کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۰ خرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
بازار کریپتو همواره با سیکلهای قیمتی مختلفی همراه بوده و آلتسیزن به عنوان فصل رشد قابل توجه آلتکوینها هم در همین دسته قرار میگیرد. البته این بار شرایط بازار با ورود صندوقهای سرمایهگذاری و بازیگران بزرگ، متفاوت است و تایید صندوق قابل معامله در بورس یا ETF اتریوم باعث افزایش خوشبینی افراد به بازار آلتکوینها شده است. اما آیا نمودارها هم این سناریو را تایید میکنند؟
به گزارش پیوست، انتظارها برای آلتسیزن با تایید ETFهای اتریوم به بالاتری میزان خود رسیده است و با ثبت سقفهای قیمتی جدید توسط بیتکوین، بسیاری معتقدند این فرصت به زودی در اختیار اتریوم و آلتکوینها قرار میگیرد و احتمالاً به زودی با کاهش تسلط (dominance) بیتکوین، فصل آلتکوینها و افزایش قیمتهای چند ده برابری شروع میشود.
امیر بیات تحلیلگر بازار کریپتو معتقد است در حال حاضر بازار در وضعیت خوبی به سر میبرد و اصلاح در بازار به صورت عمیق صورت نخواهد گرفت. به گفته او هنوز در روند صعودی بازار قرار داریم و به نقطهای که نیازمند یک اصلاح زمانی عمیق باشد نرسیدهایم.
دانیال کولیوند، تحلیلگر شرکت سیتکس هم سناریو افزایش قیمتها را درست میداند. هر چند که او معتقد است به صورت کلی و در حال حاضر بازار در حال رنج زدن است و نمیتوان با قطعیت در مورد بالا یا پایین بازار صحبت کرد. اما باتوجه به تحلیلها انتظار افزایش قیمتها را داریم.
تکرار روندهای بازار در دورههای گذشته این تصور را میسازد که اکنون همهچیز برای شکلگیری یک آلتسیزن مهیا شده. اما این بار تایید ETFهای اتریوم که ورود بازیگران بزرگ و نقدینگی قابل توجه را به دنبال داشته، بازی را تغییر داده و هرچند احتمال اصلاح قیمتها را کاهش میدهد اما این وضعیت در بازار تازگی دارد و نمیتوان در مورد تاثیر آن با قطعیت نظر داد.
کولیوند با اشاره به ETF بیتکوین میگوید: تایید ETF بیتکوین باعث تغییرات چشمگیری برای آن شد و اتریوم هم با دنبالهروی از همین مسیر، فرصت سرمایهگذاری در سطح عمومیتر و برای افرادی که ملاحظاتی برای سرمایهگذاری در این فضا دارند را فراهم کرد.
همچنین او معتقد است: انتظار داریم اتفاقی که بیتکوین تجربه کرد را اتریوم هم تجربه کند. بازارهای مالی آینده را معامله میکنند. نظراتی وجود دارد که معتقدند با تایید ETF اتریوم عملا کل بازار تایید شده است. به هر حال الگوریتمهای اثبات کار و سهام بخش قابل توجهی از بازار را تشکیل میدهند که امروزه هردوی آنها تایید شدهاند. همین الان هم صحبتها از ETF سولانا مطرح شده است.
بیات به تغییرات بازار اشاره میکند. به گفته او بخشی از این تغییرات به واسطه ETFها محقق شده. اول تایید ETF بیتکوین که باعث شد دنیا یک روی خوش به دنیای کریپتو نشان دهد. باید توجه داشت که داریم در مورد دو جهان موازی صحبت میکنیم و میتوان گفت دنیای جدید توسط دنیای قدیمیتر پذیرفته شده است و بیتکوین به صورت یک دارایی کاملا رسمی در تمام دنیا تغییر ماهیت داد.
البته او اثر ETF اتریوم را فراتر از قیمت خود اتریوم میداند. بیات معتقد است: اما موضوع در مورد تایید ETFهای بیتکوین و اتریوم تفاوتهای بسیاری دارد. بیتکوین یک دارایی مالی بود با ساختار اثبات کار. اتریوم ماهیت متفاوتی دارد و ابزاری برای پرداخت نیست. با تایید ETF بیتکوین یک سکه پذیرفته شد. اما پذیرش اتریوم تمامی لایهها و پروژههای روی این بستر تحت تاثیر قرار گرفته است و این ETF به مراتب مهمتر از بیتکوین است. هرچند ETF بیتکوین به صورت یک سدشکن عمل کرد.
باتوجه به این موضوع که اتریوم در حقیقت بستری برای بسیاری از پروژهها و آلتکوینهای بازار است، شکلگیری صندوق قابله معامله در بورس برای اتریوم میتواند این تصور را بسازد که نقدینگی قرار است به کل اکوسیستم اتریومی سرازیر شود.
