skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

معاون نظارت شاپرک: در خودتنظیم‌گری قانون به بانک مرکزی تنها اجازه پذیرش نظر سازمان نصر را می‌دهد

۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

معاون نظارت شاپرک در مورد خودتنظیم‌گری اعلام کرد، در حال حاضر باتوجه به اینکه سازمان نظام صنفی رایانه‌ای قانون مجلس دارد به همین دلیل نهادی بود که بانک مرکزی می‌توانست نظرش را بپذیرد توانستیم فرآیند را از این طریق تعریف کنیم و امیدواریم بتوانیم دو تشکل دیگر را هم با مذاکرات در این فرآیند قرار دهیم.

به گزارش پیوست، سعید احمدی پویا معاون نظارت شاپرک در رویداد امیدتاک اعلام کرد، رمزارزها و اکوسیستم نوآوری با چالش‌های زیادی همراه است. شرکت‌ها و فعالان در این حوزه قصد فعالیت با زیرساخت‌ها و ابزارهای بلاک‌چینی را دارند که ذات این فناوری با تمرکزی در تضاد است و همین موضوع برای بانک‌های مرکزی که می‌خواهند روی ثبات مالی و سیاست پولی کنترل داشته باشند چالش برانگیز است.

معاون نظارت شاپرک در پنل قابلیت پذیرش رمزارزها در نظام پرداخت، دیگر چالش این حوزه را ارائه تجربه متفاوت کاربری اعلام کرد. به گفته او، این تجربه کاربری متفاوت در مواردی مانند احراز هویت می‌تواند به شکل‌گیری کلاهبرداری‌های مختلف منجر شود. از نگاه احمدی پویا، دغدغه رگولاتوری این است که تسهیل‌گری نوآوری منجر به پولشویی نشود و در این زمینه کسب‌وکارها باید خودتنظیم‌گری کنند تا با شیوه‌های مناسب به دغدغه‌های رگولاتور پاسخ دهند.

او در مورد ذهنیت شکل گرفته میان کسب‌وکارها و رگولاتورها به روند شکل‌گیری تعامل میان پرداخت‌یارها و بانک مرکزی اشاره کرد. به گفته او، در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ شرکت‌هایی مانند زرین‌پال تحت عنوان پذیرنده‌ای که پذیرنده دارند شناسایی می‌شدند که این موضوع جزو خط قرمز‌ها بود اما به مرور دیالوگ میان رگولاتور و این شرکت‌ها شکل گرفته و مجوز پرداخت‌یاری بوجود آمد.

همچنین معاون نظارت شاپرک اعلام کرد، فرآیند خودتنظیم‌گری در بانک مرکزی و نهادهای رگولاتوری پیش رفت اما باتوجه به شرایط کشور و الزامات نهادهای بالادستی مانند قوه‌قضاییه این فرآیند تغییر کرد اما توانستیم خودتنظیم‌گری را زنده نگه داریم. در حال حاضر باتوجه به اینکه سازمان نظام صنفی رایانه‌ای قانون مجلس دارد به همین دلیل نهادی بود که بانک مرکزی می‌توانست نظرش را بپذیرد توانستیم فرآیند را از این طریق تعریف کنیم و امیدواریم بتوانیم دو تشکل دیگر را هم بتوانیم با مذاکرات در این فرآیند قرار دهیم.

بیت‌کوین ارز نیست دارایی است

وحید شامخی معاون توسعه کسب‌وکار نوبیتکس در این پنل به روند شکل‌گیری بیت‌کوین از دل بحران مالی ۲۰۰۸ اشاره کرد. به گفته شامخی، باتوجه به اینکه ۱۶ سال از شکل‌گیری بیت‌کوین می‌گذرد اما مسیر ایجاد شده امروزه ۸۵۰ میلیون نفر مخاطب دارد و ارزش بازار کریپتو در این سال‌ها به ۲۰ درصد ارزش بازار طلا با سابقه چند هزار ساله رسیده است.

او با بررسی این روند در استقبال کاربران گفت: تخمین ما از کاربران رمزارز و رمزدارایی در ایران حدود ۱۶ میلیون نفر است و در نوبیتکس ۱۱ میلیون نفر کاربر داریم. تخمین می‌زنیم بین معادل ۵ تا ۱۵ میلیارد دلار از جنس دارایی در کشور وجود دارد.

او دلیل زاویه‌دار شدن بانک‌های مرکزی نسبت به بیت‌کوین را نگاه ارزی به بیت‌کوین اعلام کرد که به گفته شامخی، این نگاه  امروزه در جهان تغییر کرده و متوجه شده‌اند که کریپتو ارز نیست و دارایی است و به همین دلیل می‌توان آن را با طلا مقایسه کرد.

همچنین مدیر توسعه کسب‌وکار نوبیتکس در ادامه گفت: اگر دولت و حاکمیت قصد دارد در این حوزه برای آینده حرفی داشته باشد با بپذیرد تاکنون فرصت‌سوزی اتفاق افتاده است. کشورهایی مانند امارات بزرگ‌ترین مدیران و فعالان این حوزه را از سراسر جهان جذب کرده‌اند و سیاست‌های حمایتی در پیش گرفته‌اند. موضوعی که در رویکرد ترکیه هم قابل مشاهده است. معتقد نیستم در فضاهای دولتی و حاکمیتی همه نسبت به این فضا خوشبین هستند و عموما رویکرد استفاده از فرصت‌های کوتاه مدت مشاهده می‌شود.

کاربرد رمزارزها در زنجیره تامین کالاهای اساسی

علیرضا آقاخانی معاون فناوری ارتباطات امیدپی در پنل قابلیت پذیرش رمزارزها در نظام پرداخت گفت: در زنجیره‌های تامین کالاهای اساسی مشکلاتی داریم و از راه‌های حل این مشکلات استفاده از رمزارزهاست. او با اشاره به وظیفه تامین کالاهای اساسی بانک سپه که از سوی دولت تکلیف شده است گفت: در حوزه رمزارزها تجربه خوبی در حوزه B2C  و کاربر نهایی در کشور داریم اما بازار B2B این حوزه بکر و دست نخورده مانده است که باید به عنوان PSP به این حوزه بیشتر نگاه کنیم.

او با اشاره به نمونه‌هایی مانند کنسرسیوم ام‌بریج در دنیا، حلقه مفقوده را سندباکس و قانون‌گذاری این حوزه اعلام کرد که باید توسط وزارت اقتصاد و بانک مرکزی پیگیری شود.

تعدد نهادهای تصمیم‌گیر، محدودیت نانوشته کسب‌وکارها

علی امیری بنیان‌گذار و عضو هیت مدیره زرین‌پال در مورد فعالیت در بخش‌های مختلف حوزه رمزارزها مانند پرداخت گفت: با قوانین جاری کشور از بیرون به نظر می‌رسد که کارها انجام شدنی هستند اما با وجود این همه نهاد و تصمیمگیر و نگیر این امکان وجود ندارد.

او در مورد استارت‌آپ پیمنت فور که بر پایه پرداخت بلاکچین و رمزارز است گفت: از جمله اهدافی که در پیمنت‌فور دنبال می‌کنیم کم کردن چالش گردشگران خارجی برای پرداخت است که این موضوع باتوجه به محدودیت‌ها برای مردم داخل شدنی نیست.

او در مورد این محدودیت‌ها گفت: در بسیاری از کشورها مانند لبنان قیمت‌ها براساس دلار است و این نشان می‌دهد که حاکمیت پول از میان رفته و امروز در ایران هنوز در نهایت از ریال استفاده می‌شود اما ارائه خدماتی مانند پیمت‌فور بسیار حساسیت برانگیز است.

امیری در ادامه گفت: کل شبکه پرداخت متکی به شتاب و شاپرک است و در صورت بروز حادثه مانند هک آیا را حلی داریم؟ در آن روز در جیبمان اسکناس هم نیست همین موضوع احتمال مجبور شدن به استفاده از تتر و امثالهم برای پرداخت را افزایش می‌دهد که اتفاق جالی نیست و بی نظمی بزرگی می‌تواند ایجاد کند.

ETF‌ بیت‌کوین تا دوماه دیگر در بازار سرمایه عرضه می‌شود

سعید کریمی‌پور، مشاور ارزی و رمرزارز شبکه بانکی از جمله مهم‌ترین چالش‌های این حوزه را آموزش مدیران بانکی برای تصمیم‌گیری‌های بهتر اعلام کرد. به گفته او، با دلار ۹۱ هزار تومانی حجم نقدینگی کشور ۱۲۲ میلیارد بوده و ارزش بازار بیت‌کوین ۱۴ برابر نقدینگی کشور است.

سعید کریمی‌پور، مشاور ارزی و رمزارز در شبکه بانکی

او یکی از پارامترهای رشد اقتصادی را بازار سرمایه اعلام کرد و گفت: به دلیل عمق کم این بازار در اقتصاد کشور تاثیرگذار نیست. به واسطه یکی از شرکت‌ها در حال عرضه ETF بیت‌کوین در بازار سرمایه هستیم که احتمالا تا دوماه آینده این محصول عرضه و امکان ورود شرکت‌ها فراهم می‌شود.

کریمی‌‌پور همچنین در مورد چالش‌های این حوزه گفت: قانون و رگولاتوری ناشفاف در کنار دغدغه‌هایی مانند کلاهبرداری، پولشویی و تامین مالی تروریسم از جمله چالش‌ها هستند و در مقابل رمزارزها در مواردی مانند توسعه تجارت بین‌الملل که در روسیه برای دور زدن تحریم‌ها انجام گرفته یا جذب سرمایه‌ داخلی و خارجی از جمله فرصت‌ها هستند.

به گفته او: در زمینه توسعه تجارت بین‌المللی برخی بانک‌های کشور در سال‌های گذشته تجربه‌هایی دارند و نتایج خوبی هم به دنبال داشته‌است. به همین منظور سامانه‌ای هم طراحی شده است.

همچنین کریمی‌پور گفت: به صورت پایلوت برخی بانک‌ها توانستند بدهی‌های خود را با رمزارزها تسویه کنند چراکه بدهکاران ریال نداشتند و به ازای بدهی با رمزارز تسویه کردند. بانک‌ها می‌توانند باتوجه به دستورالعمل‌های بانک مرکزی نقش کاستودی را برای صرافی‌ها و ETFها انجام دهند.

https://pvst.ir/kw6

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو