مدیر صنایع لوازم خانگی وزارت صمت: هیچ مشوقی نباید مبنای تولید باشد
مدیر کل دفتر صنایع لوازم خانگی و اداری وزارت صمت گفت که هیچگونه ارزی خارج…
۲۹ شهریور ۱۴۰۳
۳۰ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
چگونگی استفاده از تسهیلات و معافیتهای مالیاتی برای شرکتهای دانشبنیان در نشست معرفی خدمات ویژه اعضای شبکه ملی مدیران تحقیق و توسعه نوآوری مطرح شد. طبق آنچه در این نشست گفته شد ۳ ابزار مالی کمکهای بلاعوض، همسرمایهگذاری و وام قرضالحسنه برای کمک به شرکتهای دانشبنیان تعریف شده است.
سیاوش ملکیفر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در نشست معرفی خدمات ویژه اعضای شبکه ملی مدیران تحقیق و توسعه و نوآوری درباره کمک صندوق نوآوری به تحقیق و توسعه گفت: «ما در صندوق نوآوری با ۷-۸ خدمت از آموزش و مشاوره تا ابزارهای مالی از جمله مالیات سعی میکنیم به تحقیق و توسعه کمک کنیم. آموزش در حوزه ما از اهمیت زیادی برخوردار است چون افراد با الزامات تحقیق و توسعه آشنایی ندارند و چرخ را از نو تولید میکنند.»
او درباره تسهیلات مالی صندوق نوآوری به شرکتها گفت: «ما با ۳ ابزار مالی به تحقیق و توسعه شرکتها کمک میکنیم. اولی کمک بلاعوض است چون تحقیق و توسعه ریسک بالایی دارد و ما این را روی همکاریهای فناورانه با مدل نوآوری باز گذاشتهایم.»
ملکیفر درباره مدل دوم گفت: «قدم بعدی مشارکت در سود و زیان و همسرمایهگذاری است. اگر شرکتها دستاورد فنی دارند و میخواهند به جذب سرمایه جسورانه بپردازند، به آنها برای همکاری با سرمایهگذاران خطرپذیر کشور کمک میکنیم.»
مدل سوم همکاری به گفته ملکیفر وام قرضالحسنه برای تحقیق و توسعه است. او افزود: «در بحث همکاری و شبکهسازی، رویدادهای تبادل فناوری را داریم که به شرکتهای بزرک کمک میکند نیازهایشان را در شرکتهای دانشبنیان کوچکتر از خودشان جستجو کنند.»
رضا اسدیفرد، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان درباره سقف حمایت از شرکتهای دانشبنیان گفت: «اگر مالیات شرکتی به هر دلیلی صفر شود یا در منطقه محرومی باشد که معافیت بلند مدت وجود دارد، ابزار اعتبار مالیاتی برایش کاربردی ندارد. برای سایر شرکتها قانون طوری طراحی شده است که میزان حمایتی که یک شرکت میتواند از آن استفاده کند سقف ندارد و حتی میتواند بیش از مالیاتش هزینه کند.»
او درباره مزیت سالانه افزود: «هر سالی که شما پروژهای را پیش ببرید، به میزان پیشرفت آن پروژه هزینهاش بررسی میشود و آخر سال مالی، هزینههایی که در چارچوب سال ۱۴۰۳ انجام دادهاید به سازمان امور مالیاتی اعلام شده و از مالیات شما کسر میشود. مزیت دیگر آن این است که شما میتوانید پروژههای خود را به شرکتهای فناور، پارکهای علم و فناوری و دانشگاهها برونسپاری کنید. عملا محل هزینه آن متفاوت میشود و در هزینه تعریفشده، تیم دانشگاهی تا یک سقف مشخص تایید هزینه را به خود دانشگاه واگذار میکند.»
به گفته اسدیفر ۱۶۰۰ پروژه از ۳ هزار پروژه سال گذشته تصویب شدهاند. اسدیفر در این باره افزود: «ماهیت فعالیتی که شرکتها روی آن هزینه میکنند باید از سر فصلهای مالی باشد که قانونگذار آنها را پذیرفته است. مثلا فعالیتهای روزمره، تحقیق و توسعه محسوب نمیشوند. پروژههای تحقیق و توسعه اغلب از جنس توسعه و ارتقای محصول یا ایجاد یک محصول یا فرآیند جدید هستند.»
اسفندیار اختیاری، رئیس کمیته ارتقای ظرفیتهای قانونی حوزه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان در ادامه این پنل درباره مسیر قانون جهش تولید دانشبنیان گفت: «قانونی که امروز به عنوان قانون جهش تولید دانشبنیان مطرح است همان اصلاح قانون سال ۱۳۸۹ و یکی از پیشرفتهترین قوانینی است که ما تا امروز داشتهایم. در خیلی از کشورها ۱۰۰ درصد مالیات را برای اعتبار مالیاتی در نظر نگرفتهاند اما ما از معدود کشورهایی هستیم که چنین کاری را انجام دادهایم و سقفی هم برای آن در نظر نگرفتهایم. اگر همه مالیات کشور برای این کار اختصاص داده شود هیچکس از نظر قانونی نمیتواند جلوی آن را بگیرد.»
او در ادامه از اجرای ۵ درصد این قانون تا به امروز خبر داد و اضافه کرد: « قطعا این قانون نیازمند اصلاح است اما فعلا نمیتوان به آن دست زد چون بعد از ۱۰ سال قانون سال ۱۳۸۹ اصلاح شده است و اگر شروع به اصلاح کردن کنید، خودتان تمامکننده این کار نخواهید بود. چیزی که به مجلس میدهید نسبت به چیزی که بیرون میآید گاهی زمین تا آسمان متفاوت است. به همین دلیل پیشنهاد اصلاح قانون الان مطرح نیست.»