skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

جنگ تعرفه‌ای وابستگی صنعت خودروسازی چین به چیپ‌های آمریکایی را نمایان کرد

۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

در حالی‌ که شرکت‌های فناوری چینی در نمایشگاه‌های داخلی شعار استقلال و تولید بومی سر می‌دهند، واقعیت صنعت تراشه این کشور نشانگر وابستگی این بخش به شرکت‌های آمریکایی است و صنعت خودروسازی یکی از مهمترین بخش‌های وابسته در این کشور است که به گفته فعالان صنعتی با لابی گسترده باعث شد پکن این بخش را از تعرفه ۱۲۵ درصدی واردات معاف کند.

به گزارش پیوست به نقل از وال‌استریت ژورنال، داده‌های منتشر شده از سوی اداره گمرک چین نشان می‌دهد که واردات نیمه‌رسانا با وجود شعارهای مداوم درمورد بومی سازی در سال گذشته و در یک دهه گذشته افزایش یافته است. اما جنگ تعرفه‌ای ممکن است این روند را تغییر دهد و با اینکه بسیاری از خودروسازان میلی به استفاده از گزینه‌های بومی ندارند، درنتیجه فشار داخلی و خارجی ممکن است فرصتی در اختیار گزینه‌های بومی قرار دهند.

جنگ تعرفه‌ای چین و ایالات متحده به خوبی نقاط ضعف هردو کشور در مقابل یکدیگر را نمایان کرد. دونالد ترامپ که به نوعی آغازگر دور جدید جنگ تجاری بود خیلی زود بخش مهمی از محصولات وارداتی از چینی یعنی گوشی‌های اپل و بسیاری از دیگر دستگاه‌های الکترونیکی را از تعرفه بالا معاف کرد.

اقدام اخیر دولت چین مبنی بر معافیت تعرفه‌ای برای هشت دسته از چیپ‌های وارداتی از آمریکا نشانگر وابستگی صنایع مخلتف این کشور به پردازنده‌های تولید شده در ایالات متحده است که مهمترین مقصد آن خودروسازانی هستند که به گفته منابع صنعتی با تمام توان برای دریافت این معافیت تلاش کرده‌اند.

اما هردو کشور اهرم قدرتی هم در مقابل دیگری دارند. چین در پاسخ به تعرفه‌های سنگین دولت ترامپ محدودیت‌هایی را برای صادرات یک سری مواد نادر معدنی در نظر گرفت، عناصری که نقش مهمی در زنجیره تامین فناوری دارند.

ایالات متحده نیز اهرم قدرتی در این جنگ تجاری دارد. محصولات آمریکایی از جمله چیپ‌های به کار رفته در خودروهای چینی اگرچه بخش کوچکی از واردات چین محسوب می‌شوند، اما نقش مهمی در زنجیره تامین صنعت خودروسازی و دیگر بخش‌های فناوری این کشور دارند. این نوع محصولات حالا در لیست معافیت مالیاتی پکن قرار گرفته‌اند و تعرفه ۹۰ درصدی واردات از آمریکا شامل آنها نمی‌شود.

تلاش برای نمایش اقتدار داخلی با وجود ادامه وابستگی‌ها

در جریان نمایشگاه الکترونیک اخیر شانگهای، شرکت‌های نیمه‌رسانای چین با شعارهایی نظیر «تراشه چینی مصرف کن، تراشه چینی را دوست داشته باش» تلاش کردند تصویری از پیشرفت داخلی را به نمایش بگذارند. با این حال، آمارها از وضعیت متفاوتی حکایت دارند که معافیت اخیر هشت گروه از تراشه‌های آمریکایی از تعرفه ۱۲۵ درصدی، را می‌توان خروجی آن دانست.

این تصمیم پس از فشار خودروسازان داخلی اتخاذ شد که به اهمیت تراشه‌های وارداتی در زنجیره تولید تاکید داشتند.

داده‌های اداره گمرکی چین نشان می‌دهد که واردات نیمه‌رساناها در سال ۲۰۲۴ به ۴۱۲ میلیارد دلار رسیده است که یک رشد ۱۰ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد. براساس این آمار با وجود شعارهایی که صنایع مختلف چین در رابطه با بومی‌سازی صنعت چیپ سر داده‌اند، واردات چیپ و نیمه‌رسانا در طول یک دهه گذشته همواره افزایش یافته است.

ححم واردات نیمه‌رسانا به چین

شرکت‌هایی همچون Texas Instruments آمریکا و شرکت‌های اروپایی Infineon، NXP و STMicroelectronics در کنار شرکت ژاپنی Renesas از جمله مهمترین تولیدکننده چیپ‌های بخش خودروسازی در جهان محسوب م‌شوند. در حالی که این چیپ‌ها معمولا به پیشرفتگی چیپ‌های به کار رفته در گوشی‌های هوشمند و کاربرد‌های هوش مصنوعی نیستند، اما بخش خودروسازی به آنها وابسته است.

