ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۴ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
گزارش سال ۲۰۲۳ صرافی ارزدیجیتال نوبیتکس تعداد کاربران این پلتفرم را بیشتر از ۶ میلیون نفر نشان میدهد. تراکنشهای واریزی به این پلتفرم از مرز ۱۳ میلیون در ۲۰۲۳ عبور کرده و از این تعداد، بیشتر از ۵ میلیون تراکنش را رمزارزیها تشکیل میدهند. همچنین گزارش نوبیتکس سهم تبادل از اکوسیستم رمزارزی ایران را ۵۰ درصد و پرداخت را صفر اعلام میکند.
به گزارش پیوست، افزایش ۲۸ درصدی تعداد کاربران جدید، حدود ۴۰۰ میلیون بازدید، پردازش ۶۸ میلیون معامله و ثبت حدود ۲.۵ میلیون پاسخ به مشتریان، بخشی از آمارهای گزارش سال ۲۰۲۳ صرافی نوبیتکس را تشکیل میدهد.
در گزارش سال گذشته نوبیتکس از اهداف این پلتفرم، حرکت به سمت کیفپول غیرمتمرکز، توسعه و تقویت زیرساختهای مالی غیرمتمرکز اعلام شده بود. روندی که در بخش محصولات این گزارش بررسی شده و از دو محصول غیر متمرکز نوبیتکس، لاکتولت بیشتر از ۳ هزار نصب داشته و در مورد نوبیدکس (صرافی غیرمتمرکز) دادهای دیده نمیشود و تنها از افزایش بازارهای قابل پشتیبانی این پلتفرم صحبت شده است.
مهدی سلاوی، مدیر توسعه محصول نوبیتکس در گفتوگو با پیوست به مشکلاتی مانند نیاز به توکن بومی برای انجام تراکنش در کیفپولها اشاره کرد. به گفته او، نوبیتکس در حال پیادهسازی و توسعه فرآیندهایی برای حل این موضوعات در لاکتولت است و به نظر میرسد در مسیر خوبی قرار گرفته که میتواند به خلق ارزش منجر شود. البته لاکتولت یکی از محصولات نوبیتکس در حوزه دیفای است.
سیلاوی در مورد صرافی غیرمتمرکز نوبیتکس (نوبیدکس) گفت: در حال حاضر اقبال کاربران به صرافیهای متمرکز به واسطه هزینه کارمزد کمتر و تجربه کاربری بهتر، بیشتر است. به گفته او، نوبیدکس مزایای بیشتری را شامل میشود و با اضافه شدن بازارهای بیشتر به این پلتفرم غیرمتمرکز، میتواند به محلی برای مواجه سریعتر کاربران علاقهمند به توکنهای جدید تبدیل شود. همچنین سیلاوی معتقد است: صرافی غیرمتمرکز میتواند به عنوان یک برنامه ثانویه (پلن بی) عمل کند. به این صورت که در صورت بروز مشکل در صرافیهای متمرکز به دلایل مختلفی مانند رگولاتوری یا تحریمها، صرافی غیرمتمرکز میتواند نیاز به تبادل کاربران را برآورده کند. به گفته او، به همین دلیل فارغ از اینکه در حال حاضر نوبیدکس در کجا قرار دارد، یک محصول استراتژیک است و ریسک را کاهش میدهد.
گزارش عملکرد صرافی ارزدیجیتال نوبیتکس با اشاره به رشد ۲۸ درصدی تعداد کاربران جدید، نشان میدهد این پلتفرم در سال ۲۰۲۳ حدود ۱.۴ میلیون نفر را جذب کرده و تا بهمن ماه، تعداد کاربران این صرافی به ۶ میلیون نفر رسیده است.
در بخش معاملات، این گزارش تعداد واریزهای ریالی و رمزارزی را به ترتیب حدود ۸ و ۵ میلیون نشان میدهد و این در حالی است که از این ۱۳ میلیون تراکنش واریزی، نوبیتکس حدود ۱۱ میلیون تراکنش برداشت را ثبت کرده است.
