صداوسیما از فیلیمو شکایت کرد؛ رئیس صداوسیما اطلاعی ندارد
سازمان صداوسیما از فیلیمو به دلیل پخش چند سریال شکایت کرده است؛ اما به نظر…
۱۴ آذر ۱۴۰۳
انتشار گزارش وضعیت سال ۹۸ کافه بازار
۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
۴۱ میلیون نصب فعال، ۸۵/۱ میلیارد بار دانلود یا بهروزرسانی برنامه و بازی، ۷/۳ میلیون خریدار محصولات دیجیتال و انجام بیش از ۲۴ میلیون تراکنش موفق و ۱۸۹ میلیارد تومان درآمد خالص توسعه دهندگان برنامه و بازی فقط بخشی از گزارشی است که کافهبازار به عنوان وضعیت این پلتفرم و بستر ارائه دهنده برنامه و بازی ایرانی در گزارش بررسی روندهای این صنعت در سال ۹۸ منتشر کرده است.
به گزارش پیوست، کافه بازار به عنوان بزرگترین اپاستور اندروید ایرانی در این گزارش خود ضمن بررسی رفتار کاربران میزان رشد شاخصهای مختلف در ۲۴ دسته برنامه و ۱۲ دسته بازی را بررسی کرده است و به این نتیجه رسیده است که هر چند صنعت برنامههای موبایل و کسب و کارهای آنلاین در سال ۹۸ تحت تاثیر اتفاقهایی چون قطعی اینترنت و شیوع کرونا و همچنین روندهای کلان اقتصادی و اجتماعی قرار گرفته بود اما حرکت رو به جلوی خود را حفظ کرده است.
طبق گزارشی که از سوی کافه بازار منتشر شده است هماکنون بیش از ۲۹ هزار توسعه دهنده فعال با این پلتفرم همکاری میکنند که این میزان نسبت به سال نود و هفت ۳۲ درصد رشد داشته است از این میزان ۲۴ هزار توسعه دهنده در بخش توسعه برنامهها و ۵ هزار نفر در بخش توسعه بازی با این اپاستور ایرانی همکاری میکنند. همچنین درآمد خالص این تعداد توسعه دهنده نیز در سال ۹۸ به حدود ۱۸۹ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال ماقبل آن (سال ۹۷) در حدود ۸۳ درصد رشد را تجربه کرده است. از این میزان درآمد سهم توسعه دهندگان برنامه رقمی در حدود ۱۲۰ میلیارد تومان و سهم توسعه دهندگان بازی رقمی در حدود ۶۹ میلیارد تومان بوده است. تعداد تراکنشهای موفق ثبت شده در این دوره زمانی نیز ۲۴ میلیون تراکنش اعلام شده است که در مقایسه با سال ۹۷ تقریبا ۵۰ درصد رشد کرده است.
در گزارش کافه بازار دلیل افزایش ۵۰ درصدی تعداد تراکنشها افزایش تعداد خریداران و همچنین افزایش میانگین تکرار خرید اعلام شده است. تعداد خریداران از کافه بازار در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷، در حدود ۱۲ درصد رشد داشته و همچنین میانگین تراکنش به ازای هر خریدار نیز ۳۸ درصد رشد را تجربه کرده است. بر این اساس از کل ۹۰ میلیون تراکنش موفق انجام شده در سال ۹۸ در حدود ۲۴ میلیون تراکنش طی این سال توسط ۷/۳ میلیون خریدار انجام شده است.
یکی ازنکات قابل توجه در این برنامه کاهش میزان برنامههای فروشنده است. این شاخص نشان میدهد برنامههایی که محصولات دیجیتالی خود را در بستر بازار عرضه میکردند طی سال ۹۸ کاهش یافتهاند و در مقایسه با سال ۹۷کاهش ۲۳ درصدی را تجربه کردهاند اما این میزان کاهش تاثیری در میزان درآمد توسعه دهندگان برنامهها و میزان تراکنشهای انجام شده روی کافه بازار نگذاشته است.
طبق گزارش کافه بازار تعداد برنامههای فروشنده در سال ۹۷ در حدود ۵۲ هزار برنامه بوده است که این میزان در سال ۹۸ به حدود ۴۰ هزار برنامه رسیده است. شاید همین امر موجب شده باشد تا میانگین تراکنش به ازاری هر فروشنده بهصورت صعودی افزایش یابد و از ۳۰۱ هزار تراکنش در سال ۹۷ به ازای هر فروشنده به ۶۰۰ هزار تراکنش برسد؛ در اصل رشدی برابر با ۹۹ درصد.
گزارش کافه بازار نشان میدهد که میل به خرید فقط مختص به دنیای واقعی نیست بلکه در دنیای مجازی و فضای اینترنت و علاقمندان به این فضا خرید را در این فضا نیز رها نمیکنند و تا آنجایی که برایشان مقدور است سعی میکنند آن دنیا را بیش از پیش شبیه دنیای واقعی خود کنند بهگونهای که شاید در آیندهای نهچندان دور جای دنیای واقعی و مجازی تغییر کند. طبق آمار منتشر شده از سوی کافه بازار در سال ۹۸ خریداران به دفعات و هزینه بیشتری در مقایسه با سال ۹۷ محصولات دیجیتالی خرید کردهاند. محصولات دیجیتالی محصولاتی است که فقط در دنیای مجازی رد و بدل میشوند در اصل در این دستهبندی کالاهایی که تحویل فیزیکی دارند جای نمیگیرند. این نکته قابل توجه است که میزان خرید از دیجیکالا یا هر فروشگاه اینترنتی که منتج به دریافت کالا به صورت فیزیکی میشود در این بخش جای ندارد اما آگهیهای ثبت شده در شیپور یا دیوار در این دسته قرار میگیرند.
درسال ۹۸ برای هر بازی فروشنده ۱۲۵ و برای هر برنامه فروشنده ۹۳ خریدار وجود داشته است که در مقایسه با سال ۹۷ هر دو رشد کردهاند. در اصل خریداران در این فضا افزایش یافتهاند و میزان اعتماد به خرید در این فضا نیز افزایش یافته است. از طرفی میانگین خرید هر خریدار در بازیها به نسبت سال ۹۷ افزایش کمی داشته است اما برای برنامهها با افزایشی قابل توجه به میانگین ۱/۶ خرید به ازاری هر خریدار در طول یک سال رسیده است. در اصل خریداران به دلیل اینکه از خرید خود راضی بودهاند خرید خود را تکرار کردهاند. نکته جالب توجه این است که میانگین تکرار خرید از برنامهها طی سال ۹۸ از میانگین تکرار خرید از بازیها برخلاف سال ۹۷، بیشتر بوده است.
نکته قابل توجه در این گزارش کلمات جستجو شده توسط کاربران است و بیشترین جستجوها برای کلمات بازی، واتساپ و اینستاگرام بوده است هر چند در ماههای مختلف این کلمات جای خود را با یکدیگر عوض کردهاند اما همواره این سه کلمه جزو پر جستجو شده ترین کلمات به شمار میآمده است؛ نکته جالب این بخش تغییر کلمه جستجو شده از تلگرام به سمت واتساپ و اینستاگرام است. در ۴ ماهه اول سال ۹۸ کلمه تلگرام همچنان جزو پر جستجو ترین کلمات در کافه بازار به شمار میآمد اما به تدریج جای خود را به واتساپ داد. طبق این گزارش کاربران بازار بیش از ۱۳/۲ میلیارد بار برای یافتن برنامه دلخواهد خود جستجو کردهآند که بیشترین جستجو در ماه آذر اتفاق افتاده است. همچنین به طور میانگین هر ماه ۵/۱۲ میلیون کلمه متفاوت جستجو شده است رکورد این تعداد در ماه آذر به ۱/۱۶ میلیون کلمه منحصر به فرد جستچو شده رسیده است. شاید بتوان این موضوع را به قطع اینترنت ارتباط داد. اینترنت کشور در دوره زمانی اواخر آبان ماه تا تقریبا ۱۰ آذر ماه قطع بود از همین رو دسترسی به موتور جستجوی گوگل امکانپذیر نبود، شاید بتوان گفت که مردم بهجای اینکه برنامههای خود را در گوگل سرچ کنند در کافه بازار سرچ میکردند که شاید به نتیجه مورد نظر خود برسند.
در انتهای سال ۹۸ بیش از ۱۰۹ هزار برنامه در دسترس کاربران بازار بود که دسته آموزش، مذهبی و کتابها و منابع به ترتیب بیشترین سهم از کل رنامهها را به خود ختصاص دادهاند. در این سال برنامهها بیش از ۲/۱ میلیارد بار دانلود شدهاند. دستههای ابزارها، کاربردی و پیامرسانها بیشترین سهم از دانلود را در این ساله به خود اختصاص دادهاند.
آمار بازار نشان میدهد که مشتریان و خریداران تقریبا به برنامههایی که از آنها استفاده میکنند وفادار هستند مخصوصا اگر از طریق آن برنامه خرید انجام میدهند در اغلب دستهها بیشتر خریداران خریدهای خود را تنها از یکی از برنامههایی که نصب کردهاند انجام میدهند. این نرخ وفاداری در مجموعه برنامههای وابسته به خرید بیشتر است. در بخش خرید نرخ وفاداری تقریبا ۹۹ درصد است. به نظر میرسد که بیمعرفتترین کاربران، در گروه کاربران شبکههای اجتماعی قرار میگیرند آنها معمولا از چندین شبکه اجتماعی به صورت همزمان استفاده میکنندو به هیچ کدام از شبکههای اجتماعی متعهد نیستند. بعد از دسته شبکه اجتماعی، برنامههای دسته مذهبی و آموزش بیشترین اشتراک خریداران را بین فروشندههای مختلف داراهستند.
