اوکراین به عنوان اولین کشور اروپایی اینترنت موبایل استارلینک را راهاندازی خواهد کرد
شرکت مخابراتی «کییفاستار» میگوید اوکراین نخستین کشور اروپایی خواهد بود که خدمات اینترنت موبایل استارلینک…
۱۹ تیر ۱۴۰۴
۲۴ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
محدودیتهای گسترده، ابزارهای دستدوم مورد استفاده، مهاجرت گسترده نیروی انسانی متخصص و سیاستگذاری صفر و یکی منجر به آلودگی و ضعف شدید شبکه اینترنت کشور شده است. طبق گفته فعلان حوزه زیرساخت و سیاستگذاری، سیاستهای فعلی حوزه ICT کشور باید مورد بازنگری قرار بگیرد و صرف اعمال محدودیت و کاهش دسترسیها نتیجه موردنظر برای ارتقای امنیت را بهدنبال نخواهد داشت.
بهگزارش پیوست، بهزاد اکبری، مدیرعامل شرکت زیرساخت اعلام کرد شبکه اینترنت کشور یکی از آلودهترین شبکههای اینترنتی در جهان است. اکبری همچنین اشاره کرد که از ۲ روز قبل از جنگ ۱۲ روزه، حجم حملات DDoS افزایش یافته بود. او همچنین از تداوم میزان حملات گسترده تا روز گذشته خبر داد. مدیرعامل زیرساخت همچنین عنوان کرد: در ۲۴ ساعته گذشته ۵ هزار و ۷۰۰ حمله از خارج به داخل شبکه انجام شده است.
مدیرعامل زیرساخت در این نشست اشاره کرد که هیچوقت حملات DDoS نمیتواند دلیلی برای مسدودسازی پهنای باند اینترنت باشد و هیچوقت این بهانه را نمیپذیریم.
او درباره موضع زیرساخت در برابر مسدودسازی و محدودیتها گفت: ما همیشه خودمان را کنار اکوسیستم و مردم میبینیم و همواره مطالبهگر هستیم.
مدیرعامل زیرساخت معتقد است استفاده از تجهیزات و ابزارهای سختافزاری دست دوم موجب آلودگی شدید شبکه شده و خطر نفوذ به زنجیره تامین را افزایش داده است. او با بیان آماری حدودی گفت: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد سرورهای موجود دست دوم هستند و بنابراین آلوده کردن آنها کار سختی بهشماز نمیآید.
مدیرعامل زیرساخت مساله سایبری را به پاشنه آشیلی تشبیه کرد که در همه زمینهها و حوزهها اهمیت دارد. طبق گفته او آسیبپذیری شبکه اینترنت کشور ناشی از دلایل گوناگونی است. او مهاجرت گسترده منابع انسانی را از عوامل مهم تضعیف سازمانها برای تامین این بخش عنوان کرد.
او همچنین اشاره کرد که گسترش استفاده از سرویسهای ابری از دیگر راهکارهای موثری است که در کشور بنابه محدودیتهایی از جمله زیرساخت، ناامنی بسیاری از اپلیکیشنها، دست دوم بودن سختافزارها و غیره بازدهی لازم را شاید نداشته باشد.
اکبری به ضرورت تغییر نگاه اشاره کرد و گفت: نگاهها تا کنون بیش از حد متوجه تهدیدات بوده تا فرصتها؛ پیرو این نگاه اکوسیستم آسیب دیده و امید و شادابی ندارد. او همچنین اشاره کرد که ترافیک اینترنت کشور پس از سال ۱۴۰۱ نصف شد و رشد ۲برابری را از دست داد. او شکل نگرفتن استارتآپ و خدمات جدید را ناشی از همین ناامیدی در اکوسیستم دانست.
اکبری همچنین گفت: ما نیازمند بازنگری در مورد سیاستها به ویژه سیاست در زمینه دسترسیها هستیم.
او همچنین به نقص نبود شفافیت و پاسخگویی لازم در این حوزه اشاره کرد و در ادامه گفت که باید درمورد تصمیمات اتخاذ شده توضیحات ارائه شود چون در غیر اینصورت، این مساله آثار سوئ به همراه دارد.
از نظر مدیرعامل زیرساخت در عصر دیجیتال باید به سمت پیشرفت دیجیتالی حرکت کرد که این امر مستلزم توسعه زیرساخت ICT کشور است.
محمد کشوری، مدیر اندیشکده طیف محدود کردن پهنای باند بینالملل اینترنت کشور در مواقع بحرانی را راهکاری اولیه خواند که چندان هم کارساز نیست.
او معتقد است محدودیتهایی که اعمال میشود ممکن است مقطعی و موضعی نتیجه بدهد اما تداوم آن شبکه را آسیبپذیر میکند. او در این نشست گفت: با وجود تلاش و زحمات دوستان شبکه ناشی از سیاستگذاری و محدودیتها همچنان و بهشدت آسیبپذیر است.
از نظر او کاربرانی که به سرویسهای موجود روی اینترنت بینالملل متصلاند و برای این اتصال از انواع ابزارها استفاده میکنند؛ در نهایت آلودگی شبکه را افزایش میدهند.
کشوری گفت: این جنگ نشان داد که ابزار و تکنولوژیها نقش بسیار مهمی دارد. حتما باید تصمیمات و راهکارها و سیاستها جدیدی اندیشیده شود تا بتوان بخشی از این مشکلات را حل کرد.
او در ادامه افزود: نیازمند شکل جدید مواجه هستیم و این محدود به حوزه ICT نیست با روشهای قبلی نمیتوان مسائل جدید را حل کنیم. نباید به دوگانههای صفر و یکی بپردازیم.
مدیر اندیشکده طیف معتقد است چالشهای هر حوزه باید مشخص و راهحلهای متناسب با آن در دست اجرا قرار بگیرد. از نظر او همراهی مردم و متخصصان فصل مشترک تمام راهحلهاست. که اگر به هر دلیلی مردم توجیه نباشند و پیرو سیاستهای سابق یا ایراد سیاست عوامل همراهی نکنند، سیاست مورد نظر موفق نخواهد شد.
کشوری در ادامه افزود: مادامی که نگاه به مساله کلی باشد و گام به گام و جز به جز صورت نگیرد حالا یل عامدانه یا جاهلانه دنبال پاک کردن صورت مساله باشد مانند اینکه چون سیستمعاملی آلوده است به جای محدود کردن منشا آلودگی، سیاست منع استفاده از آن را در پیش میگیرند نتیجه موثری حاصل نخواهد شد.
آرین اقبال، پژوهشگر شبکه و برنامهنویس در این نشست گفت: اگر ما هر حملهای را بهعنوان مخل اکوسیستم IT ببینیم و بخواهیم آن را محدود کنیم در واقع به آن حمله کمک کردیم.
او همچنین گفت که شرایط امنیتی کشور اکوسیستم IT کشور را به یکی از آلودهترین اکوسیستمها در سطح جهان تبدیل کرده است.
یکی از موضوعاتی که اقبال عنوان کرد، نشر گزارشهای حملات صورت گرفته به شبکه است. او پیرو این موضوع گفت: نهادهای متولی باید گزارشهای قابل اتکا و شفافی در رابطه با حملات، نوع حملات و مبدا حملات تهیه و منتشر کنند. گزارشهایی که جزئیات نداشته باشد و یک اطلاع کلی باشد برای من متخصص مفید نیست.
او با اشاره به دسترسی مختلف و گسترده کاربران به انواع ابزارها برای اتصال به سرویسهای محدود شده، فیلترینگ را سیاست از پیش شکستخورده نامید. اقبال پیرو این موضوع، فیلترینگ افسار گریخته را محل تجمیع بدافزارها خواند.
اقبال با اهتمام به اطلاعرسانی و آگاهی از پیش به کاربران در مورد محدودسازی گفت: کنشگران و مصرفکننده در حال مصرف هستند و یک سیاستی اعمال میشود. در نتیجه اتفاقی که رخ میدهد فیلتر شدن ناگهان یک سرویس بدون اطلاعرسانی است. تنها چیزی که من کاربر میدانم می جریانی است که دارد اتفاق میفتد.
یاسر جلالی، پژوهشگر سیاستگگذاری دوگانه مسدودسازی یا باز نگه داشتن یا بهعبارتی همان نگاه صفر و یکی را رویکرد منسوخ شدهای دانست که باید از آن گذر کرد. او معتقد است سیاست و تدبیری که از آن حرف میزنیم رفتاری میان این دوگانه است.
او در این باره گفت: فکر میکنم باید میان اینترنت، امنیت، کاربران، آینده و مولفههای این حوزه یک تعادلی ایجاد کرد. نمیشود مستقلا برای تک تک این موارد تصمیم گرفت. باید تعادل را کشف و مستمرا به روز کرد نهایتا شاید به یک راهحل پویایی رسید.
جلالی همچنین گفت: این را هم اشاره کنیم بعضی از راهحلهای حوزه دیجیتال در این حوزه نیست.