افزایش نرخ سفر در روزهای جنگ: روایت دوگانه تاکسیهای اینترنتی و واکنش افکار عمومی
افزایش قیمت تاکسیهای اینترنتی در جریان جنگ ۱۲روزه، موجب اعتراض کاربران شد. اسنپ و تپسی…
۱۳ تیر ۱۴۰۴
۱۳ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
مدیر استودیو بازیسازی بلککیوبز معتقد است، باوجود تجربه قطعی اینترنت در سال ۹۸ و بازتعریف فرآیندها بهگونهای که بدون اتصال دائمی هم امکان فعالیت حفظ شود اما در این شرایط نمیتوان به اتصال پایدار VPNها تکیه کرد که این موضوع برای کسبوکار چالش برانگیز است.
به گزارش پیوست، بسیاری از کسبوکارهای حوزه فناوری در روزهای اخیر با شوک ناشی از ناامنی، قطعی ارتباطات و فشار روانی گسترده مواجه بودند، فعالان صنعت بازیسازی نیز از این بحران بینصیب نماندند. بازیسازانی که همزمان باید تیمهای خود را مدیریت، پروژهها را حفظ و ارتباط با بازارهای داخلی و بینالمللی را برقرار نگه میداشتند، در شرایطی قرار گرفتند که نه تنها زیرساختها، بلکه روحیه و امنیت روانی اعضای تیم بهطور جدی تحتتأثیر قرار گرفت.
امین شهیدی، مدیر استودیوی بلککیوبز، درباره تجربه روزهای اخیر بحرانی کشور گفت: «مهمترین چالش برای استودیوی ما نه مسائل فنی یا زیرساختی، بلکه دغدغههای انسانی برای بقا و حفظ سلامت نیروی کار بوده است. برای نخستینبار اعضای تیم تجربهای تا این اندازه نزدیک به جنگ را لمس کردند و طبیعی بود که فشار روانی زیادی بر آنها وارد شود.»
او گفت: «در این شرایط، استودیو تلاش کرد حتی در اوج بحران، ارتباط روزانه با اعضای تیم را حفظ کند و بهصورت آنلاین با آنها در تماس باشد، اگرچه اختلالهای اینترنتی این فرآیند را دشوار کرده بود. از چالشهای دیگر، حضور برخی اعضای تیم در خارج از ایران بود که باوجود محدودیتهای دسترسی اینترنت، هماهنگی با آنها را پیچیدهتر میکرد.»
شهیدی گفت: «باوجود قطع ارتباطها، تیم بلککیوب گیمز تلاش کرد فعالیتهای خود را بهصورت داخلی و دورکاری ادامه دهد، اما نبود دسترسی باثبات به اینترنت بیش از هر چیز، برنامهریزی و بهرهوری را دچار اختلال میکرد.»
او ادامه داد: «باتوجه به نوع محصولی که استودیو ما دارد، برای ارائه و کاربرد برای مخاطبان با وجود اختلالها مشکل چندانی پیش نیامد. وضعیت نبود دسترسی به اینترنت پایدار برای محصولات استودیوهایی که آنلاین هستند و نیازمند اتصال دائمی کاربران به اینترنت است، بیشتر چالشبرانگیز بود. بازیهای ما در نسخههای پریمیوم بهصورت آفلاین قابل تهیه هستند و مشکل جدی در دسترسی مخاطبان نداشتند.»
او گفت: «با این حال، تمرکز اصلی در این دوران بر حفظ آرامش روانی اعضای تیم بوده است، بهویژه با توجه به جابهجاییهای متعدد در سطح شهرهای کشور و شرایط ملتهب عمومی که طبیعی بود بر عملکرد افراد اثر بگذارد. به همین دلیل، سعی کردیم با انعطافپذیری در زمانبندی، شرایط را تا حد ممکن قابل تحمل نگه داریم و منعطفتر عمل کنیم.»
مدیر بلککیوب گیمز گفت: «اگرچه بحران جنگ را در عمر کسبوکار خودمان برای اولین بار تجربه کردیم، اما شرایط تجربه قطعی اینترنت در سال ۹۸ باعث شد تا همواره از داده پروژهها بکآپ بگیریم و پروژههایی را داخلی و لوکال تعریف کنیم تا در شرایط بحران بتوانیم بدون وابستگی به اتصال دائمی، کار را پیش ببریم.»
