کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
نورالینک، استارتآپ چیپ مغزی ایلان ماسک روز چهارشنبه به صورت زنده ویدیویی را استریم کرد که در آن یکی از بیماران شرکت با استفاده از امیپلنت مغزی میتواند موس کامپیوتر را حرکت داده و با استفاده از آن شطرنج بازی کند.
به گزارش پیوست به نقل از CNBC، نولاند اورباگ ۲۹ ساله اولین بیماری است که چیپ نورالینک را دریافت کرده است. این شرکت در حال توسعه یک رابط مغزی کامپیوتری یا BCI است که به بیماران اجازه میدهد فناوریهای خارجی را تنها با استفاده از سیگنالهای مغزی خود کنترل کنند. به گفته ایلان ماسک اولین محصول نورالینک که روی بیمار نصب شده است تلهپاتی نام دارد.
در ویدیویی که روز چهارشنبه به صورت زنده در شبکه اجتماعی اکس پخش شد، اورباگ میگوید پس از یک حادثه رانندگی حدود هشت سال پیش فلج شده است. او میگوید جراحی نصب چیپ نورالینک را که چیپ را داخل جمجه او نصب میکند به راحتی انجام داده است.
سیستم BCI که برای اورباگ نصب شده است در واقع سیگنالهای مغزی را تجزیه تحلیل کرده و آنها را به دستوراتی برای فناوریهای خارجی ترجمه میکند. اگر سیستم به درستی عمل کند، بیمارهایی با مشکلات شدید حرکتی میتوانند با ذهن خود متنی را تایپ کرده یا حتی در شبکههای اجتماعی فعالیت کنند.
علاوه بر نورالینک، چندین شرکت دیگر از جمله سینکرون نیز در حوزه سیستمهای BCI فعالیت دارند و بسیاری از آنها دستگاه خود را روی مغز بیمار نصب کردهاند. نورالینک اما به دلیل شهرت ایلان ماسک از شهرت ویژهای برخوردار است.
به گفته متخصصان با وجود اینکه آنچه نورالینک تا به امروز به نمایش گذاشته خیره کننده است، اما چالشهایی پیش روی BCI وجود دارد و برای مثال میتوان به نحوه تفسیر و تجزیه تحلیل سیگنالهای مغزی برای مفید کردن آنها اشاره کرد.
نوارلینک در فصل پاییز و پس از دریافت مجوز از وزارت غذا و داروی ایالات متحده اقدام به جذب بیمار برای نصب اولین دستگاههای خود کرد. ماسک در ماه ژانویه گفت که برای اولین بار این دستگاه روی مغز یک انسان نصب شده است و حالا اطلاعات تکمیلی نشان میدهد که اولین بیمار نورالینک اورباگ است که در طبق پست منتشر شده در ایکس روند بهبودی خوبی را در پیش گرفته است.
با این حال جدای از پستهای ایلان ماسک، نورالینک اطلاعات خیلی کمی را در مورد ماهیت این آزمایشها منتشر کرده است. مشخص نیست که چه تعداد بیمار در این آزمایش شرکت کردهاند یا هدف نهایی این بررسیها چیست.
با این حال مارکو بابتیستا، پژوهشگر ارشد بنیاد Christopher & Dana Reeve، که منابع مورد نیاز معلولان را فراهم میکند، میگوید میتوان به فناوری نورالینک امیدوار بود. به گفته او این فناوری تاثیر معناداری روی بیماران دارد اما همانند تمامی دستگاههای جدید، سیستم نورالینک را هم باید نقادانه زیر نظر گرفت.