رفع فیلتر گوگلپلی تاثیری در فروش «بازار» نداشت
مدیرعامل تپسل میگوید: خرید بازار توسط تپسل باعث تغییر در مدیریت و ساختار بازار نخواهد…
۲ اسفند ۱۴۰۳
۳۰ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
پلتفرمهای حوزه گردشگردی در این سالها توانستهاند سهم بازار قابل توجهی از بازار آفلاین به دست بیاورند اما در ادامه مسیر توسعه با چالشهای متعددی مواجه بودهاند. مدیر ارشد اجرایی مِستربلیط تعدد نهادهای ناظر و قوانین قدیمی، را از اصلیترین چالش پلتفرمهای حوزه گردشگردی میداند.
به گزارش پیوست، پیمان کاظمی، مدیر ارشد اجرایی مِستربلیط، با اشاره به چالشهای موجود در توسعه پلتفرمهای حوزه گردشگردی گفت: فروش بلیط تحت نظارت نهادهای گوناگونی قرار دارد. به عنوان مثال، برای فروش بلیط هواپیما، دریافت مجوز بند (الف) از سازمان هواپیمایی کشوری الزامی است. همچنین برای ارائه خدمات رزرو هتل و اقامتگاه، کسب مجوز بند (ب) گردشگری از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ضروری است. علاوه بر این، نهادهای دیگری مانند اینماد نیز در حوزه نظارت بر کسبوکارهای آنلاین فعال هستند. در مجموع، میتوان گفت صنعت گردشگری آنلاین با تعدد نهادهای نظارتی روبهرو است.
او در ادامه با اشاره به قوانین نظارتی موجود افزود: قوانینی که بر اساس آنها نظارت صورت میگیرد، عمدتاً پیش از شکلگیری پلتفرمهای گردشگری تدوین شدهاند و به همین دلیل، با شرایط فعلی این صنعت آنلاین همخوانی ندارند. ما در صنعت فروش بلیط با چالشهای زیادی از سوی نهاد تنظیمگر مواجه هستیم و این چالشها تاثیر زیادی بر کسبوکار ما میگذارد. به عنوان مثال، مِستربلیط به دلیل نمایش قیمتی بالاتر از نرخ مصوب، بدون هیچگونه اخطار قبلی، از سوی یکی از نهادهای ناظر تعلیق شد. این در حالی است که دیوان عدالت اداری در خردادماه سال جاری، بر اساس قانون پنجم توسعه، رأی به آزادسازی قیمت بلیط داده و عاملیت دولت در قیمتگذاری را برداشته است. براین اساس ایرلاینها به تنهایی مسئول تعیین قیمت هستند، اما در نهایت، پلتفرمها متضرر میشوند. ما به عنوان پلتفرمها، نه در موجودی سرویس و نه در قیمت آن هیچ نقشی نداریم با این وجود قربانی شرایط نهاد تنظیمگر میشویم. در واقع نیاز است که دولت و نهادهای ناظر قوانین خود را بر اساس شرایط موجود بروزرسانی کنند تا از این طریق چالشهایی که پلتفرمها با آن درگیر هستند کاهش و بتوانند رشد پیدا کنند.
مدیر ارشد اجرایی مِستربلیط، در ادامه این گفتوگو به تاریخچه این پلتفرم اشاره کرد و گفت: یکی از همین روزها در بهمن ۱۳۹۴، مِستربلیط بهعنوان یک پلتفرم جامع گردشگری فعالیت خود را آغاز کرد. اکنون ۹ سال از شروع کار مستربلیط میگذرد و این پلتفرم توانسته به بیش از ۶ میلیون نفر خدمات ارائه دهد.
او با تأکید بر نقش فناوری و نوآوری در توسعه این پلتفرم افزود: ما در مِستربلیط، همواره در تلاش بودهایم با بهرهگیری از فناوریهای نوین، سفر را برای کاربران ارزانتر، باکیفیتتر و بهصرفهتر کنیم. برای مثال، کاربری داریم که تاکنون بیش از هزار و ۳۰۰ مرتبه از مِستربلیط، بلیط اتوبوس خریداری کرده است. همچنین بیش از یک میلیون نفر از فیچرهای نوآورانه این پلتفرم استفاده کردند.
