کسبوکارهای حوزه نوآوری: خیلی جدی به انتقال زیرساختها فکر میکنیم
ایده تازه کسبوکارهای حوزه فناوری، انتقال زیرساختهایشان به دیگر کشورها است. در این انتقال خدمترسانی…
۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
بانک مرکزی با اصلاح و به روزسازی قوانین، تغییر ساختار نظام اطلاعاتی و استفاده بیشتر از فناوریهای نوین به دنبال تغییر نگاه سنتی به ریال است و میخواهد با فراهمسازی ابزارهای لازم اعتماد و پایبندی به پول ملی را افزایش دهد.
به گزارش پیوست، در سی و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی که با موضوع اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی برگزار شد، در پنلی با عنوان ارتقای حکمرانی ریال الزامات و راهکارها، یکتا اشرفی معاون توسعه مدیریت و منابع بانک مرکزی در ارائهای به بیان مبانی نظری حکمرانی پولی پرداخت و گفت: بهتر است به جای اینکه از ابتدا چرخ را اختراع کنیم، به تجربیات سایر کشورها در حوزههای حکمرانی پولهای ملی توجه کنیم.
اشرفی در ادامه از تجربههای کشورهای سنگاپور، ترکیه، چین و آلمان در این باره صحبت کرد و توضیح داد: سیاست ارزی هر یک از این کشورها تلاش برای حفظ ارزش پولشان در برابر دلار آمریکا بوده است و هر یک در مقطعی با سیاستهای ارزی مناسب توانستند از بحرانهایی که میتوانست عواقب خطرناکی برای کشورشان داشته باشد، جلوگیری کنند.
اشرفی همچنین گفت: تاخیر در اجرای اصلاحات پولی میتواند کشور را بیش از پیش با مشکلات مالی روبرو کند و ما به شدت باید به تقویت حکمرانی ریال توجه کنیم.
علی ارشدی عضو هیات علمی و مدیر همایشها و کارگاههای آموزشی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی اما با نظر اشرفی مخالفت کرد و گفت: از کشورهایی صحبت کردید که کمترین سنخیت و شباهت را با شرایط ایران داشتند و دارند.حفظ ارزش ریال در برابر سایر ارزها مولفههایی دارد که شرایط ما را از کشورهای دیگر متمایز میکند.
او ادامه داد: به صورت رسمی حدود دوازده سال و به صورت غیررسمی اگر بخواهم بگویم بیش از بیست سال است سر موضوع FATF که ابتداییترین مبحث است به تفاهم نرسیدهایم، وقتی به هر موضوعی از جنبه سیاسی نگاه کنیم توانایی بانک مرکزی برای کنترل امور کم میشود.
کوثر یوسفی رئیس هیات نظارت بانک مرکزی هم در ادامه به نقش نوآوریهای مالی و فناوریهای جدید اشاره کرد و گفت: بدیهی است که وجود پول و اسکناس به رفاه جامعه اضافه میکند و ما به عنوان سیاستگذار به دنبال افزایش رفاه جامعه هستیم. اگر پول نباشد، بحث اقتصاد تهاتری پیش میآید و مشکلات بیشتر و هزینههای بیشتری به کشور تحمیل میشود.
طبق گفته او در صورتی که خدشهای به پول ملی یک کشور وارد شود، بازگرداندن اعتماد مردم به آن سخت است، او از اتفاقی که برای پول زیمباوه و ونزوئلا افتاده به عنوان درس عبرتی برای تمام کشورها یاد کرد.
هادی خانی معاون وزیر و رئیس مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی هم از موضوع زیرساختهای پولی و مالی صحبت کرد و افزود: بزرگترین چالش فعلی ما اعتماد جامعه به ریال است، این اعتمادسازی از مهمترین اقداماتی است که برای تحقق حکمرانی ریال باید انجام شود و این مهم با شفافیت و سلامت در سطح نهادها و سازمانها رخ میدهد اما از آنجا که چون تقسیم کار به شکل تخصصی و ملی به درستی انجام نشده، ما همیشه در این زمینه مشکل داریم.
جعفر مهدیزاده مدیرکل سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی همگفت: وقتی صحبت از حکمرانی ریال میشود فکر میکنیم که بانک مرکزی حاکم و تصمیمگیرنده آن است. در صورتی که حکمرانی ریال به معنای پول حاکم در جامعه است. زمانی پول ارزش ذاتی داشت و عرضه آن محدود بود.وقتی درآمدهای ارزی یک کشور کاهش پیدا کند بدیهی است که ارزش ملی آن کشور تحت شعاع قرار بگیرد و ما هم از این قاعده مستثنی نیستیم.