معاون علمی، فناوری رئیس جمهور: ما در هیچ شرکت دانشبنیانی سهامدار نیستیم
حسین افشین معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، در مجله تلویزیونی علمی چرخ اعلام کرد…
۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
۵۰ درصد شرکتهای دانشبنیان در تهرانها حضور دارند و ۶۰ درصد خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتهای دانشبنیان تهران اختصاص یافته است.
به گزارش پیوست، محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری در نشست خبری «تشریح بستههای حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۴» گفت: ۶۰۰ میلیون دلار آمار صادرات شرکتهای دانشبنیان است. صندوق نوآوری و شکوفایی بیش از ۹۰ خدمت در اختیار شرکتها قرار گرفته است. از سال ۱۳۹۲ تا الان صندوق نوآوری حدود ۹۴ همت خدمات به شرکتهای دانشبنیان ارائه داده است. در سال ۱۴۰۳، ۳۶ همت و در سال ۱۴۰۲، ۱۹ و نیم همت خدمت ارائه دادیم. این عدد در یک سال ۸۵ درصد رشد یافته است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی توضیح داد: هماکنون بیش از ۹۰ خدمت در چهار دسته تسهیلات، ضمانتنامه، سرمایهگذاری و توانمندسازی به دانشبنیانها ارائه میشود و تسهیلات، مهمترین این خدمات محسوب میشود.
او ادامه داد: در سال گذشته ۲۰ همت تسهیلات، ۱۱ همت ضمانتنامه، ۴ همت سرمایهگذاری و ۲۰۰ میلیارد بابت توانمندسازی ارائه دادیم. ضریب نفوذ صندوق نوآوری ۶۶.۲ درصد است. یعنی تقریبا ۶۶.۲ درصد شرکتهای دانشبنیان از خدمات صندوق نوآوری استفاده کردهاند، کردستان با ۹۸ درصد بیشترین ضریب نفوذ و لرستان با ۶۱ درصد کمترین ضریب نفوذ را دارد. در اصل بیشتر شرکتهای دانشبنیان مستقر در کردستان توانستهاند از خدمات صندوق نوآوری استفاده کنند.
به گفته رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، در سال گذشته حدود ۷۶۲ شرکت برای اولین بار و هزار و ۲۰۰ شرکت نوپا از صندوق خدمات دریافت کردند.
خیاطیان اشاره کرد: فعالیت صندوق در سال ۱۳۹۲ با سرمایه ۳ همت آغاز شد در حالی که آن زمان تنها ۵۰ شرکت دانشبنیان در کشور فعال بودند. در ابتدای کار صندوق نوآوری و شکوفایی پیشبینی شده بود که از بودجه عمومی دولت اعتباری به صندوق اختصاص پیدا کند. در سال ۱۴۰۱ و با تصویب قانون جهش تولید دانشبنیان منابع مناسب و پایداری به صندوق نوآوری تخصیص پیدا کرد.
او تاکید کرد: در حال حاضر بیش از ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف فعالیت میکنند. یکی از ابزارهای بسیار مناسب حمایت از فعالان زیستبوم نوآوری در کشور سرمایهگذاری بورس، بانکها و صندوقهای پژوهش فناوری بخش خصوصی برای تامین مالی یا همان سرمایهگذاری خطرپذیر است.
به گفته خیاطیان، هماکنون صندوق نوآوری با ۱۷ بانک، ۷۰ صندوق پژوهش و فناوری همکاری میکند. صندوق از یکسری شرکتهای دانشبنیان بهواسطه بازار سرمایه حمایت میکند.
او با اشاره به بستههای حمایتی که صندوق در سال جدید به شرکتهای دانشبنیان ارائه میدهد توضیح داد: برنامهها در سه محور تدوین شده است. ما هفت بسته را در قالب ۲۲ خدمت ارائه میدهیم. محورهای اصلی این بستهها، «معرفی فرصتهای سرمایهگذاری»، «توسعه سرمایهگذاری» و «تضمین سرمایههای مردمی» است. هدف از طراحی این برنامه رشد و شکوفایی اقتصاد دانشبنیان در کشور است.
در ادامه برنامه، خیاطیان درباره هفت بسته حمایتی صندوق توضیحاتی داد؛ او گفت که بسته «پیوند» با هدف معرفی فرصتهای دانشبنیان برای جذب سرمایه است. بسته «نوآفرین» برای سرمایهگذاری و ایجاد شرکتهای دانشبنیان جدید، «بسته نوپا» به منظور شکوفاسازی سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در شرکتهای دانشبنیان نوپا، «بسته توانا» با هدف تکمیل سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در حوزه دانشبنیان، «بسته راهبرد» برای تضمین سرمایهگذاری مردمی در حوزه دانشبنیان، «بسته ضامن» به منظور تضمین سرمایهگذاری مردمی در حوزه دانشبنیان و «بسته رشد» با هدف افزایش تولید دانشبنیان با تقویت سرمایهگذاریهای بخش خصوصی است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: امروز، دوم اردیبهشت ماه فراخوان چهار خدمت که قرار است به دانشبنیانها ارائه شود، رونمایی میشود. با اجرای این هفت بسته حمایتی پیش بینی میشود شاهد راه اندازی ۵۰۰ شرکت دانشبنیان جدید، افزایش فروش ۱۰۰ همتی دانشبنیانها و افزایش ۱۰۰ میلیون دلاری صادرات آنها باشیم.
خیاطیان با اشاره به موضوع ناترازی انرژی پر فعالیتهای صندوق در این باره گفت: یکی از اتفاقات خوبی که افتاد این بود که موتورهایی که روی کولرهای آبی سنتی نصب هستند و به موتورهای القایی معروفاند، جایگزین موتورهای قدیمی میشوند. موتورهای BLDC پربازده و کممصرف است؛ این موتورها تا ۵۰ درصد باعث کاهش مصرف برق و ۳۰ درصد کاهش مصرف آب میشود.
طبق گفته او، اگر ۲۰ میلیون کولر آبی را با کولرهای BLDC جایگزین کنیم، حدود پنج هزار مگاوات از مصرف برق کاسته میشود. در پیک مصرف برق در تابستان گفته میشود بین ۶ تا ۱۰ هزار مگاوات کمبود برق داریم؛ اما فقط با همین طرح که سرمایهگذاری بزرگی نمیخواهد این چالش حل میشود. در حال حاضر حدود هشت شرکت دانشبنیان داریم که موتورهای BLDC تولید میکنند و ما به اینها تسهیلات دادهایم که ظرفیتشان افزایش پیدا کند.
خیاطیان در پاسخ به خبرنگار پیوست درباره راهکار حمایتهای صندوق در حوزه هوشمندسازی انرژی گفت: یکی از رویکردهای صندوق توسعه زیرساخت موتورهای BLDC است؛ این کار را با حمایت ۹ شرکت دانشبنیان انجام دادیم و به تولید سالانه ۲ میلیون رساندیم. بعدتر به سمت تقاضا رفتیم؛ در این خصوص سازمان استاندارد، استانداردهای کولر موتورهای BLDC را تایید کرده است و آنها موظف هستند تولید کولرهای کممصرف را در دستور کار قرار دهند. ما به کولرسازها پیشنهاد فروش لیزینگ را دادیم و بعضیها استقبال کردند. بخش دیگر اینکه ما طرح تعویض را ارائه دادیم و در این خصوص با چند بانک و پلتفرم آشنا برای مردم انجام دادیم. اسم پلتفرمها را نمیتوانم بگویم زیرا درحال توافق با آنها هستیم.