کاظمی در خصوص قابلیتهای فناورانه مِستربلیط ادامه داد: یکی از مهمترین مزیتهای موجود که فناوری برای ما ایجاد کرده، امکان خرید و برنامهریزی سفر در کمتر از ۵ دقیقه است. علاوه بر این، حدود دو سال است که در مِستربلیط قابلیت «رزرو خودکار» را ارائه کردیم. این ویژگی به کاربران این امکان را میدهد زمانی که بلیط موردنظرشان موجود نیست، سامانه درخواست آنها را ثبت کند و به محض موجود شدن، خرید را بهطور خودکار انجام دهد. یکی دیگر از محصولاتی که امروزه فراگیر شده و بسیاری از آن الهام گرفتند «موجود شد، خبر کن است». این محصول کاربران را از موجود شدن بلیطهای مدنظرشان مطلع میکند. همچنین قابلیت جدید «ارزان شد، رزرو کن» به کاربران کمک میکند تا سفرهای اقتصادیتری داشته باشند. در این محصول، کاربران مبلغی مشخصی را برای مسیر موردنظر تعیین میکنند و اگر بلیطی با همان قیمت یافت شود، سامانه آن را بهصورت خودکار رزرو و خریداری میکند.
کاظمی با اشاره به مسیر توسعه مِستربلیط با کمک نوآوری، از رشد ارزش سهام پلتفرم خبر داد و گفت: ما تاکنون بدون جذب سرمایهگذار خارجی به رشد خود ادامه دادهایم. از آخرین باری که به دنبال جذب سرمایه بودیم، سهام مِستربلیط بیش از ۶ برابر شده و تلاش ما همچنان بر افزایش این سهم بوده است و امروز مِستربلیط یک کسبوکار سودده است تصمیم دارد بر مسیرهای جدید سرمایهگذاری کند.
مدیر ارشد اجرایی مِستربلیط با تأکید بر اهمیت کیفیت خدمات در بازار رقابتی، به نمره ۴.۷۵ از ۵ که مشتریان به پشتیبانی این پلتفرم دادهاند اشاره کرد و گفت: فضای رقابتی موجود در کشور باعث شده تمامی شرکتها بر ارائه خدمات باکیفیت تمرکز کنند. حذف واسطهها در پلتفرمهای گردشگری، علاوه بر کاهش وابستگی، موجب شده بلیطها با قیمت رقابتی و ارزانتری به دست مردم برسند. همچنین، استفاده از فناوری و نوآوری در این صنعت، کیفیت ارائه خدمات را افزایش داده است. تمرکز ما بیش از آنکه بر بازاریابی باشد، بر نوآوری است. هدف ما این است که تجربهای بهتر و متفاوت برای کاربران خود بسازیم.
او با اشاره به نقش پلتفرمهای گردشگری در کاهش هزینهها در شرایط تورمی، به حذف واسطهها، افزایش شفافیت و رقابت اشاره کرد و افزود: این موارد باعث شده مردم بتوانند خدمات ارزانتری نسبت به روشهای سنتی دریافت کنند. به صورت کلی به دلیل افزایش قیمت خدمات حملونقل و اقامت، هزینه سفر افزایش پیدا کرده. اما با این وجود حضور پلتفرمهای بزرگ مانند مِستربلیط و استفاده از نوآوری در ارائه خدمات موجب شده بخشی از افزایش قیمتها جبران و هزینههای جانبی کاهش پیدا کند. بهعنوان مثال، قابلیت «ارزان شد، رزرو کن» به کاربران این امکان را میدهد که متناسب با بودجه خود، بلیط موردنظرشان را خریداری کنند.
او در پایان با اشاره به حجم سفرهای انجامشده از طریق مِستربلیط گفت: در ۹ سال گذشته، بیش از ۲۱ میلیون سفر از طریق مِستربلیط صورت گرفته و بیش از دو میلیون سفر به مشهد از طریق مِستربلیط انجام شده است. همچنین در یک سال اخیر، بیش از پانصد هزار بلیط برای مقصد مشهد از طریق این پلتفرم صادر شده که در مقایسه با سال گذشته، افزایش چشمگیری داشته است. بهطور کلی، پلتفرمهای گردشگری با حذف واسطهها و افزایش شفافیت، کمک کردهاند تا با وجود شرایط تورمی، سفر از برنامههای مردم حذف نشود.