آمریکا دو نهاد چینی را به اتهام مشارکت در هک زیرساخت و وزارت خزانهداری تحریم کرد
دولت بایدن روز جمعه از تحریمهایی برای دو نهاد چینی متهم به حمله سایبری خبر…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۹ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، اولین تماس خود را پس از ترک کاخ سفید در سال ۲۰۲۱ با شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، برقرار کرده و درست پیش از رای دیوان عالی درمورد قانون ممنوعیت یا فروش، در رابطه با تیکتاک با همتای چینی خود صحبت کرده است.
به گزارش پیوست، دیوان عالی آمریکا قانون ممنوعیت یا فروش را تایید کرد و حالا تنها دولت آمریکا میتواند برای جلوگیری از ممنوعیت و یا به تاخیر انداختن ضربالاجل وارد عمل شود.
ترامپ پیش از این در صحبتهای خود از یک رفع مشکل تیکتاک از طریق یک راهحل سیاسی صحبت کرده بود و او پس از چهار سال در اولین تماس خود دو روز پیش از حذف تیکتاک از فروشگاههای آمریکا در این باره با شی صحبت کرد.
ترامپ روز جمعه در پلتفرم تروث سوشال نوشت: «من همین الان با شی جین پینگ چین صحبت کردم. این تماس برای هردوی چین و ایالات متحده بسیار خوب بود. ما درمورد تعادل تجارت، فنتینال، تیکتاک و دیگر موضوعات صحبت کردیم. رئیس جمهور شی و من هرکاری که ممکن باشد برای تبدیل جهان به جایی با صلح و امنیت بیشتر انجام میدهیم.»
وزیر امور خارجه چین میگوید این دو برای «ایجاد یک کانال ارتباط استراتژیک برای ارتباط مداوم درمورد موضوعات با منافع مشترک» به توافق رسیدهاند.
او با وجود ترسیم یک تصویر مثبت از این تماس گفت، شی به ترامپ هشدار داده است که آمریکا باید با «احتیاط» به «پرسش تایوان» بپردازد.
پکن تایوان را تحت سلطه دولت مرکزی چین میداند و پیش از احتمال استفاده از قدرت نظامی در این رابطه را رد نکرده است.
تیم امنیت ملی دولت ترامپ پیش از این با پکن تماسهایی را برقرار کرده است اما تماس روز جمعه اولین تماس بین رهبر چین و رئیس جمهور منتخب آمریکا در بیش از چهار سال گذشته است.
این تماس تنها سه روز پیش از مراسم تحلیف ترامپ برقرار شد، مراسمی که هان ژنگ، معاون رئیس جمهور چین در آن حضور پیدا میکند و این اولین باری است که یکی از مقامات ارشد چین در مراسم تحلیف یک رئیس جمهور آمریکایی حضور خواهند یافت. طبق گزارشهای منتشر شده شو زی چو، مدیرعامل تیکتاک نیز در این مراسم حضور خواهد داشت.
پکن و واشنگتن هردو در انتظار سیاستهای ترامپ در قبال چیچن هستند. او پیش از این چین را به اعمال تعرفههای سنگین تهدید کرده است. بحث تیکتاک نیز در حال حاضر یکی از موضوعات داغ بین دو کشور است.
مکالمه دو رئیس جمهور تنها دور روز پیش از تاریخی انجام میگیرد که فروشگاههای اپلیکیشن آمریکا متعهد به حذف تیکتاک، بزرگترین اپلیکیشن شبکه اجتماعی چین در خارج از مرزهای این کشور، شدهند. این پلتفرم در حال حاضر بیش از ۱۷۰ میلیون کاربر در آمریکا دارد.
براساس قانونی که به تصویب کنگره آمریکا رسیده است، بایتدنس، شرکت مادر تیکتاک، برای جلوگیری از حذف این پلتفرم از بازار آمریکا باید آن را به یک خریدار مورد تایید دولت به فروش برساند. بایتدنس پیشتر اعلام کرده بود که حتی در صورت ممنوعیت نیز به فروش تیکتاک تن نمیدهد و همچنین دولت چین نیز با فروش این پلتفرم مخالف بود.
ترامپ پیشتر مخالفت خود را با ممنوعیت احتمالی تیکتاک اعلام کرده است اما مشخص نیست که آیا دولت او برای جلوگیری از اجرای قانون اقدام خواهد کرد یا خیر. در صورت اقدام ترامپ برای جلوگیری از ممنوعیت تیکتاک در آمریکا این اتفاق میتواند به اولین روزنه امید در روابط رو به افول دو اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود.
روابط آمریکا و چین در دوران ریاست جمهوری بایدن به دلیل مشکلات متعددی از جمله محدودیتهای صادرات و اختلاف نظرها درمورد تایوان در بدترین وضعیت خود از زمان آغاز روابط دیپلماتیک این دو کشور در سال ۱۹۷۹ به سر می برد.
موج جدید هوش مصنوعی و محدودیتهای شدید ایالات متحده برای جلوگیری از دسترسی چین به فناوریهای جدید زیرساخت هوش مصنوعی باعث افزایش بیشتر تنشها شد. دولت بایدن در واپسین روزهای دولت خود قانون جدیدی را وضع کرده است که قرار است جلوی بازار سیاه چین برای دسترسی به پردازندههای انویدیا را بگیرد.
وزارت بازرگانی آمریکا نیز به تازگی یکی از مهمترین شرکتهای هوش مصنوعی چین که به اوپنایآی چینی معروف است را در لیست سیاه خود قرار داد. از سوی دیگر دولت آمریکا چین را متهم به حمایت از هکرهایی کرده است که در سالهای اخیر بخشهای مختلفی از مخابرات گرفته تا حتی وزارت خزانهداری این کشور را هدف گرفتهاند.
گفتنی است که دولت چین هرگونه دخالت در این عملیاتهای هک و اتهامات وارده از سمت دولت آمریکا را رد کرده است. با این حال وزارت خزانهداری ایالات متحده دو نهاد چینی را در پاسخ به هکهای صورت گرفته در لیست تحریمهای خود قرار داد.