افزایش یک درصدی کاربران زن، عنوان «افزایش چشمگیر مشارکت زنان» را به خود اختصاص داده است. البته این افزایش یک درصدی تعداد کاربران زن، به معنای رشد ۴ درصدی سهم از معاملات و ۲ درصدی داراییهای در اختیار زنان بوده که به ترتیب باعث افزایش سهم زنان به ۲۲ درصد معاملات و ۱۷ درصد داراییهای کریپتویی شده است.
گزارش ۲۰۲۳ نوبیتکس شامل دادههایی از توزیع جغرافیایی سپردههای بانکی در مقابل داراییهای رمزاری میشود. دادههایی که نشان میدهد تهران بیشتر از نصف سپردههای بانکی را در اختیار دارد و این عدد در داراییهای کریپتویی حدود ۳۳ درصد است.
در بخش محصولات، گزارش نوبیتکس میزان سود محقق شده کاربران از معاملات تعهدی را ۷۰ میلیارد تومان اعلام میکند که این سود نتیجه ثبت ۴۰۰ هزار موقعیت تعهدی است.
اما یکی از نکات قابل توجه، فعال شدن نوبیتکس لبز در تابستان ۱۴۰۲ است. از خروجیهای این بخش به پروپزال EIP-7503 اشاره شده که هدف آن اثبات دارایی ذخیره شده در صرافی بدون افشای آدرس و تراکنشها است.
به این ترتیب به نظر میرسد نوبیتکس هم فعالیت خود برای ارائه PoR (اثبات ذخیره) را آغاز کرده، هرچند تاریخی برای پیادهسازی این روش اعلام نشده است. موضوع اثبات ذخیره در میان صرافیهای ارزدیجیتال به فروپاشی صرافی FTX برمیگردد که به دنبال آن، صرافیهای متمرکز برای جلب اعتماد کاربران اقدام به ارائه این اثبات کردند. اما این روند در میان پلتفرمهای ایرانی با دلایلی مانند تحریمها، تاکنون پیادهسازی نشده است.
سرمایهگذاری خطرپذیر، یکی دیگر از بخشهای این گزارش را به خود اختصاص داده است که نشان میدهد بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر نوبیتکس در سال ۲۰۲۳، ۶۵ میلیارد تومان را به حمایت از صنعت رمزارز و بلاکچین، فینتک، زیرساخت و هوش مصنوعی اختصاص داده است.
وحید شامخی، معاون توسعه کسبوکار نوبیتکس در گفتوگو با پیوست، دلیل ورود به حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر را رویکرد نوآوری باز و سرمایهگذاری در راستای زنجیره ارزش اعلام میکند و معتقد است در سالهای اخیر سرمایهگذاری خطرپذیر در کشور کاهش پیدا کرده است و با ورود به این حوزه قصد داریم به چرخه نوآوری کشور کمک کنیم.
فصل دوم گزارش سال نوبیتکس، تعداد جهانی کاربران را روی مرز ۶۰۰ میلیون نفر نشان میدهد و با استناد به گزارش چینآلالیسیس، ایران را در رتبه ۲۸ از نظر پذیرش رمزارز اعلام میکند. همچنین براساس دادههای گزارش ۲۰۲۳ نوبیتکس، حوزه تبادل نیمی از اکوسیستم رمزارزی ایران را تشکیل داده است و در کنار سهم ۴۰ درصدی صنعت استخراج، دیگر حوزهها مانند کیفپول و نگهداری، شبکه و زیرساخت، دیفای یا پرداخت، کمتر از ۱۰ را به خود اختصاص دادهاند.
البته سهم پرداخت کریپتویی در این گزارش در حالی نزدیک به صفر اعلام شده است که در روزهای گذشته رئیس کل بانک مرکزی از قوه قضاییه برای افزایش پذیرش رمزارزها در میان اصناف، درخواست ورود کرد.
این گزارش اعمال محدودیت و چالشهای پیش رو در این صنعت را دلیل ربودن گوی سبقت دیگر کشورهای منطقه اعلام و صنعت رمزارزها را یکی از بهترین راهکارهای برونرفت از شرایط تورمی و تحریمی معرفی میکند.
نسخه کامل گزارش ۲۰۲۳ نوبیتکس را از اینجا دانلود کنید.