اطلاع باشند، قادرند رمز کارت هوشمند ملی را به شرط تطبیق موفق با اثر انگشت بازنشانی کنند.
در پایان هم محمد صبری، دبیر علمی رویداد تسریع توسعه سرویسهای پایه احراز هویت در کشور بخش دولتی و همچنین تدوین اسناد بالادستی توسط رگولاتوری را پیش ا زگذشته ضروری دانست تا کسبوکارهای فعال در حوزه هوش مصنوعی بتوانند محصولات خود را منطق بر نیاز بازار توسعه داده و هرگونه وابستگی به محصولات خارجی در کشور برطرف شود.
اولین رویداد بازشناسی چهره در ایران یا« face cup» روز گذشته (۱۳ اسفندماه) با اعلام برندگان به پایان رسید. اولین رویداد بازشناسی چهره به عنوان اولین رویداد تخصصی مشابه FRVT در ایران توسط مرکز نوآوری نکسترا با مشارکت پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از بهمنماه برگزار شد.در زمینه بازشناسی چهره، موسسه NIST آمریکا از سال ۲۰۰۰ مسابقات مختلفی را تحت عنوانFRVT برگزار میکند،هدف از برگزاری این رویداد شناسایی تیمهایی است که در حوزه شناسایی و تشخیص چهره فعالیت میکنند و اتصال آنها به شرکتهای حوزه فناوری هوش مصنوعی و دانشگاهیان و متخصصان است و پس از گذشت چند ماه روزگذشته (۱۳ اسفندماه) مسابقه فیسکاپ با اعلام برندگان به پایان رسید. در ابتدای مراسم میلاد سجادی، دبیر جشنواره درمورد روند برگزاری این رویداد گفت: «ما همواره دغدغه یک رویداد بومی مشابه آنچه موسسه NIST تحت عنوانFRVT برگزار میکند،را داشتیم. از اوایل امسال بستر شکلگیری این مسابقه فراهم شد و از خردادماه عملیات اجرایی این مسابقه کلید خورد.»
او ادامه داد: «خردادماه ایده اولیه فیسکاپ را به مرکز نوآوری و شتاب دهنده نکسترا که به عنوان یکی از مراکز هوش مصنوعی از استارتآپها حمایت میکند، ارائه کردیم. هدف ما این بود تا تیمهایی که در حوزه پردازش چهره فعال هستند را شناسایی کنیم.»
به گفته سجادی در شهریورماه به دنبال جمعآوری مجموعه داده مناسب (dataset) بودند چون در مسابقات اینچنینی وجود یک مجموعه داده مناسب ضروری است و حدود ۱۰۰ هزار عکس مختلف از دیتابیسهای منبع باز و عکسهای گوناگون از بستر اینترنت جمعآوری و دستهبندی و سطحبندی شدند. او همچنین بیان کرد: «مهرماه لیست کمیته علمی را نهایی کردیم و سپس قوانین فنی مسابقه مطابق استانداردهای جهان تدوین شد و در اختیار شرکتکنندگان قرار گرفت.» آنطور که سجادی میگوید ۴۶۰ تیم در این مسابقه ثبتنام کردند و ۷۰ تیم بسیار فعال بودند و کد آنها مورد ارزیابی قرار گرفت
سجادی با بیان اینکه در این مسابقه از داکر برای پردازش تصویر استفاده شد که بسیاری از تیمها با آن آشنایی نداشتند،گفت: «داکر تکنولوژی رایج برای پردازش تصویر است. البته شرکتکنندگان با این تکنولوژی ناآشنا بودند. به همین خاطر اوایل دیماه و اواخر بهمنماه پنج نفر تیم فنی درگیر آموزش داکر به تیمها بودند.»
براساس گفتههای دبیر این جشنواره به مسابقه ۵۳ کد موفق ارسال شد و تیمهایی که در کدهای خود خطا داشتند،فرصت داشتند که کدهای خود را تصحیح و دوباره ارسال کنند. او تاکید کرد که ۴ تیم که به عنوان برندگان این مسابقه معرفی شدند، بار نخست کدهای خود را بدون اشکال ارسال کردند و عکسها را با دقت بالای ۹۰ درصد پردازش کرده بودند.
در ادامه ۴ تیم برتر اولین رویداد بازشناسی چهره معرفی شدند. به این ترتیب تیم scienceandtechnology تیم اول شناخته شد و ۲۰ میلیون تومان دریافت کرد. تیم zainali به عنوان تیم دوم ۱۵ میلیون تومان برنده شد. دو تیم pioneers و mask به صورت مشترک به عنوان تیم سوم شناخته شدند و هرکدام ۱۰ میلیون تومان دریافت کردند. علاوه بر جوایز نقدی ۹۰۰ میلیون تومان گرنت پروژه توسط اسپانسرهای حاضر در مراسم اختتامیه به برندگان اعطا شد.