دبیر شورای عالی فضای مجازی: شیوهنامه سند تسهیم درآمد محتوا درحال نگارش است
دبیر شورای عالی فضای مجازی وضعیت سند تسهیم درآمد محتوا را ابلاغشده و شیوهنامه آن…
۲ مرداد ۱۴۰۴
۳ مرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
حفاظت از سرمایه و دارایی در بسترهای دیجیتالی یکی از نگرانیهایی بود که در ایام جنگ با وقوع اتفاقاتی از قبیل هک، حمله سایبری، تعطیلی و حتی توقف مبادلات تشدید شد. بسترهایی که در عصر تکنولوژی روشهای بهروز و نوین حفاظت و سرمایهگذاری قلمداد میشد، پس از جنگ ۱۲روزه، زنگ لزوم بازنگری جدی در سیاستهای مقابله با حملات سایبری و کارایی شرکتها در برابر چنین بحرانهایی را به صدا درآورد. اقدامی که اگر بهدرستی و ایمن اجرا شود، نهتنها با سیل عظیم خروج سرمایه مواجه نخواهد بود بلکه کاربر و سرمایه موجود را حفظ خواهد کرد. در همین باره با شمین نسابه، معاون دیجیتال گروه مالی کیان، گفتوگو کردهایم. او معتقد است ارتقای سطح ایمنی شرکتها و گرفتن نسخه پشتیبان از داده یکی از راههای موثر در جلوگیری از خسارت ناشی از جنگ است. او همچنین بر اهمیت نقش اینترنت در تداوم و توسعه فعالیت شرکتهای دیجیتالمحور تاکید میکند و محدودیت دسترسی به این لازمه را زمینهای بر توقف و توسعه نیافتن ابزارها و اپلیکیشنها به شمار میآورد.
در شرایط جنگی اقدامات صورتگرفته در کیاندیجیتال به منظور کاهش تاثیرات منفی از این بحران چه بود؟
پس از این اتفاق شیوه فعالیتمان به منظور حفظ سلامت و امنیت همکاران به شیوه دورکاری تغییر پیدا کرد. یکی از برنامههای ما در این سال، توسعه کیاندیجیتال است. با توجه به شرایط و دسترسی ایمنی که همکاران توسعهدهنده ما از پیش داشتند، توانستند در این دوران فعالیتهای مربوط به توسعه کیاندیجیتال را پیگیری کنند. جلسات، ارتباط و همکاری همکاران با یکدیگر در بسترهای ایمن به صورت دورکار از هر نقطهای در ایران همچنان ادامه داشت. پس از وقوع این اتفاق، وبسایت و اپلیکیشنهایمان را ایراناکسس کردیم. با وجود اینکه مجموعه ما مشتریان خارج از ایران هم داشت و سازوکار دسترسی و رصد ماندهحساب برای آنها ممکن بود، در این شرایط این روند را متوقف کردیم که شخصی نتواند از خارج از ایران به سرویسهای ما نفوذ و دسترسی پیدا کند. تیم پشتیبانی شرکت در این ۱۲ روز ۲۴ساعته و آنلاین به سوالات و مشکلات مشتریان پاسخ میدادند و توضیحات لازم درباره محدودیت دسترسیها از این طریق قابل پیگیری بود. از لحاظ ایمنی نگرانی چندانی درباره نفوذ و باگ امنیتی نداشتیم زیرا فعالیت اپلیکیشن و سرویسهای ما همواره بر اساس قوانین مکفا و سازمان بورس انجام میشود. همچنین سرویسهای ما مرتب از سوی آزمایشگاههای امنیتی تست و آزمایش شده و تاییدیههای لازم را اخذ کرده است. بنا بر این دلایل، از منظر امنیتی در شرایط خوبی به سر میبریم و خداراشکر تاکنون مشکلی نیز برای شرکتمان از این بابت پیش نیامده است. یکی دیگر از اقدامات ما در این زمینه، گرفتن بکآپهای متنوع و مستمر از بخشهای مختلف نرمافزاری و دادهای است.
مهمترین مشکلی که در این مدت برای اپلیکیشن شما پیش آمد چه بود؟
پس از محدودیتهای دسترسی و ملی شدن اینترنت، اپلیکیشن ما دچار مشکل شد و حتی برای چند ساعتی DOWN شد اما با تلاش همکاران تیم شبکه و زیرساخت، سریع توانستیم با اینترنت ملی هماهنگ شویم. در این مدت و با اخبار هک بانکها، کاربران ما نگران داراییهای خود بودند و میخواستند از طریق اپلیکیشن به حساب خود دسترسی پیدا و داراییشان را مشاهده کنند. زمانی هم که سازمان بورس اجازه خرید و فروش صندوقهای درآمد ثابت را صادر کرد، از همان لحظه توانستیم امکان خرید و فروش در این صندوقها را برای مشتریانمان فراهم کنیم و مشتریان توانسته بودند دارایی خود را نقد یا اضافه کنند. این اتفاق به واسطه ابزارهای دیجیتالی در شرایطی رخ داد که خیلی از پلتفرمها بسته بودند، بورس تعطیل بود و بعضی از بانکها هک شده بودند اما مشتریان ما میتوانستند از طریق اپلیکیشن، خرید و فروش در صندوقهای درآمد ثابت را انجام دهند و همچنین بهراحتی میتوانستند مانده داراییشان را مشاهده کنند. اینها اقدامهایی بود که در این مدت به صورت سریع و چابک انجام دادیم تا کاربران از بابت داراییشان نزد ما اطمینان داشته باشند.