با این حال در زمان اعلام رسمی عرضه این صندوقها، تاثیر قابل توجهی روی قیمت اتریوم مشاهده نشد. امیر بیات دلیل آن را اینگونه توضیح میدهد: از جملههای معروف بازارهای مالی است که گفته میشود شایعه را بخر و خبر را بفروش. موضوع ساده بود. با تایید ETF بیتکوین راه برای تایید دیگر صندوقها باز شد و از الان زمزمهها برای سولانا آغاز شده است. در این شرایط طبیعی است که سرمایهگذاران سوار بر موج خبر شوند. اتفاق بعد از تایید ETF اتریوم این بود که خیلی از سرمایهگذاران خالی کردند اما این خرید افراد ناشی بود که باعث شد قیمت کاهش چشمگیری پیدا نکند.
او در ادامه گفت: تاثیر آن روی بازار به این شکل بود که با ورود صندوقهای سرمایهگذاری بزرگ، در زمانی که برخی از این صندوقها شروع به سیو سود کردند، دیگر صندوقها مانند بلکراک این حجم فروش را جمع کرده و حتی بازار به حجم بیشتری هم رسید. به این ترتیب یکی از دلایلی که بازار اصلاح عمیق نمیکند همین موضوع است.
همچنین او معتقد است: به گفته او هرچند بازار نیاز به یک اصلاح دارد اما در حال حاضر به دلیل صندوقهای قابل معامله در بورس این اتفاق به صورت عمیق رخ نمیدهد. به هر حال هر بازاری در نقاطی نیاز به تثبیت ارزش دارد و اصلاح قیمت این نقش را انجام میدهد. این ابتدای مسیر است. تازه شرکتهای بزرگ وارد شدهاند و آزمونهای اولیه خود را انجام میدهند.
دانیال کولیوند ورود نقدینگی به آلتکوینها را نتیجه خوشبینی به بازار میداند. به گفته او: در حقیقت ETF اتریوم پول را به سمت اکوسیستم آن حرکت نمیدهد و نقدینگی به خود اتریوم سرازیر شده است. اما این خوشبینی بازار است که اکوسیستم اتریوم دنبالهروی جریان نقدینگی باشد. اگر اتریوم بتواند عملکرد بهتری از بیتکوین داشته باشد، آلت سیزن هم میتوان بهتر اتفاق بیفتاد. با شرایط فعلی میتوان گفت بوی آلتسیزن میآید.
در چرخههای گذشته بازار بعد از رشد بیتکوین و تسلط آن در بازار، این روند در نهایت معکوس شده و با کاهش تسلط بیتکوین، نقدینگی به دیگر پروژهها سرازیر میشد. به گفته کولیوند: در حقیقت شرایط بازار مثبت است اما برای شروع آلتسیزن باید نگاهها در ابتدا به اتریوم باشد. هرچند این بازار به شدت پر رسیک است و افرادی که ورود میکنند باید به این موضوع توجه داشته باشند.
البته در این میان قیمت بیتکوین در هفتههای گذشته اصلاحی ۱۰ هزار دلاری را تجربه کرد اما هنوز تسلط بیتکوین کاهش قابل توجهی را نشان نمیدهد. بیات این اصلاحات را در بازاری مانند کریپتو بزرگ نمیداند. به گفته او: عدد ده هزار دیگر امروز عدد بزرگی نیست و باید با درصد مقایسه کرد. در بازار کریپتو تجربه اصلاح ۷۰ درصدی را داریم. در بازار بورس و دیگر بازارهای مالی هم این موضوع وجود دارد که بعد از رشدهای چند صد درصدی، اصلاحات عمیق طبیعی است.
او معتقد است آلتسیزن این بار با گذشته متفاوت است و قرار نیست هر پروژهای رشد چشمگیری را تجربه کند بلکه پروژههایی که حرفی برای گفتن دارند موفق خواهند شد. به گفته او: آلتسیزن دیگر مانند گذشته نیست که همه پروژهها بتوانند رشد چشمگیری را تجربه کنند و آنهایی که واقعا حرفی برای گفتن دارند در این دسته جای میگیرند. پروژههایی که جامعه بهتری دور آنها شکلگرفته است، بازارسازان بهتری دارند و پروژههای جالبتری هستند. امروز بازار به این باور رسیده که پول را گردانندهها به گردش در میاورند و صرفا استفاده از کلمات تکنولوژی و نوآوری دیگر کافی نیست.
او در پایان گفت: در حال حاضر بیشترین سطح تاثیر بیتکوین و دامیننس آن بر بازار را تجربه میکنیم و فکر میکنم روی اعدادی مانند ۵۸-۵۹ تغییر موضعی را به سمت آلتکوینها خواهیم داشت و بسیاری از ارزها هستند که پتانسیل رشدهای ده برابری را دارند.