رئیس جمهوری: فیلترینگ به هیچ یک از اهداف خود نرسیده است
رئیس جمهوری تاکید کرد: نتایج ارزیابیهای علمی و تحلیل اثرات اجتماعی فیلترینگ نشان میدهد که…
۲۳ آبان ۱۴۰۳
۲۱ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
رویداد CAPIF یک رویداد منطقهای در آسیای مرکزی است که در آن متخصصان حوزه اینترنت و شبکه گرد هم میآیند. امسال زبان فارسی به زبانهای رسمی این رویداد اضافه شده است و متخصصان ایرانی میتوانند تجربیات خود را با متخصصان سایر کشورها به اشتراک بگذارند. انجمنهای منطقهای اینترنت هر ساله رویدادهای زیادی برای گردهمایی مهندسان و متخصصان این حوزه برگزار میکنند. رویداد CAPIF یکی از این رویدادها است که در آسیای مرکزی برگزار میشود و به تازگی زبان فارسی به عنوان یکی از زبانهای اصلی آن اضافه شده است. با میلاد افشاری، متخصص شبکه و از اعضای گروه برنامهریزی CAPIF، درباره اهمیت برگزاری این رویداد گفتوگو کردیم.
رویداد CAPIF در کجا برگزار میشود؟
رویداد CAPIF (Central Asia Peering and Interconnection Forum) رویدادی مربوط به یک انجمن نوپا در منطقه آسیای مرکزی است که با حمایت سازمان RIPE NCC و Internet Society (ISOC) برگزار میشود. سال گذشته در ازبکستان و سال قبلتر از آن در قزاقستان برگزار شد و امسال هم در قرقیزستان برگزار شده است.
چرا برگزاری این رویداد برای متخصصان شبکه ایرانی اهمیت دارد؟این رویداد از این جهت برای ما اهمیت دارد که زبان فارسی به عنوان زبان رسمی به آن اضافه شده است. حضور ایرانیها در رویدادهای بینالمللی حوزه اینترنت خیلی پررنگ نیست و ایرانیان کمی در این رویدادها شرکت میکنند که یا به نمایندگی از شرکتهایشان است یا به دلیل علایق شخصی خود به صورت شخصی حضور پیدا میکنند.
جدا از محدودیتهای سفر و ویزا، یکی از محدودیتهایی که باعث میشد ایرانیها در این رویدادها کمتر حضور پیدا کنند و به اشتراک دانش و تجربیات خود بپردازند، زبان انگلیسی بود. از این رو RIPE NCC در کامیونیتی جدیدی که در آسیای مرکزی شکل داده است ایران را هم در نظر گرفته است.
ما بیشتر در حوزه خاورمیانه هستیم تا آسیای مرکزی اما در این سمت سفر به کشورها و گرفتن ویزای آنها برای ما راحتتر است و زبان فارسی را هم به عنوان زبان اصلی آن اضافه کردهاند. زبانهای این رویداد انگلیسی، روسی و فارسی هستند به همین دلیل ما میتوانیم به صورت همزمان ترجمه فارسی را بشنویم و زمانی که به فارسی صحبت میکنیم به صورت همزمان به روسی و انگلیسی ترجمه میشود.
آیا پیش از این هم ایرانیها در چنین رویدادی شرکت کرده بودند؟
در دو رویداد قبلی تعداد ایرانیها محدود بود. در رویداد اول در قزاقستان، از ایران کلا ۳-۴ نفر بودیم و هیچ ارائهای از ایرانیها نبود. سال گذشته در ازبکستان دو نفر از ایران ارائه داشتیم که در مورد موضوعات مختلف از جمله IRNOG و IPv6 بود.
امسال برای اولین بار ما این تعداد ارائه به زبان فارسی داشتیم. ۵ نفر از ایران به زبان فارسی ارائه دادند که به نوبه خودش برای شرکتکنندگان و برگزارکنندگان جالب بود.
