دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
۲۰ مهر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
کارت اعتباری و صدور آن جزو پروژههایی به شمار میآید که هر چند بانک مرکزی بارها تلاش کرده تا صدور و استفاده از آن را میان شبکه بانکی و مردم گسترش دهد و خریدهای مردم را به سمت خرید اعتباری هدایت کند؛ اما تا کنون این طرح موفق نبوده است، حال به نظر میرسد با راهکارهایی از جمله پذیرش سهام عدالت به عنوان وثیقه کارت اعتباری یا اعطای تسهیلات خرد در قالب این کارتها و همچنین تشکیل کارگروهی در بانک مرکزی برای بررسی چالشهای صدور کارت اعتباری و درنهایت رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه، تصمیم به اجرایی شدن کارت اعتباری گرفته شده است.
به گزارش پیوست، گستردگی استفاده از دبیتکارتها در کشور موجب شده تا مردم دیگر نیازی به کارتهای اعتباری حس نکنند؛ اما حال با تغییر شرایط اقتصادی از یکسو و تغییر رفتار مردم در خریدهای روزانه و تهیه کالاهای مورد نیاز خود موجب شده تا موضوع کارت اعتباری و خرید اعتباری مطرح شود.
بانک ملی از ابتدای مهرماه با توسعه زیرساختهای لازم امکانی را فراهم کرده شرایط استفاده از کارت اعتباری را به صورت گستردهتر برای کاربرانش فراهم کند. این بانک سعی کرده تا در قالب کارتهای اعتباری تسهیلات خرد را در اختیار افراد قرار دهد. این کارتها که در سه نوع طلایی، نقرهای و برنزی عرضه میشود و دارنده این کارت میتواند تا میزان مشخصی که به آن سقف اعتبار گفته میشود از محل اعتباری که توسط بانک ملی ایران به آن اختصاص دادهشده است از مراکز فروش کالا یا خدمات خرید کند. این کارتها در مبالغ ده میلیون ریال تا سقف یکصد میلیون ریال صادر و اعتبار آن گردشی است و پس از تسویه و یا بازپرداخت اقساط، اعتبار کارت تا میزان اولیه تجدید (شارژ) میشود.
زیرساخت صدور کارت اعتباری در بانک ملی از سال ۹۴ ایجاد شده است. بانک ملی برای اجرای بهتر این طرح پروژه کارت اعتباری را به صورت کامل به شرکت پیشگامان پویا واگذار و این شرکت نیز ایجاد زیرساخت مناسب برای اجرای کارت اعتباری را به شرکت داتین سپرد.
معاون فروش و امور مشتریان داتین، فرهنگ فرزان در گفتوگو با پیوست در خصوص زیرساخت ایجاد شده برای کارت اعتباری بانک ملی گفت: «راهاندازی زیرساخت مربوط به کارت اعتباری تقریباً اوایل ۹۴ آغاز و اواخر ۹۴ سامانه کارت اعتباری تحویل شرکت توسعه سرمایه پیشگامان پویا شد.»
فرهنگ فرزان با اشاره به اینکه طرح کارت اعتباری بانک ملی به صورت کامل در اختیار شرکت توسعه سرمایه پیشگامان پویا قرار دارد و داتین نیز به عنوان پیمانکار با این شرکت همکاری میکند گفت: «در آن زمان با ایجاد یک سامانه مستقل امکانی را در اختیار بانک ملی قرار دادیم تا بتواند مستقل از کربنکینگی که در اختیار دارد، اقدام به صدور کارت اعتباری کند.»
فرهنگ فرزان اعلام کرد: «باتوجه به مسئولیتی که بانک ملی برعهده شرکت پیشگامان قرار داده بود، این شرکت از سال ۹۵ شروع به صدور کارت اعتباری کرد و تقریباً طی یک سال و نیم، بالغ بر سیصد و پنجاه هزار کارت اعتباری توسط بانک ملی صادر شد و از این طریق، تسهیلات خرد خود را از طریق کارت اعتباری در اختیار مشتریانش قرار داد.»
