skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرعامل تپسی: اگر تپسی نتواند، هیچ پلتفرم دیگری توان مقابله با انحصارطلبی اسنپ را نخواهد داشت

سمانه سمیع تحریریه

۴ آذر ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تپسی به رای شورای رقابت و هم‌زمانی شکایت ازکی‌وام و زودکس از رویه‌های ضدرقابتی اسنپ امیدوار است. مدیرعامل تپسی معتقد است اگر تپسی نتواند رویه‌های ضدرقابتی اسنپ را بشکند هیچ پلتفرم دیگری یارای رزم با این انحصارگرایی را نخواهد داشت.

به گزارش پیوست، مصطفی سیدحسینی، مدیرعامل تپسی ‎در رویدادی با عنوان تپسی با حرکت معنی پیدا می‌کند به بیان جزئیاتی درباره گزارش عملکرد ۸ ماه اول سال ۱۴۰۳ این تاکسی اینترنتی پرداخت و در این باره گفت: تپسی هم‌اکنون در بیش از ۳۰ شهر ایران فعال است اما ۷۵ درصد سفرها در هشت شهر تهران، مشهد،تبریز، قم، اصفهان، شیراز،کرج و اهواز انجام می‌شود.

او عملکرد تپسی در ۸ ماه گذشته را قابل دفاع دانست و به رشد قابل توجه گروه تپسی در بخش تپسی خودرو اشاره کرد و افزود: عملکرد آبان ماه تپسی در حوزه تاکسی آنلاین رشد ۱۳۱ درصدی به‌صورت ریالی را نشان می‌دهد و این رشد صرفا محدود به مبلغ و تورم موجود در کشور نبوده است. چون در بخش مبلغی کرایه‌ها نسبت به سال قبل حدود ۲۱ درصد رشد کرده‌اند و در نتیجه بخش عمده رشد ما ناشی از افزایش تعداد سفرها در سرویس تاکسی تپسی بوده است.

تعداد سفرهای انجام‌شده با تپسی طی ماه گذشته در مقایسه با آبان سال ۱۴۰۲ حدود دوبرابر شده است و این نتیجه‌‌ای است که آن را نه بر اساس حدسیات که از کدال گرفته‌ایم. همچنین آبان ماه، درآمد ماهانه تپسی برای اولین بار از مرز ۲۰۰ میلیارد تومان گذشت.

سیدحسینی، هم‌چنین عنوان کرد ادعای اسنپ مبنی بر اینکه تپسی ۸ درصد از سهم بازار را در اختیار دارد کاملا اشتباه است و تپسی در ۸ شهر اول ایران بازاری ۲۳ درصدی را به خود اختصاص داده است.

به گفته مدیرعامل تپسی، اندازه بازار آنلاین تاکسی آنلاین در کشور از نظر تعداد سفرهای ماهانه تپسی و اسنپ در سال ۱۴۰۳ بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون سفر بوده است و با توجه به متوسط ۴ میلیون سفر در یک ماه، ۳۰ درصد از سفرها در تهران انجام می‌شود، ۱۱ درصد در مشهد و ۷ درصد هم در شیراز و اصفهان، قم ۴درصد و کرج ۶درصد.

او همچنین ادامه داد: تپسی در کلان شهری مثل مشهد ۳۱ درصد بازار را در اختیار دارد. سهم بازار ما در تهران هم حدود ۲۶ درصد است. امسال از نظر تعداد سفرها رشد ۲ برابری را تجربه کرده‌ایم که تمام این آمارها نشان از ادعای اشتباه اسنپ در سهم ۸ درصدی ما دارد.ضمنا تپسی در مشهد رشد ۱۲۰ درصدی و در تهران رشد دوبرابری را تجربه کرده است.

مدیرعامل تپسی همچنین به بیان جزئیاتی از سایر بخش‌های سوپراپ تپسی پرداخت و گفت: گروه تپسی ۳۰ درصد سهم بازار ارسال فوری مرسولات درون‌شهری را در اختیار گرفته است و رویه‌های ضدرقابتی اسنپ مانع رشد تپسی‌فود شده است. در حال تغییراتی روی تپسی‌شاپ هم هستیم تا شاهد عملکرد بهتری از این پلتفرم باشیم و خوشبختانه علی‌رغم قراردادهای انحصاری اسنپ حتی در این بخش توانستیم با برندهای جایگزین و باکیفیت این مشکل را جبران کنیم.

در بخش پرسش و پاسخ خبرنگاران نیز مدیرعامل تپسی در پاسخ به پیوست مبنی بر اینکه آنها تا زمان رای شورای رقابت محکوم به از دست دادن بازار و عدم همکاری با رستوران‌های شناخته شده هستند و اگر با فرض گرفتن رای شورا، رای در دیوان عدالت شکسته شود آنها چه راهکاری برای توسعه بازار در بخش فود دارند گفت: اگر تپسی موفق نشود مانع رویه‌های ضدرقابتی اسنپ شود هیچ شرکت دیگری قادر به شکستن این انحصار نخواهد بود و ما به رای شورای رقابت امیدواریم و لزوما هم اینطور نبوده است که تمام رای‌های ما در دیوان عدالت شکسته شود. ضمن اینکه این بار چند کسب و کار دیگر مثل ازکی‌وام و زودکس هم در کنار ما هستند و این می‌تواند به فوریت بخشیدن رای شورا کمک کند.

سیدحسینی همچنین درباره رویه عجله دارم و ندارم و سرانجام آن گفت: همچنان سازمان تعزیرات مقابل این جریان ایستاده است اما به دلیل درخواست‌های مکرر کاربران و رانندگان ما هم از این سوی ماجرا پیگیر هستیم و طبیعتا تابع قانونیم تا زمانی که به نتیجه قطعی برسیم.

در ادامه سوالات خبرنگاران از مدیرعامل تپسی او درباره مشکلات رویه‌های انحصارگرایانه اسنپ گفت: ۷۰ درصد سفارش‌های آنلاین غذا در شهر تهران از ۱۰۰ رستوران شناخته شده انجام می‌شود که هیچ‌کدام از آنها به خاطر قراردادهای انحصاری اسنپ با تپسی قرارداد نبسته‌اند و به همین تپسی سهم بزرگی از بازار فود را از دست داده است. شکایت آخرین راهی است که تپسی برای رفع مشکلات خود انتخاب می‌کند. ما با رویه‌های ضدرقابتی اسنپ در بخش‌های شاپ و غیره هم مواجه شدیم اما با روش‌های جایگزین مانع را از سر راه برداشتیم، اما در بحث اسنپ‌فود هیچ راهی جز شکایت برایمان باقی نمانده بود.قراردادهای انحصاری اسنپ  از موانع جدی رشد ما در حوزه سفارش آنلاین غذا  است.

مدیرعامل تپسی در خصوص وضعیت فعلی این پرونده در شورای رقابت هم گفت: مستندات محکمی در شکایت خود ارائه کرده‌ایم و امیدواریم تا دی ماه امسال رای نهایی شورا صادر شود.

او همچنین رای شورای رقابت را تاثیرگذار دانست و گفت: زمانی که شورای رقابت به نفع چیلیوری رای داد این پلتفرم آماده به‌ رزم با اسنپ نبود و توان بازگشت به بازار را نداشت که این قضیه راجع به ما مصداق پیدا نمی‌کند و ما امیدواریم بتوانیم این سد را از سر راه برداریم.

https://pvst.ir/jkd
سمانه سمیعتحریریه

    همه‌چیز از یک مطلب به اسم «اسپایدرزن» که در دوره ارشدم نوشته بودم شروع شد. درحالی که ۱۰ سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم در همان روزها احساس کردم چقدر نوشتن را دوست دارم. از دی ۹۸ با کار در آژانس روابط عمومی پرسش و تولید محتوا شروع کردم. بعد از مدتی نوشتن بخش شرکت‌گردی پیوست را به عهده گرفتم و حالا خبرنگار ثابت پیوستم و دقیقا اینجا و در همین نقطه احساس می‌کنم از اینکه به پیوست، پیوستم خوشحالم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو