انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
مصطفی نقیپورفر، دبیر جدید انجمن فینتک:
۱۰ آذر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
مصطفی نقیپورفر، دبیر جدید انجمن فینتک ایران، میخواهد در دوره دوساله فعالیت خود در این انجمن نه تنها موضوع نوآوری مالی را بیش از پیش پیگیری کند بلکه در نظر دارد تا انجمن را تبدیل به بستری برای حضور تمامی فعالان حوزه فینتک کند.
نقیپورفر در گفتوگو با پیوست، چند روز پس از انتخاب شدنش به عنوان دبیر انجمن، از همهگیری و مشمولیت کامل همه فعالان حوزه فینتک نه فقط پرداخت، در انجمن صحبت میکند و میگوید: «همه فعالان حوزه فینتک باید در انجمن حضور فعال داشته باشند. البته که دوستان در بانک مرکزی در سالهای گذشته اهمیت بیشتری به حوزه پرداخت دادهاند اما یکی از اهداف شخص من این است که همه فعالان حوزه فینتک اعم از بازار سرمایه، بیمه، مالی، بورس و غیره انجمن را خانه خود بدانند و این سطح اول کاری است که باید در انجمن انجام دهیم.»
هدف نقیپورفر در سطح بالاتر تعیین چارچوبی مشخص برای حوزه فینتک به کمک حاکمیت است. او در این باره توضیح میدهد: «یکی از اهدافی که سالهای گذشته نیز در مورد آن صحبت کردهام، این است که کمک کنیم تا حاکمیت بجای این همه الزامات پیچیده و من درآوردی، برای فینتک چارچوب تعیین کند تا باعث ایجاد مشکل برای کسبوکارهای فینتک و به تبع آن برای کسبوکارهای دیگر نشود.»
دبیر انجمن فینتک، به عنوان مثال به فینتک فریمورک آمریکا اشاره میکند و میگوید: «چارچوب فینتکی که شورای ملی اقتصاد آمریکا منتشر کرده برای این است که آمریکا رهبری خودش را در حوزه مالی در دنیا حفظ کند. این چارچوب صراحتا اعلام میکند که آمریکا رهبری خودش در حوزه مالی در دنیا را به واسطه نوآوری مالی به دست آورده است و اگر این نوآوری مالی متوقف شود یا سرعت آن کم شود آمریکا رهبری خودش را از دست خواهد داد.» او ادامه میدهد: «در سالهای اخیر چینیها نیز بسیار در این زمینه پیشرو بودهاند. این یکی از مواردی است که باید در سطوح بالا به متولیان مالی توضیح دهیم تا مانع نوآوری در حوزه مالی نباشند.»
به گفته نقیپور، نوآوری مالی عملا با فینتک شناخته میشود. او میگوید: «این که برای فینتکها چارچوبهای کلی در نظر نگرفت، اما در جزئیات، دخالتهای نادرست و نابجا اتفاق بیافتد باعث کشتن نوآوری مالی بهخصوص در حوزه فینتک میشود.»
به عقیده دبیر انجمن فینتک، در حال حاضر بانک مرکزی و رگولاتورهایی مانند بورس و بیمه به بازیگران سنتی اهمیت بیشتری میدهند و این نشان میدهد که اصلا نوآوری برای آنها اهمیتی ندارد. او از این طرز فکر بهعنوان یک خطر جدی نام میبرد چرا که باعث میشود تا کشور بجای آن که خود تولید کننده و نوآور باشد، تابع محصولات مالی دنیا شود.
نقیپورفر از اهمیت نوآوری در حوزه مالی صحبت میکند و میگوید نوآوری مالی باید به خیلی از موارد دیگری که الان هست اولویت داشته باشد. او در این زمینه توضیح میدهد: «ما هیچ متولی در حوزه نوآوری مالی در هیچ سطحی از سیاستگذاران و مجریان دولتی نداریم. هیچجایی نیست که حرف ما شنیده شود. عملا این باعث از بین بردن نوآوری است. ما اگر به تاریخ هم نگاه کنیم، جایی رهبری خود را در دنیا داشتیم که نوآورتر از باقی دنیا بودیم. وقتی این نوآوری را از کشور بگیرید عملا کشور عقبافتاده و عقبمانده میشود.»
نقیپورفر به فناوریهای مالی بینالمللی که در سطح کشور به راحتی استفاده میشود اشاره میکند ومعتقد است این فرصت برای استارتآپهای ایرانی فراهم نیست. او در همین زمینه بازار سنتی اصفهان را مثال میزند و میگوید: «اگر تا همین سال گذشته، پیش از کرونا به اصفهان مسافرت میکردید متوجه میشدید در بازار سنتی اصفهان از Alipay یا ابزار مشابه آن استفاده میشود. درحالی که اگر یک استارتآپ فینتکی در حوزه پرداخت بینالمللی در ایران راهاندازی میکردید به شدت از جانب رگولاتور تحت فشار جدی قرار میگرفتید.» او ادامه میدهد: «سیاست رگولاتور باعث میشد تا پرداختکنندهها و ارائهدهندگان خدمات پرداخت بینالمللی در ایران موفقتر از داخلیها باشند و این یعنی از بین بردن کسبوکارهای مالی نوآور داخلی.»
دبیر جدید انجمن فینتک ابراز امیدواری میکند که در سطح دوم از برنامههای مد نظرش، سیاستگذاران را قانع کنند که فعالان حوزه فینتک نیز جایی برای حرف زدن و شنیده شدن داشته باشند.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به سابقه چندین ساله شما در زمینه بلاکچین، آیا انتخاب شما به عنوان دبیر انجمن فینتک میتواند نشان دهنده تغییر رویکرد انجمن فینتک از سمت تکنولوژیهای پرداختی به سمت تکنولوژیهای متفاوتتر از جمله بلاکچین یا سایر فناوریهای جدید باشد، گفت: «خیر، از سال ۸۰ که دومین استارتآپ من در حوزه خودپرداز بانکی بود، سابقه من در شرکتهای پرداختی و بانکی بوده است. فناپ هم که در حوزه پرداخت فعالیت میکند. در حوزه بلاکچین نیز من در قسمت فینتک بلاکچین فعالیت داشتم و در نتیجه این انتخاب نمیتواند خیلی به موضوع بلاکچین مرتبط باشد.»
در ادامه مهدی شریعتمدار، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی فناوریهای نوین مالی به توضیح و بیان برنامههای این انجمن برای دو سال آینده پرداخت. به گفته او تعریف انجمن فینتک، قدرت بخشیدن به شرکتهای فناورمالی و کمک به توسعه یا ایجاد زیرساخت برای توسعه بخش خصوصی است. شریعتمدار معتقد است اینها زیرمجموعه یک هدف بالاتر به نام رشد اقتصادی هستند که انجمن در راستای رسیدن به همین هدف تلاش میکند. این یک هدف ثابت است و در طول زمان تغییر نخواهد کرد.
رئیس هیات مدیره انجمن فینتک، از چشمانداز یا اهداف پایین دستی به عنوان برنامههای انجمن نام میبرد و میگوید: «ممکن است با توجه به تغییر و تحولاتی که در بازار اتفاق میافتد، اولویت و اهداف جابجا شود و یا اینکه کلا با اهداف جدیدی جایگزین شوند.»
شریعتمدار در مورد برنامههای انجمن می گوید: « اولویت یک ما حمایت از توسعه کسبوکارهای نوین مالی و بهبود فضای کسبوکار است.» او ادامه میدهد: «مشارکت در تدوین هرگونه قوانینی که در این حوزه اثرگذار باشد یا به این حوزه مربوط باشد یکی از مهمترین برنامههای ما طی این دوره فعالیت خواهد بود.»
او به موضوع مقرراتزدایی و خود تنظیمگری به عنوان یکی دیگر از اهداف انجمن اشاره میکند و توضیح میدهد: «این موضوع نسبت به وضعیت فعلی کمی بلندپروازانه اما عملیاتی به نظر میرسد. مقرراتزدایی یعنی انجمن با انجام مذاکرات و رایزنی، مقررات کهنه و دستوپا گیر را از سد راه اصناف بردارد. خود تنظیمگری نیز یعنی بخشی از مسئولیتها را بر عهده انجمن بگذاریم. این موضوع در ایران خیلی انجام نشده و میتواند در این حوزه آزموده شود.» شریعتمدار به رقابتپذیری و تسهیل حمایتهای مالی بهعنوان دیگر اهداف انجمن اشاره میکند و توضیح میدهد: «یکی از کارهایی که انجمن انجام داده، این است که VCهای تخصصی این حوزه را عضو انجمن میکنند و یک کمیسیون تخصصی برای این صندوقهای سرمایهگذاری تشکیل میشود که میتواند کمک کند تا اتفاقات بسیار خوبی در این حوزه رقم بخورد.»
به گفته رئیس هیات مدیره انجمن فینتک، رویکرد انجمن ترویج بیقید و شرط از نوآوری باز است و این که چقدر انجمن در این مقوله موفق باشد به رویکرد نهادهای بالادستی و به نحوه عملکرد انجمن مربوط میشود.
شریعتمدار تعامل با نهادهای اجرایی و پیگیری پروندههای حقوقی عمومی اعضا را از دیگر اهداف انجمن فینتک عنوان کرد و توضیح داد: «اینها اصلیترین اهدافی است که انجمن در نظر دارد برای حمایت از کسبوکارهای مالی انجام دهد. اما فارغ از حمایت، توسعه ارتباطات، ترسیم نقشه راه و آگاهیافزایی اهداف دیگری است که در اولیتهای بعدی ما قرار دارند و احتمال زیاد تا سال ۱۴۰۰ در مورد این اهداف اقدامات عمدهای انجام ندهیم و تمرکز خود را روی همان هدف اصلی میگذاریم.»
آنطور که شریعتمدار میگوید، تقویت کمیسیونهای تخصصی، عضوگیری بهینه و نظاممند شدن این کمیسیونها جزو برنامههای دیگری است که انجمن امسال انجام خواهد داد.
شریعتمدار در پاسخ به این سوال که چرا انجمن از چهرههای جوانتر به سمت انتخاب چهرههایی باسابقهتر در صنعت حرکت کرد توضیح داد: «این نشانه موفقیت انجمن است.» به عقیده او چهرههای انجمن به نحوی عمل کردند که چهرههای بزرگتر و پختهتر بازار به این حوزه و این فضا جذب شدهاند. او ادامه داد: «در حوزه پرداخت این اتفاق افتاده و من پیشبینی میکنم در سایر حوزهها نیز این اتفاق بیافتد. البته رویکرد انجمن تغییری نخواهد داشت و انجمن شخصیت جوان خود را حفظ خواهد کرد. حتی دبیر هم که یکی از افراد پخته و باسابقه این حوزه است در عین حال شخصیت آزاده و فکر جوانی دارد.»