با این حال، او هشدار داد که این آمادگیها کافی نیستند: «نمیتوان به اتصال پایدار VPNها در چنین شرایطی تکیه کرد و این مسئله برای زیرساخت فنی کسبوکارها چالشبرانگیز است. از اینرو در این شرایط، وضعیت روانی افراد است که تعیینکننده کیفیت و خروجی کار خواهد بود.»
امین شهیدی برای ادامه تولید و کاربرد بازیهای دیجیتال گفت: «بازیها میتوانند بهعنوان ابزاری برای تنفس روانی برای مخاطبان باشند؛ خودم در روزهای سخت برای فاصله گرفتن از فضای ترس و نگرانی، به بازیکردن پناه میبردم. بازی میتواند نهتنها ابزار سرگرمی، بلکه فضایی برای ترمیم روانی باشد، همین نکته نشان میدهد که حتی در شرایط بحران، بازیسازان میتوانند نقش جدی در تقویت روحیه جامعه داشته باشند.»
بنابراین برای ادامه دادن و ساخت محصولات خود درحال طراحی و ایجاد سیستمهای داخلی هستیم تا با محدودیتهای پیش آمده به خصوص محدودیت در دسترسی به بسترهایمان در خارج از کشور مقابله کنیم و با چالش کمتری پروژهها را پیش ببریم.
در سطح سازمانی، شهیدی توضیح داد: «بلککیوب گیمز تلاش کرده زیرساختهای داخلی را بهگونهای طراحی کند که حتی در شرایط محدود نیز امکان ادامه فعالیت فراهم باشد.» او افزود: «تابآوری در چنین شرایطی، تنها با نوآوری در محصول محقق نمیشود، بلکه نیازمند بازنگری در شیوههای مدیریت تیمی نیز هست. حمایتهای دولتی در این مسیر حیاتی است. دولت باید برای استودیوهای معتبر، امکان دسترسی خاص به اینترنت امن و پایدار را در شرایط بحرانی فراهم کند تا این کسبوکارها بتوانند مؤثرتر از بحرانها عبور کنند.»
او گفت: « برای استودیوهای بازیساز و شرکتهای IT اتصال به اینترنت بخش حیاتی ادامه فعالیتشان در شرایط بحرانی است، زمانی که دسترسی به اینترنت بینالملل برای عموم قطع میشود این امکان وجود داشته باشد تا با مشخصات خود شرکت ثبت شده بتوانند از اینرنت بین الملل استفاده کننند.»
او درمورد تعدیل نیرو گفت: «نیروی انسانی ارزشمندترین دارایی هر کسبوکاری است و بقای بلندمدت تنها با حفظ این سرمایه ممکن خواهد بود. باوجود فعالیت بینالمللی بلککیوبز و حضور بخشی از نیروی انسانی در خارج از کشور، حفظ تیم داخلی در چنین شرایطی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است.»
او ادامه داد: «ما در استودیو تصمیم گرفتیم از هرگونه تعدیل نیرو بپرهیزیم و حتی با اتکا به پساندازهای شرکت و منابع شخصی خودمان، تلاش میکنیم همه اعضای تیم حفظ شوند.»
شهیدی درمورد فعالیت استودیو بلککیوبز گفت: «مسیر تولید و بازاریابی خود را تغییر نمیدهیم و با برنامهریزی که برای پروژههای خود داشتیم، تمرکز میکنیم هرچند که این شرایط و اختلال زیرساختی تاخیرهایی را در پی داشت و به سیستم فشارهایی را وارد میکند اما همان مسیر قبلی خودمان را ادامه میدهیم.»
او اشاره کرد: «حدود ۹۵ درصد فعالیتهای ما در بازار خارج از کشور انجام میشود، اما برخلاف برخی استودیوها که در شرایط بحرانی تلاش میکنند خود را از کشور جدا نشان دهند تا از حمایتهای مجامع بینالملل برخوردار شوند، بلککیوبز هیچگاه چنین رویکردی نداشته و اینبار هم قصد ندارد هویت بومی خود را پنهان کند؛ حتی اگر هزینه بیشتری داشته باشد.»
شهیدی گفت: «هدف اصلی بلککیوبز، ادامه مسیر با حفظ تیم، صداقت در برند و توسعه پایدار است. امیدوارم با بهبود شرایط و نقشآفرینی مؤثرتر دولت، فضایی فراهم شود که بازیسازان ایرانی هم در بازار جهانی دیده شوند و هم در کشور خود احساس امنیت و پشتیبانی داشته باشند.»