با پیشرفت فناوری و ورود تجهیزاتی همچون نمایشگر‌های هوشمند، دستور‌های صوتی و قابلیت‌های خودران به خودروها، چیپ‌های انویدیا و کوالکام نیز به این صنعت ورود کرده‌اند و از شهرت قابل توجهی برخوردارند.

مسیر سخت بومی‌سازی با وجود فشار پکن

گزارش وال‌استریت ژورنال می‌گوید پکن از خودروسازان چینی خواسته تا حداقل یک چهارم از چیپ‌های به کار رفته در خودروهای چین را تا سال جاری بومی‌سازی کنند. خودروسازان تحقق چنین هدفی را دشوار توصیف کرده‌اند و براساس آمار منتشر شده تا پایان سال گذشته میلادی، سهم تولیدات بومی از چیپ‌های خودروسازی تنها ۱۵ درصد گزارش شده است.

یکی از موانع مهم تولید چیپ بومی برای فعالان این بخش، روند طولانی طراحی آنها است. گزارش وال‌استریت ژورنال می‌گوید طراحی یک چیپ حدود یک و نیم تا دو سال زمان می‌برد. همچنین افراد مطلع می‌گویند به دلیل پیش‌نیازهای سخت‌گیرانه ایمنی بخش خودروسازی، دو تا سه سال دیگر نیز برای آزمایش و اعتبارسنجی این چیپ‌ها در این صنعت زمان نیاز است.

تولیدکنندگان بزرگ بین المللی معمولا بسته محصولی کاملی را در اختیار خودروسازان قرار می‌دهند و فعالان این صنعت مایل به استفاده از محصولات تولیدکنندگان بومی که تنها یک یا چند محصول را پوشش می‌دهند، نیستند.

بومی‌سازی به ناچار

با وجود اینکه بسیاری از خودروسازان میلی به تغییر در زنجیره تامین چیپ‌های خود ندارند و با وجود هزینه بالا و فرایند زمان‌بر این تحولات، جنگ تعرفه‌ای و تنش‌های ژئوپلیتیک قدرت انتخاب را از فعالان این بخش گرفته است.

رئیس زنجیره تامین یکی از شرکت‌های دولتی خودروسازی چین می‌گوید: «جنگ تعرفه‌ای یک پیام روشن دارد: ما باید سریع‌تر برای جایگزین کردن تجهیزات آمریکایی در این سیستم اقدام کنیم.»

افراد مطلع می‌گویند برخی از خودروسازان چینی در حال مذاکره با شرکت‌های چیپ غربی از جمله Texas Instruments و NXP هستند تا چیپ‌های بیشتری را در داخل خاک چین تولید کنند.

در یکی از نمایشگاه‌های بزرگ خودروسازی در شانگهای که از آواخر ماه آوریل شروع شد، اتحادیه چیپ خودروسازی چین به نمایش فناوری‌های بومی مشغول بود. یکی از تولیدکنندگان چیپ داخلی در این نمایشگاه اعلام کرده است که طراحی و بسته‌بندی محصولات این شرکت ۱۰۰ درصد در کنترل داخل هستند. این شرکت همچنین مدار مجتمعی با نشان «تولید در چین» را پیش روی بازدیدکنندگان قرار داده بود.

شعار بومی‌سازی را به تمی رایج در صنعت خودروسازی این کشور تبدل شده است و شعارهایی مشابه را از سوی دیگر تولیدکنندگان نیمه‌رساناهای بخش خودروسازی از جمله Geehy Semiconductor مشاهده می‌کنیم.

یانگ چائو، مهندس این شرکت می‌گوید یکی از واحد های میکروکنترلری که در معرض دید عموم قرار گرفته است می‌تواند جایگزین محصولات ساخته Texas Instruments و دیگر تولیدکنندگان خارجی شود.

چائو می‌گوید استفاده از چیپ‌های چینی در سال ۲۰۲۱ و در طول کمبود چیپ دوران همه‌گیری افزایش یافت. قیمت‌ها بالا رفته بود و برخی از خریداران گزینه‌ای به جز روی آوردن به چیپ‌های ساخت چین نداشتند که Geehy یکی از آنها بود. تلاش‌های اخیر برای بومی‌سازی نیز مشتریان بزرگتری را به این سمت سوق داده است که البته بیشترشان چینی هستند اما مشتریانی در خارج از جمله اروپا نیز به این چیپ‌ها روی آورده‌اند.

او می‌گوید: «در آینده، جهان خواهد دانست که راه‌حل‌های چینی مطمئن و مقرون‌به‌صرفه هستند.»

https://pvst.ir/l0z

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو