انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۸ آبان ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
عدد ۵ برای سامانه بام عدد خوشیمنی است، چرا که پس از گذشت ۵ سال توانست بیش از ۵ میلیون کاربر جذب کند و در سال ۹۵ نیز لوح زرین نوآوری محصول ایرانی را از آن خود کرد. هر چند در ابتدا ایجاد این سامانه با انتقاداتی مواجه بود اما در این دوره زمانی با گذر از این انتقادها توانستهاست امتیاز ۴.۷ را از کاربران دریافت کند.
ناهید مهرابی مدیرارشد بانکداری نوین سداد در گفتوگو با پیوست در مورد دلایل شکلگیری بام گفت: «با توجه به بررسیها و ارزیابیهایی که در آن زمان در بانک ملی روی کانالهای موجود و نحوه ارائه خدمات انجام شده بود، ایجاد پلتفرمی برای ارائه خدمات یکپارچه، امن و ساده مطابق با انتظارات درحال تغییر کاربران در اولویت کاری این بانک و به تبع آن شرکت داده ورزی سداد قرار گرفت.»
او معتقد است سامانه بام مانند یک کوه یخ است که همه فقط نوک بیرون از آب آن را میبینند. درحالی که اصل ماجرا پس پرده اتفاق میافتد و کسی از آن خبر ندارد.مهرابی در توضیح این تشبیه گفت: «تلاش ما بر این بوده است که با بهرهگیری از فناوریها و به روشهای جهانی حوزه تولید نرم افزار، زیرساختی فراهم کنیم که تا حد ممکن با خودکارسازی عملیات فرایندهای زائد را حذف کند تا بتوان سریع و راحت خدمات جدید به بام اضافه کرد.»
مهرابی برداشتن اولین خشتهای بام را به یک حرکت فرهنگی تشبیه کرد و توضیح داد: « بانک ملی پیش از راهاندازی بام نیز تمام سرویسها را پشتیبانی میکرد. هم بانکداری اینترنتی و هم موبایل بانک داشت؛ اما آن کیفیتی که مشتری انتظار داشت را در اختیار وی قرار نمیداد.» او ادامه داد: « مدیران بانک ملی با پذیرفتن برخی از مشکلات در جهت رفع آنان برآمدند و به صورت کامل از پروژه حمایت کردند.»
آنطور که مهرابی عنوان کرد، تکنولوژی های مورد نیاز بام با توجه به اندازه طراحی شده برای آن به منظور ارائه خدمت با آنچه در بانک ملی در حال استفاده بود فضای متفاوتی داشت.
او در خصوص نحوه اجرای این سامانه گفت: « این محصول طوری طراحی شد که Widget Based باشد. به این صورت که هر خدمت بانکی خودش یک ویجت مستقل است که میتواند یک بکاند جداگانه، ظاهر و پوسته جداگانه خودش را داشته و کاملا مستقل توسعه داده شود و در نهایت به مجموعه موجود اضافه شود.»
به گفته مهرابی تمام بکاند ماجرا، زیرساختهای فرهنگی، زیرساختهای تکنولوژی، فرآیندهایی که در حوزه طراحی محصول لازم به اجرا بود، تیمسازیها، بهبود ارتباطات با شرکتهای همکار، و موارد دیگر، زیرساختهایی بود که خیلی چابک اتفاق افتاد و پس از آن ویترین محصول که همان نوک کوه یخ باشد بالا آمد.
روی کار آمدن سامانه بام به مذاق خیلیها خوش نیامد و از همان ابتدا سعی شد تا با یک هجمه تبلیغاتی امنیت این سامانه زیر سوال برده شود و نگاه کاربران را به استفاده از این سامانه تغییر دهد. بسیاری از رسانهها در روزهای اولیه ارائه بام، به نبود کیبورد مجازی در این سامانه اعتراض میکردند و این فقدان را یکی از ضعفهای امنیتی این سامانه بانکی میدانستند که در همان زمان مدیرعامل این شرکت این انتقاد را رد کرد.
حال مدیر ارشد پروژههای بانکداری نوین شرکت دادهورزی سداد نیز در این خصوص به پیوست گفت: «هنگام ارائه بام عنوان شد که فقدان کیبورد مجازی موجب ناامن شدن بام میشود؛ اما واقعیت این است که ما همان زمان هم پاسخ دادیم خطر کلاهبرداران با گذاشتن یک کیبورد مجازی برطرف نمیشود و نیاز به آگاهی بخشی دارد.» او با اشاره به اینکه با توجه به درخواست کاربران همان زمان کیبورد مجازی به بام اضافه شد، توضیح داد: « باید توجه کرد که امروزه با پیشرفتهترین کیبوردهای مجازی باز هم روشهایی وجود دارد که اگر در جای ناامنی لاگین کنید، اطلاعات شما کپچر میشود و ما همواره سعی کردیم امنیت کاذب به مشتری تحمیل نکنیم و بصورت هوشمند سطح امنیتی مورد نظر هر کاربر را تنظیم کنیم تا به معنای واقعی امنیت ایجاد شود.»
اپلیکیشن بام و بله تقریبا در یک بازه زمانی رونمایی شدند. این دو در یک سری از سرویسها و خدمات بسیار مشابه یکدیگر عمل میکنند. مدیر ارشد پروژههای بانکداری نوین شرکت دادهورزی سداد در خصوص همکاریهای بام و بله و اینکه آیا این تشابه در سرویسها باعث تحتالشعاع قرار دادن یکدیگر میشود توضیح داد: «چشمانداز این دو محصول باهم متفاوت است. بام و بله هرکدام میخواستند یک بخش از بازار را در اختیار بگیرند. بله بیشتر در حوزه سوشال بنکیننگ و بانکداری اجتماعی فعالیت میکند و بام بهعنوان اومنی چنل بنکینگ بانک ملی فعال است.» او افزود: «بله بیشتر در حوزه پرداخت فعالیت میکند و بام بیشتر در حوزه بانکی کار میکند. حوزه کاری این دو با هم متفاوت است؛ اما در این مدت ارتباطات نزدیکی با یکدیگر داشتند و همواره مکمل هم بوده اند.»
مهرابی در خصوص همکاریهای مشترک این دو سرویس گفت: «بله زیرساخت سرویسهای بانکی خود را از بام میگیرد. همینطور ما به تازگی در بام سرویس باجه را اضافه کردیم که یک خدمت چت باتی از سمت بله است. ما با یکدیگر خدمات مشترک زیادی تعریف میکنیم اما بهصورت کلی و عام حوزه کاری متفاوتی داریم.»
به عقیده مهرابی بام همیشه پویا بوده و برنامههای رشد و توسعه در این سامانه دائما درحال انجام است.
او افزود: « در کوتاه مدت طبق آخرین جلسه برنامه ریزی بام، امکاناتی از جمله امکان صدور دسته چک بهصورت آنلاین، دریافت تسهیلات کارگشایی بهصورت آنلاین و توسعه خدمات بدون لاگین در قالب «بامپی» در این سامانه در حال تولید می باشد. همچنین هوشمندتر شدن، افزودن امکانات شخصی سازی شده تر در بام و ارائه تمام خدماتی که در شعب انجام می شود در بام بصورت دیجیتال بهصورت کلی جزو اهداف بلندمدت این سامانه است.»