مجوز اپراتور هوش مصنوعی به زودی صادر میشود
مجوز اپراتور هوش مصنوعی به زودی توسط وزارت ارتباطات صادر خواهد شد. معاون وزیر ارتباطات…
۲۲ دی ۱۴۰۳
۲۴ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
ارائه سرویس و توسعه اینترنت ماهوارهای در کشور توسط سازمان فضایی در حال پیگیری است. رئیس سازمان فضایی ایران گفت که در حوزه اینترنت ماهوارهای، ورود کشور ایران به کنسرسیومهای بینالمللی توصیه میشود و با کشورهایی که به این حوزه علاقهمند هستند و تمایل به همکاری دارند در حال مذاکره هستیم.
به گزارش پیوست، حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران در نشست خبری ریاست سازمان فضایی ایران در پاسخ به پیوست مبنیبر برنامه این سازمان برای توسعه اینترنت ماهوارهای گفت: در حوزه منظومه ماهوارهای مدل کسبوکار باید به گونهای باشد که صرفه اقتصادی داشته باشد. یکی از کارکردهای مهم ماهوارههای مخابراتی، ارائه سرویس در ارتفاعات پایین است که یکی از نتایج آن ارائه خدمات اینترنتی است. اما به دلیل اینکه تعداد ماهوارهها باید بالا باشد از نظر اقتصادی باید امکانپذیر باشد.
به گفته او، برای ایجاد اینترنت ماهوارهای یا پهنباند، پلتفرمهای مورد نیاز در کشور درحال توسعه است، پلتفرمهای مخابراتی در همین خصوص فعالیت میکنند.
او با تاکید بر اهمیت صرفه اقتصادی در این حوزه توضیح داد: سهم جغرافیایی ما در جهان شاید حدود ۲ درصد باشد، اگر قرار باشد ما چندهزار ماهواره در مدار بگذاریم و سرویسها را در مدار خودمان ارائه بدهیم، از نظر اقتصادی معقول نیست؛ در نتیجه باید مجموعههای دیگر هم همراه شوند. به همین دلیل معمولا کشورهایی که در حوزه اینترنت ماهوارهای و براساس پلتفرم ارتفاع پایین کار کنند، باید بازاریابی کنند مگر اینکه کشوری اهداف استراتژیک داشته باشد. آنچیزی که ما روی آن کار میکنیم، پلتفرم سبکوزن مخابراتی است.
سالاریه با اشاره به اینترنت اشیا ادامه داد: منظومه شهید سلیمانی برای نقل و انتقال داده در زمانهای کوتاه و از طریق بستر فضایی با حجم کم مورد استفاده قرار میگیرد که کاربری آن اینترنت اشیا است. فاز اول انجام شده است و فاز دوم درحال انجام است.
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به ماهوارههایی که قرار است پرتاب شود گفت: دهه فجر امسال از ماهوارههای پایا، ظفر ۲ و پارس ۱ و ۲ رونمایی میشود. همچنین ماهواره راداری راد ۱ و ۲ در حال ساخت هستند. دقت تصویربرداری ماهواره راد ۱، ۵۰ متر است و ساخت آن تا اواخر سال ۱۴۰۴ زمان میبرد و در سال آینده هم رونمایی میشود.
او ادامه داد: دقت تصویربرداری ماهواره راد ۲، ۲۰ متر است و طراحی محمولههای آن در حال انجام است. ماهواره ظفر ۲ قابلیت تصویربرداری ۱۶ متر و ماهواره پایا قدرت تصویربرداری ۱۰ متر رنگی و ۵ متر سیاه و سفید را دارد. این دو ماهواره به صورت همزمان با پرتابگر خارجی به مدار خورشید آهنگ پرتاب خواهند شد.
طبق گفته سالاریه، ماهوارههای ظفر ۲ و پایا قرار بود در اول دی ماه امسال پرتاب شوند که به دلایلی پرتاب آنها به تاخیر افتاد اما قرار است در اواخر بهار سال ۱۴۰۴ پرتاب شوند.
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به وضعیت پایگاه فضایی چابهار، توضیح داد: طبق برنامهریزیهای انجام شده فاز اول این پایگاه در تابستان سال ۱۴۰۴ به پایان میرسد، ولی سعی بر این است که تا انتهای امسال، بهرهبرداری از این پایگاه را آغازکنیم. از این طریق این پایگاه فضایی شرایط عملیاتی به خود میگیرد و بخشهای مختلف این پایگاه مورد تست و آزمون قرار میگیرد.
سالاریه اشاره کرد: با راهاندازی این پایگاه میتوانیم خدمات پرتاب را از منطقه چابهار صادر کنیم، زیرا این پایگاه امکان تزریق و مدارگذاری ماهوارهها در شیبهای مداری مختلف از ۴۰ درجه تا ۱۰۰ درجه را فراهم میکند. پرتاب ماهواره منظومه شهید سلیمانی از نیمه دوم سال ۱۴۰۴ انجام میشود و پرتاب این منظومه با پرتابگر داخلی و از پایگاه چابهار است.
او با تاکید بر اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۳، ۵ تا ۷ پرتاب را برنامهریزی کرده بودیم، از برنامهریزی برای تثبیت ماهوارهبرهای سیمرغ، قاصد، قائم و ذوالجناح خبر داد و گفت که تا پایان سال حداقل ۳ تا ۴ پرتاب انجام میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران درباره ماهواره ناوک توضیح داد: ناوک یک ماهواره مخابراتی با هدف عملیات و تست ارتباطات مخابراتی در مدار بالا طراحی و ساخته میشود که در دهه فجر رونمایی میشود.
سالاریه در نهایت گفت که طراحی دو کپسول ۵۰۰ و ۱۵۰۰ کیلوگرمی طبق برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور در حال انجام است و پیشبینی میکنیم که پرتاب های آزمایشی زیرمداری آن از سال ۱۴۰۴ آغاز شود. ساخت دو ایستگاه فضایی سلماس و چناران برای کنترل و دریافت تصاویر طراحی شده است، هم اکنون در مرحله اتمام ساخت زیرساختهای فیزیکی قرار دارد و در سال ۱۴۰۴ بهرهبرداری از این دو ایستگاه انجام میشود.