skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

سایت‌های فروش آنلاین بلیت هواپیما سیبل افزایش قیمت

دلارام سلطانیان نویسنده میهمان

۷ فروردین ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۵ فروردین ۱۴۰۳

هواپیما

سایت‌های فروش آنلاین بلیت سال گذشته بیشتر از هر زمانی به خاطر گران‌فروشی مسدود و جریمه شدند. دولت ایجاد یک سامانه تحت نظارت خودش را راه‌حل این مشکل دانست در حالی که فعالان این حوزه باور دارند مشکل اصلی قیمت فروش بلیت هواپیما نه تنها محل فروش آن نیست، یعنی سایت‌های فروش بلیت یا آژانس‌های مسافرتی نیست بلکه قیمت‌گذاری دستوری آن است.

به گزارش پیوست، اولین بار خرداد ماه سال گذشته بود که مجوز سایت علی بابا به دلیل گران‌فروشی تعلیق شد. کمی بعد و در تیر ماه، شورای عالی هواپیمایی درخواست برخورد با سایت‌های غیرمجاز و گران‌فروش بلیت هواپیما را صادر کرد.

در این درخواست به سایت‌های فروش آنلاین بلیت دو هفته فرصت داده شد تا بر اساس نرخ‌نامه‌ای که در ابتدای سال برای همه شرکت‌های هواپیمایی ارسال شده است عمل کنند. پس از این فرصت، لیست ۱۹ سایت فروش بلیت اعلام شد که به دلیل رعایت نکردن این نرخ‌نامه مسدود شده‌اند.

کامیار ایرانی، قائم مقام فلایتیو پیشتر در گفت‌وگو با پیوست از آسیبی که تعیین سقف قیمت بلیت‌های داخلی به فروشندگان آنلاین بلیت زده است صحبت کرده بود. طبق گفته او شرکت‌های فروش آنلاین بلیت باید قوانین سازمان هواپیمایی را رعایت کنند و مجبور هستند که طبق نرخ‌نامه جلو بروند. این یک چالش بین هواپیمایی کشوری و شرکت‌های هواپیمایی است اما تیغ پیکان به سمت آژانس‌های گردشگری آنلاین است. طبق گفته او این تصمیم سازمان هواپیمایی کشوری تقریبا  ۵۰ تا ۶۰ درصد روی فروش این سایت‌ها تاثیر گذاشته است.

داستان اینجا تمام نشد. کمی بعد و در اوایل اسفند، خبری مبنی بر ممنوعیت فروش بلیت پرواز در آپ آمد که آپ در واکنش به آن گفت این سوپراپلیکیشن هیچ دخالتی در قیمت‌گذاری بلیت پروازهای داخلی و خارجی ندارد و این موضوع بر عهده آپ نیست.

آپ در ادامه این بیانیه گفته بود قیمت‌گذاری بلیت‌ توسط شرکت‌های هواپیمایی و شرکت‌های چارتری انجام می‌شود و از آنجایی که هر شرکت می‌تواند قیمت خاص خود را برای بلیت تعیین کند، تمام فرآیند قیمت‌گذاری توسط آنها انجام شده و با این قیمت‌ها به کاربران فروخته می‌شود.

این بیانیه نشان می‌داد پلتفرم‌های فروش آنلاین بلیت در حالی به خاطر گران‌فروشی مسدود می‌شوند که به نظر هیچ نقشی در تعیین قیمت بلیت‌ها ندارند. در مرحله اول شرکت‌های هواپیمایی روی بلیت قیمت‌گذاری می‌کنند و سپس آژانس‌های هواپیمایی با احتساب کمیسیون خود، بلیت را برای فروش می‌گذارند. پلتفرم‌ها هم بلیت را از آژانس‌ها گرفته و برای فروش می‌گذارند.

پس از آپ و در آخرین روزهای سال گذشته هم جعفر یازرلو سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: سازمان هواپیمایی کشوری در نامه‌ای به معاون دادستان و جانشین سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ویژه فرودگاه‌های تهران، فهرست هشت سایت غیر مجاز فروش بلیت هواپیمایی را جهت صدور انسداد و مسدود کردن درگاه ارسال کرد.

 سایت‌های فروش بلیت تنها قربانی نبودند

البته مسدود شدن سایت‌های فروش بلیت به این معنا نیست که شرکت‌های هواپیمایی به خاطر گران‌فروشی جریمه نشده باشند.

اولین بار در اردیبهشت و پیش‌ از اینکه مجوز سایت علی بابا تعلیق شود، دو شرکت هواپیمایی به گفته سازمان تعزیرات به دلیل مشابه جریمه نقدی شدند. در شهریور، آذر و دی هم چند شرکت هواپیمایی به دلیل گران‌فروشی جریمه شدند تا سرانجام دیوان عدالت اداری به آزادسازی نرخ‌گذاری بلیت هواپیما رای داد.

البته این اولین بار نبود که آزادسازی نرخ بلیت مطرح می‌شود. پیش‌تر در برنامه پنجم توسعه، آزادسازی نرخ بلیت هواپیما پیش‌بینی شده بود اما به طور کامل اجرا نشد و فقط سقف و کف قیمت بلیت به صورت دوره‌ای توسط سازمان هواپیمایی کشور تعیین شد.

طولی نکشید که رای دیوان عدالت اداری هم به سرنوشت قانونی که در برنامه پنجم بود دچار شد. وزارت راه و شهرسازی این رای را لغو کرد و با اعلام جرم علیه ۹ شرکت هواپیمایی گفت: شرکت‌های هواپیمایی موظف به رعایت نرخ‌نامه مصوب سازمان هواپیمایی کشور هستند. این نرخ‌نامه خرداد به ایرلاین‌ها ابلاغ شده و فروش بالاتر از این نرخ تخلف بوده و با آن برخورد خواهد شد.

ایجاد سامانه دولتی فروش بلیت، راه‌حل جایگزین

پس از باطل کردن رای دیوان عدالت اداری مبنی بر آزاد‌سازی نرخ بلیت، وزارت راه و شهرسازی از ایجاد یک سامانه دولتی فروش آنلاین بلیت هواپیما برای ساماندهی بازار خبر داد.

هدف این سامانه نظارت مستقیم بر قیمت‌گذاری بلیت بود اما بخش زیادی از فعالان این حوزه باور داشتند این موضوع به ضرر بازار است و باید عرضه و تقاضا قیمت را کنترل کند. آنها مشکل اصلی را تعداد کم پروازها و نرخ دستوری می‌دانستند.

مهدی نجفی، مدیرعامل سفرمارکت، در این باره به پیوست گفت: خود مسئولان می‌دانند مشکل سامانه نیست بلکه فرسودگی ناوگان حمل و نقل است. تقلیل مشکل به سامانه، آدرس غلط دادن در مورد اصل مشکل است. ایجاد سامانه یک رانت و انحصار جدید ایجاد خواهد کرد و چیزی جز آشفتگی در بازار نخواهد بود. طبق شاخص‌های بین‌المللی ما ۵ تا ۷ برابر تعداد ناوگان هواپیمایی موجود در کشور نیاز به هواپیما داریم، این سوال وجود دارد که با این سامانه چگونه می‌خواهند کمبود ۴ برابری تعداد هواپیماها را جبران کنند؟

با وجود این به نظر می‌رسد سازمان هواپیمایی کشور همچنان انگشت اتهام را به سمت سایت‌های فروش بلیت گرفته و تا آخرین لحظات سال ۱۴۰۲ آنها را به علت گران‌فروشی مسدود کرده است.

 

https://pvst.ir/hl2

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو