ساماندهی یا تمامیتخواهی شهرداری؛ چرا تاکسیهای اینترنتی مقاومت میکنند؟
دریافت عوارض مضاعف و الزام به مجوزهای شهر به شهر؛چالشهای جدیدی است که لایحه جدید…
۳ خرداد ۱۴۰۴
۴ خرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
شرایط اقتصادی موجب شده تا شهروندان برای خرید کالاهای مصرفی یا سرمایهای خود به خرید اقساطی روی بیاورند و در زمانی که بانکها در بسیاری از مواقع نمیتوانند پاسخگوی تقاضا برای تخصیص تسهیلات باشند پلتفرمها با همکاری شرکتهای دیگر سعی می کنند این نیاز را برطرف کنند. اگر در زمانی شهروندان فقط برای خرید مسکن اقدام به استفاده از تسهیلات میکردند حال خودرو نیز در همین گروه قرار گرفته است.
به گزارش پیوست، برخی از پلتفرمهای فروش و کارشناسی خودرو برای پاسخ به نیاز مشتریانشان برای خرید خودرو با همکاری با شرکتهای لیزینگ اقدام به فروش اقساطی خودرو کردهاند. هر چند این همکاری در بسیاری از مواقع بدون نقص نیست و کاربران یا از نرخ سود این شرکتها ناراضی هستند یا از مدت زمان طولانی اختصاص تسهیلات.
اما این سوال مطرح است که این پلتفرمها منابع مالی مورد نیاز برای ارائه تسهیلات به مشتریانشان را از کجا تامین میکنند؟
علی عبدلی، مدیر ارشد توسعه کسبوکار همراهمکانیک درباره نهادهای مالی که این پلتفرم برای ارائه خدمات اقساطی از آنها استفاده میکند گفت: «در حال حاضر برای فروش محصولات اقساطی در همراه مکانیک با بیش از ۱۰ واسپاری که مجوز فعالیت از بانک مرکزی دارند همکاری میکنیم. علاوه بر آن یک بانک و یک نئوبانک هم در بحث تسهیلات خودرو همکار ما هستند. البته به دنبال آن هستیم که همکاریهای خود را با نهادهای مالی برای ارائه خدمات اقساطی گسترش دهیم.»
او درباره همکاری همراهمکانیک با لندتکها گفت: «لندتکها بیشتر در حوزه خرید کالا خدمات میدهند و در خصوص سقف تسهیلات به کاربران با محدودیت روبهرو هستند. از آنجایی که محصول خودرو نیز به صورتی است که تسهیلات مورد نظر آن بالاتر از سقف لندتکها است؛ به همین دلیل هم نتوانستیم با لندتکها به صورت موثر همکاری کنیم.»
او در توضیحات بیشتر افزود: «درواقع نهادهای مالی، همان لیزینگها یا شرکتهای واسپاری هستند که از بانک مرکزی مجوز فعالیت دارند.»
عبدلی درباره سقف اعتبار درهمراهمکانیک توضیح داد: «درحال حاضر تا سقف سی میلیارد ریال تسهیلات پنجساله در همراهمکانیک ارائه میشود.»
مدیر ارشد توسعه کسب و کار همراهمکانیک همچنین توضیح میدهد که دو نوع سرویس مالی بلندمدت و کوتاهمدت در همراهمکنیک برای بازپرداخت اقساط وجود دارد که طرح کوتاه مدت از هفت روز تا سه ماه است و طرحهای بلندمدت از شش ماه تا شصت ماه زمان دارد جدیدترین سرویس همراهکانیک مربوط به بازپرداخت کوتاهمدت است که به گفته عبدلی این سرویس با توجه به نیازسنجی کاربران همراهمکانیک و در اواخر سال ۱۴۰۲ ارائه شده است.
به گفته عبدلی اکنون لیزینگها به عنوان یک نهاد مالی در همراهمکانیک برای ارائه محصولات اقساطی مورد استفاده قرار میگیرند.
عبدلی در توضیحات بیشتر دربار دلیل انتخاب لیزینگها در همراهمکانیک توضیح داد: «در چند سال گذشته برخی از مجموعهها بدون اخذ مجوز اقدام به فعالیت در حوزه لیزینگ و فروش اقساطی خودرو کردند و در این حوزه تجربه تلخی برای خود و کاربران این خدمات رقم زدند و در نتیجه تجربههایی مانند کلاهبرداری و تحویلندادن خودرو بعد از پرداخت پول شکل گرفت اما در دنیا بخش بزرگی از سهم بازار فروش اقساطی خودرو در دست شرکتهای لیزینگ است و کمتر از لندتکها استفاده میشود. در همراه مکانیک سعی کردیم به دنبال واسپاریهایی برویم که از سوی بانک مرکزی دارای تاییدیه باشند.»
یکی از مشکلات شرکتهای لیزینگ تحویل ندادن خودرو بعد از پرداخت پول بود. عبدلی در توضیح چگونگی روند قرارداد خرید اقساطی خودرو در همراهمکانیک توضیح داد: «در روند خرید اقساطی خودرو یک قرارداد با کاربران تنظیم میشود و طرفین آن را امضا میکنند. طرفین قرارداد به عبارتی مشتریان و شرکتهای لیزینگی هستند. البته این همکاری با شرکتهایی انجام میشود که مورد تأیید بانک مرکزی باشند.»
عبدلی درباره شرایطی که کاربران باید در روند خرید اقساطی در همراهمکانیک ارائه دهند توضیح داد: «مدارک شغلی و هویتی و محل سکونت که برای دریافت تسهیلات نیاز است در روند خرید اقساطی از کاربران دریافت میشود. در صورتی که مدارک تکمیل باشد در مدت زمان چهل و هشت ساعت خودرو تحویل داده میشود.»
او همچنین توضیح داد که در سامانههای مخصوص همراهمکانیک نیز احراز هویت کاربران انجام میشود.
کاربران همراهمکانیک در فضای مجازی شکایاتی از جمله تاخیر در دریافت خدمات اقساطی را گزارش کردهاند. علی عبدلی مدیر ارشد توسعه کسبوکار همراه مکانیک با تایید وجود چنین گزارشهایی از این پلتفرم تشریح کرد: «قطعا ضعفهایی در محصول فعلی ما وجود دارد؛ اما مجموعه همراهمکانیک همواره در تلاش است تا این نواقص را حل کند.»
عبدلی عقب ماندن صنعت لیزینگ از خدمات آنلاین و فناوری را یکی از عوامل ضعف در ارائه خدمات اقساطی در همراهمکانیک معرفی کرد. او در این خصوص توضیح داد: «با وجود عقبماندن صنعت لیزینگ این صنعت در تلاش است تا خود را با روند فناوری همراه کند و خدمت خود را برخط کند. هرچقدر لیزینگها در راستای بهبود ارائه خدمات برخط تلاش کنند، همراهمکانیک نیز میتواند خدمات بهتری ارائه کند و محصولات مورد نیاز کاربران را طراحی کند.»
عبدلی توضیح داد که در مسیر ارائه خدمات برخط در لیزینگها قطعا مشکلاتی وجود دارد اما به مرور زمان رفع خواهد شد.
مدیرارشد توسعه کسبوکار همراهمکانیک درباره بیشترین مشکلاتی که دراین پلتفرم برای خرید اقساطی وجود دارد گفت: «کاربران وقتی میخواهند تسهیلاتی را دریافت کند لازم است که نهاد مالی مورد نظر تایدیه لازم را به همراهمکانیک ارائه کند. اما در برخی موارد پیش آمده که به دلیل ساختار سنتی لیزینگها این روند طولانی شود.»
او بدون اینکه به نام لیزینگهای همکار همراه مکانیک اشاره کند اضافه کرد: «لیزینگهای همکار همراهمکانیک دارای مجوزهای لازم از بانک مرکزی هستند و حتی برخی از آنها در بورس هم حضور دارند؛ مجوز این شرکتها در بانک مرکزی قابل مشاهده است ضمن این که کاربران زمان عقد قرارداد میتوانند نام و مجوز شرکت در بانک مرکزی و مدت زمان فعالیت آن را در بانک مرکزی مشاهده کند.»