در رویداد اخیر ۲۰۸ نفر از ۱۸ کشور حضور پیدا کردند که از این تعداد ۸ ایرانی حضور داشتند. از این تعداد ۵ نفر ارائه داشتند؛ من، پوریا موسویزاده و احسان قاضیزاده در یک پنل به زبان فارسی ارائه دادیم. بعد از آن هم یک پنل در مورد DNS و CDN برگزار شد که صابر مسگری و کوروش تفرشی در آن ارائه دادند.
برگزاری چنین رویدادهایی چه فایدههایی دارد؟
شبکه اینترنت و فناوریهای آن، یعنی پروتکلهایی که در شبکه اینترنت استفاده میشود تماما بر اساس تعامل مهندسان شبکه با یکدیگر توسعه پیدا کرده است. از زمانهای گذشته که اینترنت شکل گرفته، ارتباط نزدیکی بین IETF و NOGها وجود داشته است، کامیونیتیها فنی نشستهای مختلفی در نقاط دنیا برگزار کردهاند و اصلیترین دلیل مفید بودن این رویدادها برای متخصصان و مهندسان حوزه شبکه و اینترنت، به اشتراکگذاری دانش و تجربیات آنها از نزدیک با یکدیگر است.
مطالب موجود در کتابها و مقالات در مورد بحثهای فنی این حوزه، تئوری هستند. در دنیای عملی تجربیات مسائلی هستند که شاید نتوان به صورت دقیق به آنها دست پیدا کرد. زمانی که در این رویدادها شرکت میکنید میتوانید از نزدیک تجربیات شرکتها در کشورهای مختلف را ببینید. به عنوان مثال میتوانید ببینید راهکار کشورهای مختلف برای راهاندازی IPv6 چه بوده است و با استفاده از درس آموختههای آنها میتوان این موضوع را در شبکه داخلی و کشور خودمان پیادهسازی کرد.
این موضوع برای کشورها و افراد دیگر هم صدق میکند اما همانطور که گفتم متاسفانه ایرانیها حضور پررنگی ندارند.
ارائه متخصصان ایرانی در مورد چه موضوعاتی بود؟
در این رویداد یک ارائه در مورد Routing Security بود که من خودم آن را ارائه دادم. ارائه دیگری توسط پوریا موسویزاده در مورد الگوریتم BBR در پروتکل TCP بود که در IETF نیز درفت جدیدی در حال توسعه دارد که این الگوریتم را استاندارد کند. بعد از آن در راستای موضوعات مربوط به پروتکل TCP و بحثهای Congestion Control در آن، احسان قاضیزاده ارائه داد و راهکار جدیدی تحت عنوان L4S ارائه شد.
در پنل بعدی دو ارائه دیگر از ایرانیها بود، یکی در مورد DNS Control که توسط کورورش تفرشی ارائه شد و دیگری صابر مسگری بود که در مورد پیشرفت مکانیزمهای لود بالانسینگ در CDN صحبت کرد.
تا کنون چند دوره CAPIF برگزار شده است؟
این رویداد سالانه است و قرار است دور بعدی آن سال آینده حوالی ماه شهریور برگزار شود. در حال حاضر در مرحله جذب اسپانسر برای CAPIF 4 هستیم.
خود من در تیم برنامهریزی این رویداد و کامیونیتی هستم. این رویداد یک تیم برنامهریز دارد و افرادی از نقاط مختلف دنیا در آن حضور دارند تا به برگزاری رویداد، جذب ارائه، آماده کردن برنامه رویداد و مواردی از این قبیل کمک کنند. الان در فاز پیدا کردن میزبانی برای CAPIF4 هستیم که رویداد چهارم در آنجا برگزار شود.
فعلا مشخص نیست در کدام کشور برگزار میشود و شاید بد نبود اگر شرکت یا سازمانی در ایران هم داوطلب میشد تا این رویداد را به ایران بیاورند. اما من حدس میزنم که بین کشورهای آسیای مرکزی مثل ترکمنستان، تاجیکستان یا قزاقستان برگزار شود.