آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۴ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
دمیس حسابیس، همبنیانگذار دیپمایند و مدیر ارشد بخش هوش مصنوعی گوگل، میگوید حجم عظیم پولی که به سمت هوش مصنوعی روانه شده به یک جو کریپتو مانند دامن زده است که از پیشرفت علمی در این حوزه جلوگیری میکنند.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، او میگوید میلیاردها دلاری که به سمت استارتآپها و محصولات هوش مصنوعی مولد روانه شده است «با خود حجم زیادی جو بیهود و شاید کلاهبرداری و چیزهای دیگر را به همراه میآورد که در حوزههای داغی مثل کریپتو یا غیره شاهدش هستیم.»
او افزود: «بخشی از اینها حالا به هوش مصنوعی وارد شده که به نظر من کمی ناامیدکننده است و علم و تحقیقاتی که یک پدیده است را در سایه قرار میدهد. به نوعی میتوان گفت حتی به اندازه کافی از هوش مصنوعی استقبال نشده اما به نوعی هم جو بیش از حد داغی اطراف آن است. ما درمورد خیلی چیزها صحبت میکنیم که واقعی نیستند.»
عرضه چتبات ChatGPT در نوامبر سال ۲۰۲۲ باعث توجه گسترده سرمایهگذاران به استارتآپهای تولید کننده هوش مصنوعی شد و جذب سرمایههای جسورانه را افزایش داد.
براساس دادههای شرکت CB Insights، گروههای سرمایهگذاری جسورانه سال گذشته رقم خیره کننده ۴۲.۵ میلیارد دلار روی ۲ هزار ۵۰۰ استارتآپ هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردند.
سرمایهگذاران بازار سهام عمومی نیز به سمت ۷ شگفتانگیز بازار از جمله مایکروسافت، الفابت و انویدیا رفتهاند. رشد این شرکتها باعث شد تا بهترین عملکرد را در اولین سهماهه سالها به نسبت پنج سال گذشته در بازارهای سهامی داشته باشیم.
اما رگولاتورها به دلیل ادعاهای اشتباه هوش مصنوعی از شرکتها انتقاد کردهاند. گری گنسلر، مدیر کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، در ماه دسامبر گفت: «نباید تظاهر دروغین به حمایت از محیطزیست کردن و توجه دروغین به هوش مصنوعی هم اشتباه است.»
حسابیس میگوید با وجود بخشی از جو گمراهکنندهای که در حوزه هوش مصنوعی وجود دارد، همچنان معتقد است که این فناوری یکی از تحولآفرینترینها در تاریخ بشری است.
او گفت: «به نظرم تنها بخشی از آنچه در یک دهه و اندی آینده ممکن میشود را دیدهایم. احتمالا ما در ابتدای مسیر یک عصر طلایی از کشفیات علمی هستیم، یک رنسانس تازه.»
به گفته او اثبات مفهومی که نشان میدهد هوش مصنوعی چطور به تسریع تحقیقات علمی کمک میکند مدل AlphaFol از شرکت دیپمایند بود که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد.
مدل AlphaFold به پیشبینی ساختار ۲۰۰ میلیون پروتئین کمک کرد و در حال حاضر بیش از یک میلیون بیولوژیست در سراسر جهان از آن استفاده میکنند. دیپمایند همچنین در حال بررسی استفاده از هوش مصنوعی در حوزههای جدید بیولوژی و کمک به تحقیقات مربوط به کشف و تحویل دارو، موضوعات علمی، ریاضیات، پیشبینی هوا و فناوری همجوشی هستهای است. حسابیس میگوید که هدف او همواره این بوده که از هوش مصنوعی به عنوان «ابزار عالی برای علم» استفاده کند.
دیپمایند سال ۲۰۱۰ در لندن و با هدف دستیابی به «هوش مصنوعی عمومی» که قابلیتهایی مشابه انسان دارد، آغاز به کار کرد. برخی از محققان میگویند با AGI یا هوش مصنوعی عمومی، حتی اگر هم شدنی باشد، چندین دهه فاصله داریم.
به گفته حسابیس پیش از رسیدن به AGI به یکی دو پیشرفت مهم نیاز داریم. با این حال او میگوید: «تعجب نمیکنم اگر در یک دهه بعدی شاهدش باشیم. منظوم این نیست که حتما رخ میدهد اما تعجب نمیکنم. میشود گفت یک شانس ۵۰ درصدی وجود دارد و این زمانبندی از زمان آغاز به کار دیپمایند تا به امروز تغییر چندانی نکرده است.»
حسابیس معتقد است که با توجه به قدرت AGI، بهتر است تا از نگاهی علمی آن را دنبال کنیم. او که به تازگی با دولت انگلستان توصیه داده است از گفتمان جهانی در این باره استقبال میکند.
حسابیس و دیپمایند همچنین در حوزه توهم ابزارها نیز به دنبال راهکارهای تازهای برای حقیقت سنجی هستند و برای مثال ممکن است که مدلها پاسخ خود را با بخش جستجوی گوگل یا بخش Google Scholar حقیقتسنجی کنند.