انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
دبیر انجمن صنفی فین تک ایران:
۲۷ آذر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
دبیر انجمن فینتک، اصلیترین مشکلات استارتآپهای فینتکی را تحریم و فیلترینگ میداند و دومین مشکل آنان را بانک مرکزی.
به گزارش پیوست، مصطفی نقیپورفر در صحبتهایش در رویداد آنلاین یلدای کارآفرینان استارتآپی ایران گفت: «فیلترینگ و تحریم راه نفس کشیدن استارتآپهای فینتکی را بسته است.»
او با بیان این که هنوز مشخص نیست بانک مرکزی یک رگولاتور یا یک ابَربانک است، گفت: «درحالی که بانکهای مرکزی جهان به شدت روی موضوع نوآوری تاکید میکنند، بانک مرکزی ایران در این زمینه در سالهای گذشته عملکرد نامناسبی داشته است.» او با ابراز امیدواری از اینکه با مدیریت جدید بانک مرکزی میتوان به سمت تاکید روی نوآوریهای جدید پیش رفت توضیح داد: «بانک مرکزی تلاش کرد استارتآپهای حوزه فینتک را منظم کرده و تحت نظارت قرار دهد. اولین کاری که در این زمینه انجام داد صدور مجوز بهعنوان پرداختیاری بود. حالا پرداختیارها با تصمیمات لحظهای که گرفته میشود، به شدت دچار مشکل هستند.»
نقیپورفر با بیان این سوال که معلوم نیست با امنیت اقتصادی روبهرو هستیم یا اقتصاد امنیتی اعلام کرد: «هرکجا که استارتآپهای فینتکی قدم میگذارند، ردپایی از ارگانهای امنیتی دیده میشود. اگر نگرانیهای امنیتی وجود دارد دلیل نمیشود که اقتصاد را امنیتی کنند.»
دبیر انجمن صنفی فینتک ایران، به خط قرمز بانک مرکزی یعنی «خلق پول» بهعنوان چالش بعدی فینتکها اشاره کرد. او در این زمینه توضیح داد: «هربار که استارتآپهای فینتکی سراغ یک سرویس جدید میروند با جمله «خط قرمز بانک مرکزی خلق پول است» مواجه میشوند. برای مثال همین اتفاق در مورد کیف پول افتاد و امروزه میبینیم که موضوع کیف پول خیلی رونق نیافته است.» او در ادامه به بحث رمزارزها و نگرانیهای بیموردی که در مورد پولشویی وجود دارد اشاره کرد و گفت: «فینتکیها دائما از نگاه ارگانهای مختلف گناهکار و متهمند؛ با این نگاه به جایی جز عقبماندگی کشور نخواهیم رسید. امیدوارم با تلاشهایی که میشود، مسئولان توجیه شده و اجازه دهند نوآوری شروع شود و ادامه پیدا کند.»
نقیپور بانکها را به عنوان یکی از قدیمیترین سازمانهای مالی در جهان معرفی میکند که ساختار آنها از ابتدای شکلگیری تا به امروز تغییر چندانی نداشته اما در طول تاریخ این بانکها بودند که باعث بحرانهای مالی جدی در دنیا شدند. نقیپورفر برای مثال به بحران مالی آمریکا در سال ۲۰۱۲ اشاره میکند که طی ۴ سال بازار مسکن آمریکا دچار سقوط شد و بسیاری از منابع مالی در این دوران از بین رفت. به گفته او این بحران باعث شد تا دولت و کنگره آمریکا قانونی را تصویب کند که بعدها به قانونا TARP معروف شد و بر اساس آن ۷۰۰ میلیارد دلار برای نجات بانکها که خود باعث این اتفاقها بودند هزینه شود اما این مبلغ تا سال ۲۰۱۰ به ۸ و نیم تریلیون دلار رسید.
به عقیده نقیپورفر در همین بازه ۴ ساله بحران مالی آمریکا از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲، موج اول نوآوریهای مالی در آمریکا شکل گرفت و بعد از آن روشهای پرداخت، رمزارزها و سرویسهایی از این دست پدید آمدند که برای بانکها تهدید محسوب میشدند. به گفته او بانکها تمام تلاش خود را انجام دادند تا فینتکها را از بین ببرند اما در نهایت تصمیم گرفتند به جای درگیری با فینتکها با آنها همکاری کنند. آنطور که نقیپورفر اعلام میکند در حال حاضر بزرگترین سرمایهگذاریها در حوزه فینتکها توسط خود بانکها انجام میشود. او با اشاره به این موضوع که ایالات متحده آمریکا در سرمایهگذاری روی فینتکها در جهان پیشگام است، توضیح داد: «پس از عبور از بحران مالی و پیدایش سرویسهای فینتکی، شورای ملی و شورای عالی اقتصاد آمریکا سندی تهیه و به بانکها ابلاغ کرد؛ که یکی از مهمترین نکاتی که در این سند آمده همکاری دولت آمریکا و بخش خصوصی برای تشویق نوآوری و ابتکار است. همچنین در این سند ذکر شده که باید از رشد هوشمندانه فینتک حمایت شود.