قطع اینترنت و دسترسی به اینترنت ملی برایتان چه تبعاتی داشت؟
ملی شدن اینترنت و لزوم تطبیق زیرساختها با این شرایط که در نهایت منجر به از دسترس خارج شدن چندساعته اپلیکیشن شد یکی از چالشهای ما به شمار میرود. متاسفانه پس از ملی شدن اینترنت، مجموعه ما مانند بسیاری از شرکتهای دیگر امکان بارگذاری بخش و محصول جدید را نداشت. همچنین شرایط برای تست و توسعه بخش و محصولات جدید در محیط عملیاتی نیز مهیا نبود. در صورت ادامهدار شدن محدودیت اینترنت قطعاً شرکتهایی مانند ما که مرتب باید در بستر دیجیتالی توسعه یابند دچار مشکل خواهند شد. اقتصاد دیجیتال به اینترنت وابسته است و اگر تهمیداتی نباشد، در این حوزه در همان اپلیکیشنی که از پیش داشتیم متوقف خواهیم ماند و توسعهای اتفاق نخواهد افتاد. یکی دیگر از مشکلات تاخیر در پرداختهاست. میان زمان ساتنا با ساعت پرداخت سپردهگذاری مرکزی پس از فروش دارایی و ابطال از سمت مشتری با یکدیگر همخوانی و هماهنگی وجود نداشت و حتی پرداختها با یک روز تاخیر نیز صورت میگرفت. این مساله جزو آن دسته از مسائلی محسوب میشود که بررسی نشده بود و نارضایتی مشتریان را در حوزه پرداخت به همراه داشت. به نظر من نیاز است شرکتی مانند سپردهگذاری مرکزی با بانک مرکزی این موارد را بررسی کنند تا اگر دوباره به چالش برخوردیم، این موارد یکدیگر را نقض نکند و مشکلی برای کاربر پیش نیاید.
برنامه شما برای آینده نهچندان پایدار پیش رو چیست و آیا دسترسی به اپلیکیشن کیاندیجیتال در صورت وقوع بحران فراهم خواهد بود؟
با توجه به زیرساختی که داریم و موارد امنیتیای که در سطح حداکثری رعایت میکنیم، میتوان گفت در صورت وقوع بحران ما میتوانیم در حد همین سرویسهای موجود به ارائه خدمات بپردازیم. هرچند در حال حاضر بیش از پیش در حال رعایت موارد امنیتی و جلوگیری از بروز مشکلات در این زمینه هستیم. اپلیکیشن ما در این چند وقت کارایی خودش را خواهد داشت و مشتریان میتوانند به ما در سپردن دارایی و بررسی و رصد دارایی اطمنیان کنند. اما درباره اینکه بتوانیم سرویسهای بیشتری بدهیم باید بگویم اگر تمهیدات و تسهیلاتی برای این موضوع در نظر گرفته نشود، باید توسعه را کنار بگذاریم.
از نظر شما بهترین راه سرمایهگذاری و حفاظت از دارایی در موقعیت ویژه و اضطراری کدام گزینه است؟
از نظر منِ کارشناس حوزه دیجیتال، باید بگویم این تصمیم بیشتر به سیاستهای دولت بستگی دارد. اگر دارایی شما در حوزه طلا بود و امکان خرید و فروش طلا در چنین شرایطی وجود داشت میتوانستید بیشترین سود را بکنید؛ نهتنها طلا بلکه حوزههای دیگر مانند کریپتو و دارایی در بانک. بنابراین این موضوع بهشدت متاثر از تصمیم و سیاستهای کلان است. همچنین امیدوارم دیگر تجربه تلخی در زمینه بانک نداشته باشیم چون از قدیمالایام بانک محل حفاظت از دارایی مشتریان بوده و با چالشهای پیشآمده مردم نگران سطح نفوذ و امنیت و سطح خدمات مالی قابل ارائه مانند سقف برداشت پول شدهاند. بورس و بانک در هم تنیده هستند و حتی اگر بگوییم که بیایید در صندوقهای بورسی سرمایهگذاری کنید، با وجود تعلق سود در روزهای تعطیل، امکان دارد در حسابهای بانکی با ابطال دارایی مشکل پیش بیاید و همچنان دریافت دارایی مشکل خواهد بود.