گزارش کاربران از اختلال و تاخیر در پاسخگویی در سامانه پلیس ۱۱۰ خبر میدهد
برخی از کاربران از تاخیر در پاسخگویی در تماس با سامانه پلیس ۱۱۰ طی روزهای…
۲۹ تیر ۱۴۰۴
۲۹ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
شرکت متا، مالک اینستاگرام و فیسبوک، میگوید از امضای «کد رفتاری» داوطلبانه منتشرشده توسط اتحادیه اروپا برای پیروی از قانون جدید هوش مصنوعی این اتحادیه خودداری خواهد کرد. این اقدام، شکافی جدید میان غولهای فناوری آمریکایی و مقامات قانونگذار اروپایی را رقم میزند.
به گزارش پیوست به نقل از بلومبرگ، متا میگوید مسیری که اتحادیه اروپا در پیش گرفته اشتباه است و در این کد رفتاری به دنبال پوشش حوزهای است که حتی از قانون هوش مصنوعی این اتحادیه فراتر میرود.
جوئل کاپلان، رئیس امور بینالملل متا، طی پستی در لینکدین گفت: «اروپا در زمینه هوش مصنوعی در حال حرکت به مسیری اشتباه است. این کد باعث بروز ابهامات قانونی برای توسعهدهندگان مدلهای هوش مصنوعی میشود و تدابیری فراتر از حوزه شمول قانون هوش مصنوعی را در بر میگیرد.»
«کد رفتاری» اتحادیه اروپا که اوایل ماه جاری منتشر شد، یک چارچوب داوطلبانه است که به شرکتها کمک میکند سازوکارهایی برای تطابق با مفاد قانون جامع و جدید قانون هوش مصنوعی ایجاد کنند. این کد شامل مواردی از جمله الزامات شفافیت در مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی، مستندسازی ویژگیهای فنی مدلها، و محافظت از حقوق مولفین در برابر سواستفاده از محتوای تولیدی آنها توسط هوش مصنوعی است. امضای این کد میتواند برای شرکتها در صورت بروز اتهامات قانونی، نوعی سپر دفاعی حقوقی فراهم کند.
با این حال، متا با اشاره به «گستردگی بیش از حد» مفاد این کد و خطرات قانونی بالقوه برای توسعهدهندگان، از مشارکت در این برنامه خودداری کرده است. در واکنش به این تصمیم، توماس رگنیه، سخنگوی کمیسیون اروپا در حوزه دیجیتال، در بیانیهای اعلام کرد: «تامینکنندگانی که این کد را امضا نکنند، باید از طریق روشهای دیگری پایبندی خود به قانون را اثبات کنند و در نتیجه ممکن است در معرض نظارت شدیدتری قرار گیرند.»
در حالی شاهد تنش میان متا و اتحادیه اروپا هستیم که دولت دونالد ترامپ در ایالات متحده، که به طور مکرر از قوانین سختگیرانه اتحادیه اروپا در قبال شرکتهای فناوری آمریکایی انتقاد کرده است، در ماه آوریل با مقامات اروپایی تماس گرفته و خواستار بازنگری در این کد رفتاری، پیش از ارائه متن نهایی، شده بود.
همزمان، شماری از شرکتهای اروپایی از جمله ASML، ایرباس و شرکت هوش مصنوعی میسترال در نامهای سرگشاده از کمیسیون اروپا خواستهاند که اجرای قانون هوش مصنوعی را به مدت دو سال به تعویق اندازد. آنها هشدار دادهاند که چارچوب کنونی میتواند نوآوری را در صنعت فناوری اروپا سرکوب کند. این شرکتها خواستار رویکردی «نوآورانهتر و منعطفتر» شدهاند.
قانون هوش مصنوعی یا AI Act که نخستین چارچوب جامع قانونی برای نظارت بر هوش مصنوعی در جهان محسوب میشود، به صورت مرحلهای اجرا خواهد شد. مفاد مرتبط با مدلهای هوش مصنوعی عمومی مانند ChatGPT از ماه آینده اجرایی خواهد شد. طبق این قانون، تخلف از مقررات میتواند جریمههایی تا سقف ۷ درصد از فروش سالانه شرکت یا ۳ درصد از درآمد توسعهدهندگان مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی در پی داشته باشد.
این کد رفتاری هنوز نیاز به تصویب نهایی از سوی کمیسیون اروپا و کشورهای عضو اتحادیه دارد. این کد توسط گروههای کاری متشکل از نمایندگان آزمایشگاههای هوش مصنوعی، شرکتهای فناوری، دانشگاهیان و سازمانهای حقوق دیجیتال تدوین شده است و اکنون با موضعگیری متا، آینده اجراییشدن این برنامه داوطلبانه با چالشهایی تازه روبهرو خواهد شد.