skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرعامل نوآر(فنحاب): داده‌های صنعت بیمه ساماندهی می‌شوند

سمانه سمیع تحریریه

۷ اسفند ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

صادق فرامرزی مدیرعامل نوآر( فنحاب سابق) خبر از برنامه‌های شرکت نوآر برای توسعه یک پلتفرم داده‌ای در صنعت بیمه داد و اعلام کرد به این شکل داده‌های صنعت بیمه جمع‌آوری و سازمان‌دهی شده و امکان تحلیل داده‌های بیمه‌ای برای بهبود فرآیندهای قیمت‌گذاری، مدیریت ریسک و کشف تقلب مهیا خواهد شد.

به گزارش پیوست،صادق فرامرزی مدیرعامل فنحاب در روز اول همایش فینشورتک به پلتفرم داده‌محور صنعت بیمه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، حجم زیادی از داده‌های بیمه‌ای در شرکت‌های بیمه ذخیره شده، اما از آنها استفاده درست و کاربردی نمی‌شود. با ایجاد یک پلتفرم داده‌محور، می‌توان از این اطلاعات برای بهبود تجربه مشتری، شخصی‌سازی بیمه‌ها و کاهش ریسک استفاده کرد.

فرامرزی در ادامه به مقایسه وضعیت صنعت بیمه با صنعت بانکداری پرداخت و گفت: باور عمومی این است که صنعت بیمه ایران حداقل ۲۰ سال از بانکداری عقب‌تر است. این مقایسه تا حدی درست است زیرا بانکداری به دلیل سابقه طولانی‌تر و پذیرش سریع‌تر فناوری‌های دیجیتال، پیشرفت بیشتری داشته است. اما لزوما همیشه و در تمام بخش‌های بیمه هم اینطور نیست. صنعت بیمه ظرفیت‌های منحصر‌به‌فردی دارد که آن را از بانکداری متمایز می‌کند.

داده‌ها تعیین می‌کنند

او در ادامه داده‌های بیمه‌ای را از مهم‌ترین دارایی‌های این صنعت عنوان کرد و گفت: داده‌ها تعیین‌کننده و باعث ایجاد تحول در صنعت بیمه می‌شوند اما متاسفانه تاکنون بهره‌برداری کافی از آن‌ها صورت نگرفته است. این داده‌ها می‌توانند اطلاعات جامعی درباره سبک زندگی، وضعیت سلامت، عادات رانندگی و میزان ریسک افراد ارائه دهند داده‌هایی که در هیچ صنعت دیگری امکان‌پذیر نیست.

او با تأکید بر اهمیت حاکمیت داده(Data Governance) توضیح داد:  این مفهوم در سال ۲۰۰۰ از ترکیب مدیریت داده و حاکمیت شرکتی شکل گرفته و هدف آن ایجاد سیاست‌ها و استانداردهایی برای مدیریت، کنترل و بهره‌برداری از داده‌ها در سازمان‌ها است.

مدیرعامل نوآر در ادامه، ضریب نفوذ بیمه در ایران را ۲ تا ۲.۵ درصد عنوان کرد و گفت  این عدد در سطح جهانی به ۷ درصد می‌رسد. در صورتی که اگر شرکت‌های بیمه بتوانند از داده‌های بانکی برای شناسایی بهتر مشتریان استفاده کنند و بالعکس، می‌توانند خدمات بهتری ارائه داده و ضریب نفوذ بیمه را افزایش دهند.

او چالش‌های کلیدی در مسیر تحول دیجیتال صنعت بیمه را عدم زیرساخت مناسب برای پردازش و ذخیره‌سازی داده‌ها، مقاومت سازمان‌ها در به‌اشتراک‌گذاری داده‌ها، نبود قوانین مشخص برای استفاده از داده‌ها در بیمه، ضعف در بهره‌برداری از هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین عنوان کرد و گفت: برخی سازمان‌ها داده را به مثابه ناموس می‌بینند در صورتی که داده‌ها سرمایه‌های واقعی هستند و حاکمیت داده در صنعت بیمه باید به‌طور جدی پیگیری شود و یک نهاد مستقل برای تنظیم مقررات داده‌ها ایجاد شود.

در بخش دیگری از این رویداد محمد جواد آذری جهرمی وزیر سابق فناوری اطلاعات با اشاره به مشکلات اقتصاد رانتی در ایران خلاقیت و نوآوری را دو عامل کلیدی برای خروج از وضعیت فعلی دانست و ادامه داد: رویکرد تعاملی میان سیاست‌گذاران و کسب‌وکار‌های حوزه فناوری اطلاعات می‌تواند باعث توسعه ابزار‌های مالی جدید، بهبود زیرساخت‌های دیجیتال و افزایش توان رقابتی شرکت‌های ایرانی در بازار‌های بین‌المللی شود و از سویی حمایت از استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فناوری می‌تواند به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک کند.

ایمان ارسطو، مدیرعامل مرکز نوآوری پلنت، هم در ادامه درباره چالش‌ها و فرصت‌های نوآوری در صنعت مالی صحبت کرد و افزود: بسیاری از سازمان‌های مالی در ایران، نوآوری را تنها به‌عنوان یک نمایش تبلیغاتی در نظر می‌گیرند و هنوز زیرساخت‌های لازم برای حمایت از ایده‌های نوآورانه را ایجاد نکرده‌اند.

او ادامه داد: پیشرفت واقعی زمانی اتفاق می‌افتد که سازمان‌ها مسیر سخت‌تر را انتخاب کنند، تغییر را بپذیرند و خود را با تحولات جهانی هماهنگ کنند. ادامه دادن روند‌های قدیمی آسان‌تر است، اما در نهایت باعث عقب‌ماندگی خواهد شد. بسیاری از شرکت‌های مالی، فرآیند‌های نوآوری را درون‌سازمانی تعریف می‌کنند، اما در عمل، سازوکاری برای اجرای ایده‌های جدید وجود ندارد در صورتی که سازمان‌ها باید به‌جای نمایش نوآوری، ساختار‌های حمایتی واقعی برای کارکنان نوآور ایجاد کنند.

https://pvst.ir/kf2
سمانه سمیعتحریریه

    همه‌چیز از یک مطلب به اسم «اسپایدرزن» که در دوره ارشدم نوشته بودم شروع شد. درحالی که ۱۰ سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم در همان روزها احساس کردم چقدر نوشتن را دوست دارم. از دی ۹۸ با کار در آژانس روابط عمومی پرسش و تولید محتوا شروع کردم. بعد از مدتی نوشتن بخش شرکت‌گردی پیوست را به عهده گرفتم و حالا خبرنگار ثابت پیوستم و دقیقا اینجا و در همین نقطه احساس می‌کنم از اینکه به پیوست، پیوستم خوشحالم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو