قابلیت جستجوی ChatGPT چطور راه را برای عاملیتهای هوش مصنوعی هموار میکند
الویویر گادمنت، رئيس محصول پلتفرم اوپنایآی و رومین هیوت، رئيس تجربه توسعه دهنده این شرکت،…
۱۹ آبان ۱۴۰۳
۹ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
الفبات، شرکت مادر گوگل، در گزارش سه ماهه سوم خود از یک رشد درآمدی ۳۴ درصدی خبر داد. بخش ابری این شرکت به دلیل افزایش تقاضا برای خدمات رایانش و دادهای که برای آموزش و اجرای مدلهای هوش مصنوعی استفاده میشوند، رشد چشمگیری را تجربه کرده است.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، این شرکت در حالی گزارش مالی جدید خود را منتشر کرد که بسیاری از سرمایهگذاران نگران آینده آن در سایه سنگین پروندههای ضد انحصار هستند و همچنین بازده خدمات هوش مصنوعی این شرکت و دیگر فعالان فناوری با ابهام همراه است.
مهمترین رشد درآمدی را بخش گوگل کلود یا بخش ابری این شرکت با جهش ۳۵ درصدی تجربه کرد. درآمد این بخش در سه ماهه سوم به ۱۱.۴ میلیارد دلار رسیده و سود عملیاتی آن با یک جهش هفت برابری حالا ۱.۹ میلیارد دلار است و این در حالی است که در دوره مشابه سال گذشته سود این بخش تنها ۲۶۶ میلیون دلار بود.
سود خالص این سه ماهه ۲۶.۳ میلیارد دلار در مقایسه با ۱۹.۷ میلیارد دلار دوره مشابه سال گذشته گزارش شد و از برآورد ۲۲.۸ میلیارد دلاری تحلیلگران فراتر رفت. درآمد این شرکت برای سه ماهه سوم منتهی به ماه سپتامبر نیز به ۸۸.۳ میلیارد دلار رسید و از انتظار ۸۶.۳ میلیارد دلاری تحلیلگران بهتر بود.
سوندار پیچای، با اشاره به تقاضای مشتریان برای چیپهای تخصصی و شهرت روز افزون قابلیت چکیدههای هوش مصنوعی در بخش جستجو گفت: «هوش مصنوعی در نگاه بلندمدت و سرمایهگذاری به بازدهی رسیده است. ما به سرمایهگذاری روی جدیدترین زیرساخت برای حمایت از تلاشهای هوش مصنوعی از آمریکا تا تایلند و تا اروگوئه ادامه میدهیم.»
با این وجود بخش ابری گوگل همچنان با فاصله زیادی از آمازون و مایکرسافت در جایگاه سوم این بازار قرار دارد. مایکروسافت همچنین این هفته گوگل را به «کمپینهای در سایه» و حمایت از گروههای مخالف خود متهم کرد.
درآمد بخش جستجو و تبلیغات این شرکت نیز با رشد ۱۰ درصدی به ۶۵.۹ میلیارد دلار رسیده است. در حالی که نرخ رشد این بخش کمی کاهش یافته است، اما شاهد تاثیر چندانی از رقبایی مثل ChatGPT اوپنایآی نیستیم.
برنت تیل، تحلیلگر شرکت مشاوره Jefferies، میگوید: «این نتایج یک عملکرد خوب را در تمامی بخشها با قدرت ویژه در بخش اشتراکها و ابر نشان میدهد.»
سهام این شرکت در ساعات پس از بازار نیز ۵ درصد رشد را تجربه کرد. سهام الفابت در سال جاری حدود ۲۲ درصد رشد داشته و ارزش آن به حدود ۲.۱ هزار میلیارد دلار رسیده است و چهارمین شرکت ارزشمند جهان پس از مایکروسافت، انویدیا و اپل محسوب میشود.
گوگل اولین شرکت بزرگ سیلیکونولی است که گزارش خود برای این سه ماهه را منتشر کرده و سرمایهگذاران در انتظار نتایج دیگر شرکتها برای مقایسه عملکرد داده و زیرساخت هستند.
مایکروسافت، الفبات، آمازون و متا همگی مخارج سرمایهای خود در نیمه اول ۲۰۲۴ را افزایش دادهاند و در مجموع ۱۰۶ میلیارد دلار از سوی این سه شرکت در بخشهای مختلف از جمله زیرساخت هوش مصنوعی سرمایهگذاری شده است. مهمترین ذینفع این سرمایهگذاریها شرکت انویدیا است که برای مدت کوتاهی به ارزشمندترین شرکت جهان تبدیل شد.
آنات اشکنازی، مدیر ارشد مالی الفابت، میگوید بیشتر سرمایهگذاریها مربوط به بخش زیرساخت از جمله سرورها، چیپها، دیتاسنترها و تجیهزات شبکه است. گوگل به یک هزینهکرد ۵۰ میلیارد دلار برای سال جاری اشاره کرده که در سال آینده افزایش مییابد.
اما با وجود عملکرد فوقالعاده الفابت در سال جاری، این شرکت در چند جبهه با تهدیدهای جدی مواجه است. نسل جدید چتباتهای هوش مصنوعی از جمله ChatGPT و Claude از آنتروپیک، کسب و کار اصلی این شرکت را با تهدید جدی مواجه کردهاند. براساس آمار جدید اوپنایآی، تعداد کاربران خدمات هوش مصنوعی این شرکت حالا به ۲۵۰ میلیون نفر رسیده است.
گوگل نیز خود یکی از بازیگران مهم این عرصه است و محصولات هوش مصنوعی را در بخش جستجوی نیز ادغام کرده و مدلهای هوش مصنوعی جمنانی مشروحی از یک جستجو را در اختیار کاربران میگذارند.
این شرکت همچنین با احتمال یک دستور تجزیه از سوی وزارت دادگستری آمریکا روبرو است که ماحصل یک پرونده ضد انحصار در مقابل همین نهاد است. این شرکت پیش از این در پروندهای مربوط به فروشگاه اپلیکیشن اندروید نیز از اپیک گیمز، سازنده بازی محبوب فورتنایت شکست خورد و در پرونده دیگری هم پای بخش تبلیغات آن در میان است.