لیلا محمدی «رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات» شد
ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات امروز (شنبه هشتم دی) در حکمی، «لیلا محمدی»…
۱ دی ۱۴۰۳
۴ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۷ مرداد ۱۴۰۳
تعداد سکوها و خدمات اینترنتی ایرانی بهرهمند از هوش مصنوعی طبق شاخصهای کلان سند ملی هوش مصنوعی تا ۴ سال آینده باید به ۳ سکو با بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر برسد.
به گزارش پیوست، در سند ملی هوش مصنوعی که طی هفته گذشته از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و ابلاغ شد، در مجموع ۲۵ شاخص کلان در ۷ دسته در نظر گرفته شده که شاخصهای کلان در مورد تعداد سکوهای فعال بهرهمند از هوش مصنوعی قابل توجه است.
در این سند پیشبینی شده است که ۳ سکو باید بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر داشته باشند، البته به نظر میرسد در این شاخص تدوین کنندگان این سند بیشتر روی فعالیت پلتفرمها به صورت بینالمللی حساب کردهاند؛ این در حالیاست که تا کنون به دلایل مختلف از جمله تحریمها هیچکدام از پلتفرمهای ما موفق نشدهاند به صورت بینالمللی فعالیت کنند. حتی موفق نشدهاند در کشورهای همسایه فعالیت کنند.
از سوی دیگر در بخش دیگری از شاخصهای کلان پیشبینی شده است تعداد سکوها و خدمات اینترنتی بهرهمند از هوش مصنوعی با حداقل ۲۰ میلیون کاربر تا سال ۱۴۰۷ به ۴۰ پلتفرم یا سکو برسد. در این سند اعلام شده که تعداد سکوهایی که در شرایط فعلی از هوش مصنوعی استفاده میکنند ۱۷ پلتفرم است و این تعداد باید تا ۴ سال دیگر به ۴۰ سکو برسد.
یکی از موارد «شاخصهای ارزیابی کلان» این سند برای پنج سال آینده، افزایش ظرفیت پذیرش سالانه رشتههای هوش مصنوعی، رشتههای مرتبط و بین رشتهایها در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا است. پیشبینی شده است آموزش عالی در ایران در سال ۱۴۰۷ در مقطع کارشناسی ارشد ۱۲ درصد و در مقطع دکترا، ۱۸ درصد رشد داشته باشد. طبق این سند و آخرین آمارها، در سال ۱۳۹۹ کارشناسی ارشد در حوزه هوش مصنوعی دو هزار و در سال ۱۴۰۰ مقطع دکترا ۱۷۵ ظرفیت دارد.
از جمله دیگر ظرفیتهای موجود حوزه هوش مصنوعی در حال حاضر که برای سال ۱۴۰۷ نیز هدفگذاری کردهاند میزان فروش شرکتهای دانشبنیان این حوزه است. طبق این سند، فروش شرکتهای در نظر گرفته شده حدود ۳۰۰میلیارد تومان است و تا سال ۱۴۰۷ این رقم باید به دو هزار میلیارد تومان برسد.
طبق این سند علاوه بر میزان فروش شرکتهای دانشبنیان، تعداد شرکتهای بزرگ فعال هوش مصنوعی نیز باید افزایش پیدا کند. در حالی که در ستون وضع موجود تعداد این شرکتها کمتر از پنج درصد قید شده است، افزایش در نظر گرفته شده برای پنج سال بعد ۱۰ درصد تخمین زدهاند.
تعداد شهرهای هوشمند مبتنی بر استانداردهای به روز بینالمللی نیز از دیگر مواردی است که در وضعیت فعلی هیچ نشانی از آن وجود ندارد اما با این حال تا سال ۱۴۰۷ قرار است سه شهر هوشمند مبتنی بر استانداردهای به روز بینالمللی ایجاد شود.
جهش پیشرفت از صفر درصد به ۱۰۰ درصد را فقط «درصد دستگاههای مستقل ملی دارای رهنگاشت هوش مصنوعی مصوب شورای رهبردی هوش مصنوعی» توانسته از آن خود بکند. این گزاره هرچند که معنای دقیقش مشخص نیست اما در پنج سال آینده به رشد ۱۰۰درصدی خواهد رسید. در صورتی که در وضعیت فعلی صفر درصد است.
در این سند، هنوز هدفگذاری برای برخی از شاخصها مشخص نشده است البته در این سند تاکید شده است که این هدفگذاریها به تدریج مشخص خواهد شد و سازمان ملی هوش مصنوعی موظف شده است تا ظرف ۶ ماه پس از ابلاغ این قانون شاخصهای کلان مشخص نشده را مشخص کند و به تصویب شورای ملی راهبری هوش مصنوعی برساند.
طبق پیشبینیهایی که در این سند صورت گرفته است، سازمان ملی هوش مصنوعی موظف است شناسنامه شاخصهای ارزیابی کلان سند و همچنین مقادیر موجود و مطلوب شاخصهای ارزیابی کلان فاقد مقدار را ظرف مدت ۶ ماه تدوین و به تصویب شورای عالی ملی راهبری هوش مصنوعی برساند.
به عنوان مثال حجم قراردادهای پژوهشی تقاضا محور وصول شده در حوزه هوش مصنوعی از جمله این موارد است که ستو وضع موجود و هدفگذاری آیندهاش خالی است و به نظر میرسد سازمان ملی هوش مصنوعی باید هدفگذاری برای آن در نظر بگیرد.
تعداد ثبت اختراعات هوش مصنوعی از جمله داخلی و خارجی هم هنوز وضعیت مطلوبی برایش تعریف نشده است.
پیشبینی برای میزان سرمایهگذاری دولتی و غیر دولتی و سرمایهگذاری خارجی در حوزه هوش مصنوعی» و «حجم صادرات محصولات/خدمات هوش مصنوعی»، «تعداد و حجم پروژههای هوش مصنوعی مشارکتی بینالمللی» نیز از دیگر مواردی است که به نظر میرسد تنظیمگران این سند هدف گذاری برای آن را بر عهده سازمان ملی هوش مصنوعی گذاشتهاند.