مدیرعامل آسیاتک: خصوصیسازی اپراتورها باید تخصصیتر شود
تغییر رویکرد، تخصصیتر شدن بخش خصوصی و به جمعبندی رسیدن رگولاتوریهای بخشهای مختلف حوزه ICT از مواردی…
۱۳ دی ۱۴۰۳
۱۰ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ دی ۱۴۰۳
مدیرعامل آسیاتک اعلام کرد فاز یک دیتاسنتر این شرکت در منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه پیام با ظرفیت ۶۰۰ رک، بهمن ماه امسال به بهرهبرداری میرسد.
به گزارش پیوست، در حاشیه نمایشگاه تلکام محمدعلی یوسفیزاده مدیرعامل آسیاتک درباره پروژه دیتاسنتر این شرکت در فرودگاه پیام توضیح داد: دیتاسنترهای فرودگاه پیام در دو فاز درحال اجرا هستند. فاز اول ۶۰۰ رک برای خدمات دادهای و فاز دوم ۴۰۰ رک است که پیشبینی کردهایم بتوانیم خدمات پایه هوش مصنوعی را نیز در آن داشته باشیم. فاز اول تا قبل از پایان سال جاری در بهمن ماه با اجرای ۶۰۰ رک به بهرهبرداری میرسد. برق و شبکه فیبر نوری آن تامین شده و مدل تجاری آن نیز به شکلی است که بستههای ۱۰۰، ۶۰ و ۳۰ رکی در آن قابل ارائه هستند.
او افزود: ما دیتاسنتر فرودگاه پیام را به شکل مگادیتاسنتر زیرساختی طراحی کردهایم که شرکتها و نهادها به دو روش اجارهای و خرید دورهای ۱۰ ساله میتوانند از خدمات پایه آنجا سرویس بگیرند. مدل خرید میتواند در ساختارهای مالی و شناسایی دارایی به آنها کمک کند تا هزینه بزرگی را در دفاتر خود شناسایی نکنند. این مسئله میتواند برای بانکها، بیمهها یا شرکتهای سهامی عام جذاب باشد
به گفته او آسیاتک هماکنون در مجموع دیتاسنترهای خود ۱۱۰۰ رک در حال بهرهبرداری دراد و با تکمیل دو پروژه فاز دوم حکیمیه و فرودگاه پیام این ظرفیت به ۲۵۰۰ رک ارتقا مییابد.
مدیرعامل آسیاتک درباره پروژه فیبر نوری و میزان پیشرفت آن نیز گفت: در تعهداتمان برای پروانه UNSP تعداد شهرها و خانواری که تعهد کردهایم به صورت مستقیم حدود یک میلیون و صد هزار خانوار و به صورت انتقال تعهدات از دیگر اپراتورها یک میلیون و صد هزار است. ما با هدف دو میلیون و دویست هزار خانوار در غیر کلانشهرها و حدود دو میلیون خانوار در کلانشهرها وارد پروژه فیبر نوری شدیم. اجرای این تعهدات، نیازمند حدود ۶ هزار کیلومتر حفاری مویرگی بود که تاکنون بیش از سه هزار و سیصد کیلومتر انجام شده است.
یوسفیزاده درباره اجرای این پروژه در کلانشهرها گفت: در برخی کلانشهرها مانند مشهد، کار به مرحله قرارداد رسیده و در برخی مانند اصفهان، قراردادها در حال امضا و تبادل هستند. در شهر شیراز در کنار اینکه قراردادها در مرحله امضا هستند اقدامات فنی و جرایی نیز آغاز شدهاند. در تبریز برای این اقدامات هنوز به جمعبندی نرسیدهایم. در تهران نیز به صورت محلی و منطقهای در حال طراحی و اجرا هستیم. در مجموع میتوان گفت هدف ما دستیابی به حدود ۲۵ درصد از کل برنامه توسعه شبکه فیبر نوری برای منازل و کسبوکارها بوده است که در حال حاضر با برنامه طراحی شده در مرحله اجرایی شبکه ارتباطی رو به پیشرفت هستیم.
او در توضیح اینکه چرا علیرغم انتشار اخبار زیاد در خصوص فیبر نوری، هنوز اغلب شهروندان امکان دریافت این سرویس را ندارند، گفت: اجرای پروژه فیبر نوری دارای مراحل پیچیده و سختی است. طراحی، دریافت مجوزها، اجرای عملیات عمرانی در کوچه و خیابانها، کانالسازی، تزریق فیبر و رساندن آن به پستهایی که تازه از آنجا امکان اتصال و برقراری مهیا میشود، همه جزو مراحل پیچیده اجرای این پروژه هستند. بنابراین هنگامی که میگوییم حدود ۵۵ درصد از پروژه را اجرا کردهایم به این معنا نیست که ۵۵ درصد از شهرها و مناطق تحت تعهدمان قابلیت دریافت سرویس در لحظه و برقراری ارتباط را دارند.
یوسفیزاده افزود: در حال حاضر برنامه اتصال شروع شده و حدود ۲۸ شهر تاکنون به عملیات اتصال رسیده و هر روز در شهرهای مختلف کوچک و بزرگ، بسیاری از مردم نسبت به استفاده از اینترنت فیبرنوری آگاه شده و درخواست ارائه خدمات میکنند. تا امروز بیش از ۳۵ هزار و ۶۰۰ مشترک ارتباطشان برقرار شده است که البته عدد بسیار کمی است؛ اما با یک رشد نمایی تیمها در حال آموزش و ورود به مرحله اتصال هستند.
او درباره تمرکز دولت چهاردهم بر ایجاد اتصال در پروژه فیبر نوری گفت: تبدیل پوشش به اتصال، تکلیف برنامه هفتم بوده و برنامهریزی دولت چهاردهم بر اتصال است. مشوقها هم بر پایه اتصال برنامهریزی شده است. این مسائل نشان میدهد، اتصال جزو جداییناپذیر نهایی کردن این پروژه است. اما صددرصد مواردی که تاکنون اجرا شده، همچنان ما را به مرحله اتصال نمیرساند. ایجاد شبکه فیبر نوری بسیار سختتر از ایجاد یک شبکه موبایل است چرا که باید پروژه را متر به متر و پلاک به پلاک پیش برد که کاری بسیار سخت و هزینهبر است. شاید بتوان گفت دولت جدید هنوز به کنترل پروژه روزانه دست پیدا نکرده که امری طبیعی است. چراکه تا دولت وارد شود و ابعاد مختلف پروژه را که تنها شامل شبکه نبوده و اقتصاد دیجیتالی را نیز در بر میگیرد، بررسی کند، مدتی زمان میبرد.
یوسفیزاده همچنین درباره اختصاص فرکانس به اپراتورهای UNSP برای ایجاد اتصال با استفاده از 5G گفت: ارتباط فیبر صرفاً FTTH نیست. FTT وابسته به موقعیت و فشردگی طراحی شده و تبدیل به FTTH، FTTB، FTTC و… میشود. یکی از نسلهای پرطرفدار جدیدی که در دنیا خصوصا برای شهرهایی که فشردگی کمتری دارند، مورد استفاده قرار میگیرد مدل FTT5G است. این مدل برای یک الی دو سال اخیر جهان است. شبکه SA5G سیمکارتهای با سرعت یک گیگابیت دارد. همه مراحل فنی این موضوع در سازمان تنظیم مقررات طی شد و در مرحله بررسیهای پایانی حقوقی و شرایط اعطای فرکانس است که اگر در هفتههای آینده نهایی و به اپراتورها اختصاص داده شود ما هم آماده پیادهسازی پروژه هستیم.