تمامی برنامههای منتشر شده در کافه بازار امکان فروش محصولات دیجیتالی را ندارند و برخی از آنها نیز به طور کلی سرویس رایگان ارائه می دهند و بخشی نیز از راه فروش محصولات غیردیجیتال درآمد کسب میکنند و از بستر پرداخت بازار استفاده نمیکنند. تاکسیهای آنلاین یا خردهفروشیهای آنلاین یا برنامههایی که از تبلیغات درآمد دارند جزو این دسته به شمار میآیند. بیشترین برنامههای رایگان در دسته خرید، خبرها و نشریات و آشپزی و رستوران طبقه بندی میشوند و در مقابل در دسته امور مالی، آموزش و دارو درمان کمترین برنامه رایگانی فعالیت میکند.
بررسی وضعیت برنامههای مختلف نشان میدهد که بیشترین رشد تعداد نصب فعال در مقایسه با سال ۹۷ مربوط به دستههای مالی موسیقی و صدا و شبکههای اجتماعی است. دسته امور مالی از جایگاه هفتم در سال ۹۷ به جایگاه ۴ در سال ۹۸ رسیده است در مقابل تعداد نصب فعال دستههای خبرها و نشریات، عکاسی و سبک زندگی در مقایسه با سال ۹۷ کاهش داشته است.
همچنین بیشترین رشد تعداد تراکنش مربوط به دستههای خرید، ورزشی و وروزش و تغذیه بوده است که باعص شده دسته ورزش و تغذیه از جایگاه ۹ درسال ۹۷ به جایگاه ۶ در سال ۹۸ و دسته ورزشی از جایگاه ۱۸ به جایگاه ۱۳ برسد. در این سال دستههای پیامرسانها، کسب و کار و سیرو سفر با کاهش تعداد تراکنش نسبت به سال ۹۷ مواجه بودند. درنتیجه پیامرسانها از جیاگاه ۶ درسال ۹۷ به جایگاه ۱۲ در سال ۹۸ سقوط کردند.
از ابتدای فعالیت بازار تا سال ۹۸ بیش از ۸۴ هزار برنامه در بازار فروش داشتند که ۳۲ هزار عدد آنها در سال ۹۸ نیز فعال بودهاند. از این تعداد فروشمنده حدود ۳ هزار و ۵۰۰ فروشنده در سال ۹۸ به بازار اضافه شدهاند و ۳۶ هزار فروشنده نیز از سال ۹۷ فعالیت میکردند. اما در مقابل ۳۶ درصد از برنامههای فروشنده سال ۹۷ درسال ۹۸ هیچ فروشی نداشتهاند و غیر فعال شدهآند. در اصل ۱۵ هزار برنامه در این سال ریزش داشتهاند. نرخ ریزش در سال ۹۷ و ۹۶ ۳۱ درصد بوده است.
در طول ۹ سالی که از عمر بازار میگذرد بیشاز ۸/۱۰ میلیون خریدار از برنامهها خرید کردهاند که در حدود ۳ میلیون نفر آنها در سال ۹۸ هم همچنان به خرید کردن خود ادمه دادهاند. در بین این خریداران ۷۵/۱ میلیون نفر برای اولین بار اقدام به خرید کردند و ۹۰۰ هزار نفر از خریداران سال ۹۷ بودهاند و حدود ۳۵۰ هزار نفر آنها جزو خریدارانی به شمار میآیند که بیش از یکسال بود که از آخرین خریدشان میگذشته اما مجدد از بازار خرید کردهاند. حدود ۸۶/۱ میلیون خریدار سال ۹۷ در سال ۹۸ هیچ خریدی انجام ندادهآند و خرید خود را تکرار نکردهاند.
از میان برنامههای امسال برنامههای مربوط به رمزدوم پویا با توجه به اجباری شدن رمز پویا از دیماه گذشته رشد قابل توجهی داشتهاند به گونهای که این برنامهها جزو برنامههای پرنصب و پرطرفدار جای گرفتهاند. در میان برنامههای پرنصب و پر مخاطب برنامههای مربوط به شبکه بانکی کشور جایگاه ویژهای دارد بهگونهای که اپهای بسیاری از بانکها در این دستهبندی قرار گرفتهاند اما همچنان برنامه دیورا با ۲۰ میلیون نصب جزو پرنصب ترین برنامه به شمار میآید. پس از دیوار آپ با ۱۱ میلیون نصب جزو برنامههای پرنصب بهشمار میآید.