دبیر شورای عالی فضای مجازی: درباره فیلترینگ رایگیری نشده است
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت که در موضوع فیلترینگ برخلاف مطالبی که در رسانهها…
۲۵ آذر ۱۴۰۳
۲۳ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۴ مرداد ۱۴۰۳
فعالان حوزه فناوری بانکی معتقدند در ایران تعریف مشترکی از نئوبانک وجود ندارد و همین عامل باعث شده نئوبانکها هم مفهومی ایرانیزه شده پیدا کنند، تعریفی مغایر با تعریف جهانی و البته مختص به ایران.
به گزارش پیوست هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر، این بار در سلسلهنشستهای کافه تیف به بررسی موضوع نئوبانک ایرانی و چالشها و چشماندازهای این حوزه پرداخت.
فرهاد اینالویی معاون اسبق فناوری اطلاعات بانک ایران زمین در این باره گفت: به تعریف مشترک و یکپارچهای از نئوبانکها در ایران نرسیدهایم و در واقع مفهوم امروزی نئوبانک در ایران مفهومی ساختگی و ایرانیزه شده است. در جهان مدل ارزشگذاری نئوبانکها با بانکها متفاوت است و مشابه مخابراتیها در این باره تصمیمگیری میکند. در حقیقت نئوبانکها بر اساس تعداد مشتری ارزشگذاری میشوند.
بهزاد صفری معاون فناوری اطلاعات بانک سپه هم در این باره گفت: وقتی از نئوبانک صحبت میکنیم باید بدانیم از چه صحبت میکنیم و اصلا نئوبانک چیست. طبق تعریف مدیرعامل یکی از نئوبانکهای شناخته شده لزوما نئوبانکها نیازی نیست که مستقل از بانک باشند. در وهله دوم این موضوع مطرح است که سوپراپلیکیشن بانکها همان نئوبانک است و آیا همه بانکها نیاز به نئوبانک دارند؟
طبق گفته صفری، اگر بخواهیم با دیدی جهانی به موضوع نئوبانکها نگاه کنیم بر اساس قواعد و مقررات بانک مرکزی ما در ایران نمیتوانیم نئوبانکی مستقل از بانکها داشته باشیم و فرضیههای جهانی در ارتباط با نئوبانکها در ایران مصداق پیدا نمیکند. برای مثال سامانه سیاح اجازه نمیدهد نئوبانکها حساب جاری برای مشتریانشان باز کنند و کاربران نئوبانک نمیتوانند از خدمات حساب جاری استفاده کنند. نکته دیگر این است که به نظر میرسد نئوبانک واژه وارداتی شده است.
اینالویی در تایید صحبتهای صفری افزود: در جهان دو نوع نئوبانک وجود دارد وابسته و مستقل و در واقع هر کدام از اینها بیش از آنکه اسم بانک مادر خود را یدک بکشند، به دنبال ایجاد سرویسهای افزوده در این باره هستند.
در ادامه مصطفی امیری مدیرعامل شرکت زرین پال در پاسخ به دبیر نشست درباره نیاز کسب و کارها به نئوبانک گفت: بدیهی است که کسب و کارها همیشه به دنبال مسیر تازهتر بوده و بنا به نیازهای خود مطالبهگر تسهیل در فرآیندهای کاری خود باشند. اما در واقع کسب و کار منتظر نمیماند و بالاخره راهی برای کاری که میخواهد پیدا میکند و این باید بانکها باشند که با قراردادن راههای جدید مشتریان بیشتری را جذب کنند. گرچه در ایران قضیه برعکس است و رگولاتور با هر نوآوری مبارزه میکند.
میثم نمازی مدیرعامل شرکت توسعه و نوآوری شهر هم به وجود چندین تعریف از نئوبانک اشاره کرد و گفت: تعاریف زیادی در ارتباط با نئوبانک وجود دارد اما بحث هوش مصنوعی و تحلیل رفتار مشتریان، وجود شرکای استراتژی و ایجاد سبد محصول متنوع بخشی از کلیدواژههای نئوبانکهاست. اما گویا در ایران شرکت فناوری در کنار بانکها قرار گرفتهاند و بانکها صرفا به تقلید از یکدیگر روی آوردهاند و همین عامل باعث شده نئوبانکها نتوانند نیاز جدیدی از مشتری را رفع کنند.
صفری هم با تاکید روی نبودن تعریف مشترکی از نئوبانک ادامه داد: شاید واژهسازی تلقی شود اما نئوبانکهای ما هم مخصوص به خودمان شدهاند، نئوبانکهای ایرانی و کار به جایی رسیده که هر اپلیکیشنی میتواند نئوبانک باشد.
اینالویی اما حتی تعریف بانک دیجیتالی به جای نئوبانکها را نادرست خواند و گفت: تعریف بانکداری دیجیتال این نیست که فقط خدمات اینترنتی بدهد بلکه تعریف بانکداری دیجیتالی این است که بتواند به کسب و کارهای دیجیتالی سرویس بدهد. در کل ایران، سرویسهای بانکی ۱۲۰ تاست در صورتی که در جهان بانکها بیشتر از ۵۰۰ سرویس ارائه میدهند. سیستم بانکی ایران تعامل پذیر نیست و این موضوع پیچیدگیها را بیشتر میکند.
صفری در رابطه با نئوبانک یا بانکداری دیجیتالی امید و تاثیر آن بر شعب دیجیتال هم توضیح داد: روی نام امید و نئوبانک یا بانکداری دیجیتال یا هر آن چه هست بحثی ندارم اما در امید روی بحث قرضالحسنه متمرکزیم و شعب خود را در بانک دیجیتال دخالت دادیم و در حال اجرائی کردن مفهوم فیجیتال هستیم.
مصطفی امیری هم در ادامه به ضعف نوآوریها و بسته بودن دست بانکها در این باره اشاره کرد و افزود: نوآوریها به UI و UX محدود شده است.
نمازی اما حساسیتهای بانک مرکزی را قابل توجه دانست و ادامه داد: باید از هر دوطرف به مسئله نگاه کرد و بدیهی است که رگولاتور از کسب و کارها عقبتر باشد.
در انتهای نشست هم حاضران در نشست به بیان راهکارهای خود در این باره پرداختند و اینالویی در این باره گفت: اگر بخواهم پیشنهادی به بانک مرکزی و بانکها بدهم آن این موضوع است که بانکها در کسب و کار وارد نشوند و در زیرساخت و پلتفرم باقی بمانند منظور از زیر ساخت فقط شبکه و سخت افزار نیست بلکه اصلاح و ساده سازی فرآیندها و تدوین قواعد و قوانین جدید هم بخشی از زیر ساخت است.
صفری هم به ناامید نشدن از مسیر اشاره کرد و افزود: باید کم کم دیوارها را جابهجا کنیم و همین امروز و اتفاقات خوبی که رخ داده است نتیجه سالها پیگیری است.
امیری هم در این باره گفت: غایب بزرگ این جلسات بانک مرکزی است و غایب بزرگ در جلسات بانک مرکزی ما کسب و کارها هستیم. اما در واقع اگر نخواهیم روش بازی را عوض کنیم مسلما بازی و میدان بازی را از دست خواهیم داد. نمازی هم در پایان نزدیک شدن بازیگران اکوسیستم و شنیدن صداهای متفاوت را راهکاری برای حل چالشهای پیشروی فضای بانکی عنوان کرد.