او اضافه کرد: «بانک مرکزی اواخر سال ۹۸نیز به تمامی بانکها اعلام کرد که باید تسهیلات خرد خود را در قالب کارت اعتباری در اختیار مشتریانشان قرار دهند و به این منظور به بانکهای کشور تا نیمه سال ۹۹فرصت داد. بانک ملی با توجه به زیرساخت آمادهای که در اختیار داشت سریعتر از بانکهای دیگر توانست خود را با این مصوبه هماهنگ کند.»
فروزان افزود: «زیرساخت کارت اعتباری بانک ملی در سه هزار و ۲۰۰ شعبه از این بانک پیاده شده است و به سادگی امکان صدور کارت اعتباری را برای مشتریان این بانک فراهم میکند.»
او یکی از خصوصیات اصلی سامانه کارت اعتباری بانک ملی را علاوه بر مستقل بودن این سامانه طراحی پارامتریک آن عنوان کرد و گفت: «از این طریق بانک میتواند بسته به نیاز خود یا مشتری کارت اعتباری ویژهای را صادر کند. به طور مثال کارت اعتباری یکبار مصرف یا دارای قابلیت شارژ مجدد باشد.»
بانک ملی با توجه به زیرساختی که در اختیارش قرار دارد فقط اقدام به صدور فیزیکی کارت اعتباری نمیکند بلکه برای دارندگان سهام عدالت نیز امکانی فراهم کرده است که با وثیقه قرار دادن سهامشان اقدام به دریافت اعتباری به صورت دیجیتالی با عنوان «نشان اعتبار» کنند. دارندگان نشان اعتبار نیز مانند دارندگان کارت اعتباری میتوانند از فروشگاههای طرف قرار با نشان پرداخت اقدام به خرید کالا و خدمات کنند. هر چند سقف این نوع اعتبار در شرایط فعلی ۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده است اما اگر دارندگان این نشان رفتار اعتباری مناسبی از خود نشان دهند سقف اعتبار افزایش مییابد.
مسعود خاتونی، عضو هیات مدیره بانک ملی و معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات در این خصوص به پیوست گفت: «صدرو نشان اعتبار به صورت کاملا دیجیتالی صورت میگیرد و از سهام عدالت نیز به عنوان وثیقه در این فرایند استفاده میشود و از سویی با توجه به اینکه صدور کارت هزینه دارد، کارت اعتباری نیز به صورت دیجیتالی ارائه میشود و از طریق «نشان پرداخت» که در اپهای بانک ملی ایران وجود دارد دارندگان کارت اعتباری میتوانند از فروشگاههای معرفی شده خرید کنند.»
او افزود: «طبق قوانین بانک مرکزی، میتوانیم سهام عدالت را به عنوان وثیقه برای کارت اعتباری بپذیریم. از سویی در فضای دیجیتالی و از طریق نشان اعتباری، قراردادها میان بانک و مشتری امضا و اعتبار به او اختصاص داده میشود. در این صورت افراد علاوه بر اینکه سهامشان را خواهند داشت میتوانند از اعتبار دیجیتالی نیز بهره برند و با استفاده از ابزار نشان پرداخت از فروشگاههای معتبر و طرف قرارداد خرید کنند.»
خاتونی با اشاره به اینکه دریافت این مدل اعتبار محدودیت خاصی ندارد گفت: «تمامی دارندگان سهام عدالت میتوانند «کارت اعتباری» بگیرند.» او تاکید کرد :«البته مشغول رایزنی هستیم تا بتوانیم برای دارندگان دیگر سهامها نیز این امکان را فراهم کنیم و امیدواریم به زودی به راهکاری برسیم تا بتوانیم دیگر سهامها را نیز به عنوان وثیقه قبول کنیم.»
او افزود: «دارندگان سهام عدالت در شرایط فعلی میتوانند نشان اعتباری معادل ۵ میلیون تومان دریافت کنند، اما اگر رفتار اعتباری مناسبی از خود نشان دهند، یعنی بهموقع بدهی خود را تسویه و تمامی فرایندهای اعتباری را رعایت کنند، بعد از مدتی اعتبار نشان اعتباریشان افزایش خواهد یافت.»
به نظر میرسد بانک ملی با اجرای طراحهای مختلف در زمینه کارت اعتباری در نظر دارد قفل کارت اعتباری را باز کند.