او در ادامه عنوان کرد که تعداد شرکتهای لیزینگی که اقدام به دریافت مجوز کردهاند در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است و در سه سال اخیر تعداد شرکتهایی که توانستند از بانک مرکزی مجوز دریافت کنند دوبرابر شدهاند. به گفته او این شرکتها برای این که بتوانند سهم بازار خود را از خدمات مالی بگیرند مجبور هستند تا خود را بروزرسانی کنند و از قالب سنتی خارج شوند.
اما همراه مکانیک در حال حاضر تنها پلتفرمی است که به صورت آنلاین فروش قسطی خودرو را انجام میدهد. از این رو نگاه رگولاتور به این فعالیت حائز اهمیت است اما به گفته علی عبدلی در حال حاضر رگولاتور نگاه محدودکنندهای به این فعالیت نداشته است.
عادل حبیبی، معاون عملیات همراه مکانیک راهاندازی نمایشگاههای حضوری این پلتفرم را در راستای دسترسی بیشتر افراد به خدمات این مجموعه عنوان کرد. او در توضیح آغاز فعالیت آفلاین این پلتفرم گفت: «فعالیت همراه مکانیک در یک بازه چند ساله بوده است که با کارشناسی خودرو در محل آغاز شد. اما از سال گذشته خدمات همراه مکانیک گستردهتر شد و تمرکز این پلتفرم بیشتر بر فروش سفارشی خودرو، فروش خودرو بهصورت امانی در شعب همراه مکانیک و خرید خودرو بهصورت نقدی و اقساطی بوده است. البته در کنار این خدمات همچنان خدمات کارشناس خودرو در محل را انجام میدهیم.»
او در ادامه درباره تمایزهای شعب حضوری همراهمکانیک با دیگر فعالان این حوزه گفت: «اصلیترین تمایز همراه مکانیک با دیگر رقبای خود میزان تجربهای است که در حدود ۱۲ سال کار کسب شده است. همراهمکانیک بیش از ۵۰۰ هزار خودرو را در این سالها مورد بررسی قرار داده است و این تعداد خودرو باعث شد تا دیتابیس خوبی را از ۵۰۰ هزار خودرو در همراه مکانیک داشته باشیم. این دیتابیس به ما کمک میکند که بتوانیم سطح کیفیت سرویسدهی خود را بالا نگه داریم.»
حبیبی درباره ضمانتنامه کارشناسی خودرو در این پلتفرم گفت: « ضمانتنامهای که در سرویس کارشناسی خودرو میدهیم برونسپاری نشده است و ضمانتنامهای است که همراهمکانیک به به عنوان شرکت سرویسدهنده پست ین ضمانتنامه قرار گرفته است. در این مین اگر خسارتی برای خودروهای مورد کارشناسی اتفاق بیفتد مشتری با توجه به ضمانتنامه مذکور دچار چالش نخواهد شد؛ لازم به ذکر است که ضمانتنامه همراهمکانیک یکی از خدمات مورد توجه و استقبال کاربران آن است.»
فعالیت همراه مکانیک ابتدا به صورت آنلاین آغاز شد، اما هم اکنون این فعالیت در کنار راهاندازی شعب حضوری همراه مکانیک در جریان است. حبیبی درباره انگیزه این پلتفرم برای راهاندازی نمایشگاههای حضوری همراهمکانیک توضیح داد: «یکی از بازخوردهایی که همواره از مشتریان همراهمکانیک دریافت کردیم این بوده است، سرویسدهی در محل، نمیتواند سرویسدهی با کیفیتی را برای معامله یک خودروی میلیاردی یا خودرو سنگین ندارد. خلق تجربه بهتر و بالابردن سطح کیفیت کارشناسی و سرویس معاملات در همراهمکانیک ما را بر آن داشت تا وارد فضای آفلاین و حضوری شویم.»