دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
وزیر ارتباطات در مراسم افتتاح مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات:
۱۶ شهریور ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات امروز (۱۶ شهریور) با حضور وزیر ارتباطات، اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی و برخی نمایندگان مجلس افتتاح شد. وزیر ارتباطات در مراسم افتتاح این مرکز با اشاره به انتقادهایی که از چند روز گذشته نسبت به این مرکز و حمایتهای جدید از پیامرسانهای بومی شده اعلام کرد که ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری برای پایداری و استقلال شبکهای که در مقابلش سرمایهگذاریهای عظیم خارجی روی سرویسهایشان اتفاق افتاده رقم بزرگی نیست. محمدجواد جهرمی، کسانی که راهاندازی شبکه ملی اطلاعات را با نام اینترنت ملی گره میزنند را خائن دانست و اعلام کرد که درشرایطی که کشور با تحریمهای ظالمانه مواجه است و شرکتهای تکنولوژی خارجی هر روز از ارائه خدمات به کسبوکارهای ایرانی سر باز میزنند، راهاندازی این شبکه ضروری است. همچنین جهرمی در این مراسم از کمک گرفتن از بخشهای مختلف برای توسعه زیرساختها و ارائه خدمات روی شبکه ملی خبر داد و اعلام کرد که در این زمینه ستاد نیروهای کل مسلح از جمله بخشهایی است که پیشنهاد کمک برای توسعه زیرساختی در بحث جستوجوگرهای ملی و همچنین پیامرسانهای بومی را داده است.
به گزارش پیوست، مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات و مرکز تبادل داده ترافیکی (IXP) با ظرفیت یک ترابیت بر ثانیه و به نام «شهید حاج قاسم سلیمانی» در منقطه بومهن افتتاح شد. این مرکز با توجه به سند معماری و طرح کلان شبکه ملی اطلاعات برای ایجاد زیرساخت مناسب جهت ارایه خدمات پایه کاربردی راهاندازی خواهد شد. آنطور که مقامات شرکت ارتباطات زیرساخت در مراسم افتتاح این مرکز اعلام کردند، پروژه ایجاد مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات ظرف کمتر از ۶ ماه طراحی و حالا در فاز نخست آماده بهرهبرداری شده است. این مرکز در فاز نخست، با تعداد ۱۰۰ رک و در اختیار داشتن ۵۰۰ سرور که قابلیت خدماتدهی به سرویسهای پایهای مانند موتورجستوجو، خدمات ابری، پیامرسان، ایمیل و … را دارد به بهرهبر داری رسید.
در این مراسم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات سخنان خود در مورد این مرکز را با پاسخگویی به انتقادهایی که از شبکه ملی اطلاعات و سرمایه ۴۰۰ میلیاردی انجام شده روی آن، شروع کرد. او با اشاره به هزینههای که برای راهاندازی شبکه ملی اطلاعات شده است گفت: «دولت ۲۰ هزار میلیارد تومان برای شبکه ملی اطلاعات هزینه کرده است. این شبکه مطابق با استانداردهای زمانی که توسعه آن شروع شد، در ابتدا ۶۸۴ گیگابیت بر ثانیه ظرفیت داشت که حالا مطابق با سند و طرح کلان شبکه ملی اطلاعات که اخیرا به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده به هسته قابل اعتمادی با ۲۰ هزار گیگابیت برثانیه ظرفیت رسیده است.» به گفته جهرمی در دو سال اخیر نزدیک به هزار میلیارد تومان هزینه روی یکی از پروژههای مربوط به توسعه شبکه ملی اطلاعات در حوزه امنیت گذرگاههای بینالمللی و برای جلوگیری از حملات سایبری روی شبکه صرف شده است. براساس اظهارت او برای توسعه شبکه ملی اطلاعات بخش خصوصی نیز بیش از ۱۰۰هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری روی شبکه دسترسی شامل 3G،4G، VDSL و .. انجام داده است.
او با توجه به تحریمهای بینالمللی سنگینی که درحوزه تکنولوژی به کسبوکارهای ایرانی تحمیل شده، وجود شبکه ملی اطلاعات را ضروری دانست و گفت: «یک روز بلند شویم و ببینیم یک موتور جستوجو دیگر به ایرانیان سرویس نمیدهد یا یک پیامرسان ارائه سرویس خود به کاربران ایرانی را قطع کرده است. آنوقت چه کار باید کنیم؟ البته این اتفاقی است که بارها هم از سمت شرکتهای خارجی افتاده و بسیاری از کسبوکارهای ایرانی تنها با یک ایمیل متوجه شدهاند که دیگر نمیتوانند از خدمات سرویسهایی مانند گوگل، آمازون و غیره استفاده کنند.» او با اشاره به لزوم استقلال در فضای مجازی برای کشوری مانند ایران که تحت تحریم است توضیح داد: «وقتی بحث استقلال در فضای مجازی مطرح میشود ما کشوری هستیم که در ۳ سال اخیر اقتصاد دیجیتالمان از ۲ نیم درصد به ۶ درصد رسیده و یک رشد نمایی هم پیش روی خود داریم. در این شرایط ما با تحریمهای ظالمانهای روبهرو هستیم که به مردم فشار میآورد و اجازه ورود دارو حتی در شرایط کرونا را نمیدهد، در این شرایط این کشورها اجازه بزرگ شدن اقتصاد دیجیتال را به ایران نخواهند داد پس داشتن شبکه مستقل لازم است.»
جهرمی با اعلام این نظر تاکید کرد که ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری برای پایداری و استقلال شبکهای که در مقابلش سرمایهگذاریهای عظیم خارجی روی سرویسهایشان اتفاق افتاده رقم بزرگی نیست. جهرمی در سخنرانی خود گفت که درست است که در شرایط اقتصادی فعلی رقم ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه بالاست اما این سرمایهگذاری ضامن رشد اقتصادی جوانان این کشورخواهد بود.
وزیر ارتباطات با خائن خواندن کسانی که شبکه ملیاطلاعات را به معنی قطع اینترنت و ملی شدن اینترنت در کشور میدانند گفت: «کسانی که میگویند شبکه ملی اطلاعات یعنی میخواهند اینترنت را ملی کنند از نظر من خائن هستند. لفظ مجعول به کار میبرند. شبکه ملی اطلاعات مادر همه شبکههاست و اینترنت هم یک سرویس روی آن است.» او ادامه داد: «پروژههایی مانند دولت الکترونیکی روی همین شبکه اجرا میشود. سال ۹۶ یک حمله اینترنتی اگر به شبکه ما میشد و یک مقصدی را در اصفهان هدف قرار میداد، کل ارتباطات تهران تا اصفهان دچار اختلال و از دسترس خارج میشد؛ اما حالا شبکه ملی اطلاعات و پیادهسازی آن باعث شده تا سهمگینترین حملات روی گیتوی کشور باعث شود شبکه سالم به کار خود ادامه دهد.» به باور او شبکه ملی اطلاعات ضامن رشد اقتصاد دیجیتال کشور است و خدمات پایهایی روی آن تعریف شده که این خدمات بازدارندگی در برابر تهاجمات دشمن ایجاد میکند. او در این مورد گفت: «بنا نیست با ارائه خدمات پایه روی شبکه ملی اطلاعات مدلی از یک سرویس بینالمللی که سالهاست در کشورهای دیگر فعال بوده و روی آن سرمایهگذاری چندصد میلیاردی شده را در کشور پیادهسازی کنیم. ما باید با سرویسهای پایه نیاز حداقلی مردم خود را تامین کنیم.»
کسانی که میگویند شبکه ملی اطلاعات یعنی میخواهند اینترنت را ملی کنند از نظر من خائن هستند. لفظ مجعول به کار میبرند. شبکه ملی اطلاعات مادر همه شبکههاست و اینترنت هم یک سرویس روی آن است
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات
براساس اظهارت جهرمی مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات برای حمایت از سرویسهای پایهای راهاندازی شده است. به گفته او در حال حاضر هم سه ایمیل ایرنی مانند چاپار، ایران میل و رشد در این مرکز شروع به فعالیت و سرویسدهی کردهاند. همچنین جهرمی بدون اینکه نامی از پیامرسانی ببرد اعلام کرد که ۳ پیامرسان هم برای بالا بردن کیفیت و ارائه خدمات بهتر در این مرکز شروع به فعالیت کردهاند.
جهرمی در سخنان خود تاکید کرد که با راهاندازی این مرکز مشکلات سختافزاری توسعه سرویسهای پایه به نوعی حل شده و باید تلاش شود تا مشکلات نرمافزاری آنها برای ارائه یک سرویس با کیفیت نیز حل شود. جهرمی با اعلام اینکه پیامرسانها برای رشد فقط نیازمند سرور، رک و پهنای باند نیستند گفت: «پیامرسانرسانها برای رشد به کشور نیاز به خدمات دارند. من از سایر دستگاهها که وظیفه دارند تقاضا دارم که در این زمینه طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی کار کنند. پیامرسانها باید امکان پرداخت و ارائه خدمات دولتالکترونیکی را داشته باشند. بخشی از فعالیتهای رسانهای باید روی این پیامرسانها صورت بگیرد. حمایتهای حقوقی و قضایی باید برای این پیامرسانها در نظر گرفته شود.» به باور جهرمی تا زمانی که این اتفاقها رخ ندهد نمیتوان از پیامرسانها انتظار داشت که کاربران را به خود جذب و انتظارات را برآورده کنند.
وزیر ارتباطات از فعالیت و همکاری برخی دستگاهها و مرکز ملی فضای مجازی برای رشد سرویسهای پایهای در کشور خبر داد و اعلام کرد که در کنار این همکاری وزارت ارتباطات بنابر شرایط از سایر ارگانها نیز کمکهایی دریافت کرده است. جهرمی در این زمینه به همکاری ستاد نیروهای مسلح برای رشد پیامرسانها و جستوجوگر داخلی اشاره کرد و گفت: «ستاد نیروهای کل مسلح در این زمینه پیشنهاد کمک برای توسعه برخی زیرساختها را داد و ما هم پذیرفتیم. امروز بحث موتور جستوجو که یکی از بحثهای مهم است به واسطه به میدان آمدن ستاد کل در حال پیگیری است. این بخش حتی در زمینه ورود به بحث پیامرسانها هم اعلام آمادگی کرده است.» جهرمی تاکید کرد که وزارت ارتباطات از تمام ظرفیتهای بخشهای مختلف برای توسعه خدمات بر بستر شبکه ملی اطلاعات کمک میگیرد تا در پایان دولت دوازدهم بخشهای باقی مانده این شبکه به سرانجام برسد و ایران در زمینه خدمات حیاتی روی پای خودش بایستد.
جهرمی در پایان یادآور شد که با توجه به مجموعه کارهای انجام شده برای توسعه شبکه ملی اطلاعات نگرانی بابت قطع اینترنت از خارج و محدودیت در استفاده از شبکههای اجتماعی خارجی وجود ندارد.