skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

اقتصاد دیجیتال

صبا رضایی نویسنده میهمان

در نشست شرکت‌های نرم‌افزاری نصر تهران مطرح شد: سورس‌کد در کنار کپی‌رایت و تیم کاری معنا دارد

صبا رضایی
نویسنده میهمان

۲۱ آذر ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

سازمان نظام صنفی رایانه ای تهران

حاضران در نشست تخصصی مدیران شرکت‌های نرم‌افزاری سازمان نصر تهران دسترسی به سورس‌کد نرم‌افزارها را تنها یکی از موضوعات مهم این حوزه دانستند و در کنار آن بر اهمیت تیم کار و مشتریان و تعامل با دولت تاکید کردند.

به گزارش پیوست، نشست مدیران شرکت‌های نرم‌افزاری سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران برگزار شد. در این نشست جمعی از مدیران شرکت‌های نرم‌افزاری حضور داشتند و پنل تخصصی درباره لزوم ارائه سورس‌کدها و حق کپی‌رایت برگزار شد.

سید مجید اورعی، عضو هیات مدیره و رئیس رسته توسعه نرم‌افزار سازمان نصر تهران در این پنل گفت: به موجب قانون حمایت از پدیدآورندگان نرم‌افزارهای رایانه‌ای و قانون احراز اصالت، شرکت‌های نرم‌افزاری موظفند سورس‌کدهای خود را ارائه دهند.

او افزود: بسیاری از فعالان بخش خصوصی به این امر شکایت داشته و معتقدند سورس‌کدها بعد از مدتی تغییر می‌کند و به روزرسانی می‌شود. جلسات متعددی با اعضای سازمان نصر داشتیم و تصمیم براین شد که نظر نخبگان این حوزه را نیز جویا شویم.

سپردن سورس به شرکت‌های تخصصی

امیرمسعود اسکوئیلر، رئیس مرکز داوری سازمان نصر تهران گفت: فقط سورس‌کد دارایی شرکت‌ها نیست؛ تیم، همکاری گروهی و مشتریان ارزشی بیشتر از سورس‌کد دارند.

او افزود: سورس‌کد دینامیک است و مدام تغییر می‌کند. کمتر دعوای حقوقی درباره سورس‌کد است. ۸ هزار شرکت نرم‌افزاری داریم، هرکدام چند نرم‌افزار تولید کرده‌اند. اگر قرار باشد سورس‌ها را شرکت‌ها نگهداری کنند، هزینه گزافی باید برای آن پرداخت شود.

اسکوئیلر گفت: برخی شرکت‌ها از سورس‌ها نگهداری می‌کنند. بهترین کار این است که نگهداری از سورس را به شخص حقوقی سومی سپرده شود. البته این امر نباید اجباری باشد.

سورس‌کد مهم نیست

مهرداد ذوالفقاریان، رئیس کمیسیون نرم‌افزارهای پیشرفته سازمانی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای گفت: سورس‌کد را آنقدرها هم مهم نمی‌دانم. در دوران کرونا خاطرات پرونده‌هایی که به آنها رسیدگی کردم را نوشتم و از میان هزار و ۳۰۰ پرونده، ۵۰۰ پرونده در مورد مسائل و مشکلات غیرنرم‌افزاری بود.

او افزود: ۷۰۰ پرونده درباره مشکلات نرم‌افزاری بود و تنها ۸ پرونده درباره سورس‌کد و کپی رایت بود. طبقه‌بندی نرم‌افزارها بسیار گسترده است. بسیاری از مستندات نرم‌افزاری از سورس‌کد مهم‌ترند.

اعتماد وجود ندارد

ناصر شاکر حسینی، رییس کمیسیون سلامت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران گفت: سورس‌کد ماهیت ناموسی پیدا کرده است. در این زمینه کم کاری شده است. اگر میزان شکایات درباره کپی‌کاری کم است، این امر بیانگر آن است که بی اعتمادی به دولت وجود دارد.

او افزود: اکنون گفته می‌شود به سورس‌های قبل از سال ۹۶ دسترسی نداریم، بعید نیست به زودی اعلام شود که به سورس‌کدها تا سال ۱۴۰۰ دسترسی وجود ندارد. باید یک دیتابیس ملی از تمامی محصولات نرم‌افزاری تهیه کنیم.

رستمی، معاون کل اداره کل اعتباربخشی و صدور پروانه فعالیت سازمان فناوری اطلاعات در این پنل گفت: قانون اعلام کرده است که از پدیدآورنده و مالکان نرم‌افزارها حمایت می‌شود. حال باید به این پرسش‌ها پاسخ داده شود؛ چرا باید اسناد تحویل داده شود؟ آیا سورس‌کدها قابلیت مقایسه دارند؟ چرا شرکت‌ها باید سورس‌کدهای خود را تحویل دهند؟

در صورت ۱۵ درصد شباهت، حق کپی‌رایت نقض شده است

قدیمی، کارشناس رسمی دادگستری در امور پرونده های نرم‌افزاری و جرایم رایانه‌ای در این پنل گفت: بزرگ‌ترین چالش در حوزه مسائل حقوقی، ثبت نرم‌افزارها است. هرچه استعلام برای تایید سورس گرفتیم، اعلام شد که تمام آنچه از سال ۹۶ به قبل وجود داشته و به شورای انفورماتیک ارائه شده، اکنون دیگر وجود خارجی ندارد.

او افزود: در فرآیند در اختیار گرفتن سورس‌کد با مشکلاتی مواجه هستیم. در فرآیند تشخیص نرم‌افزارها، سهم سورس‌کد ۱۵ تا ۲۰ درصد است.

قدیمی گفت: برخی شرکت‌ها از کارکنان خود تعهد گرفتند که پس از استعفا و اتمام کار، تا ۱۰ سال در شرکت‌های رقیب فعالیت نکنند. در صورتی که این تعهد منطقی نیست. ۷۰ درصد از UI/UXهایی که استفاده می‌شود، مشابه یکدیگرند.

به گفته او اگر کارشناس دادگستری تشخیص دهد که ۱۵ درصد از نرم‌افزار کپی شده است، نقض کپی‌رایت صورت گرفته است.

سجاد نعیم‌وفا، مسئول کارگروه شناسایی چالش‌های اجرایی و قانونی صدور مجوز برای نرم‌افزارهای رایانه‌ای گفت: فرآیندهای کاری ثبت و حمایت از محصولات نرم‌افزاری چند بخش دارد.

او افزود: بازنگری فرآیندها، ضمانت اجرا و سورس‌کد از بخش‌های ضروری حمایت و ثبت نرم‌افزارها هستند.

حامد منکرسی، معاون سیاست‌گذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات به عنوان سخنران در این رویداد گفت: باید از مالکیت نرم‌افزارها حمایت شود. در گواهی ثبت نرم‌افزار چالش‌هایی وجود دارد. باتوجه به تغییر و تحولات ایجادشده در حوزه نرم‌افزاری، شاهد این امر بودیم که سخت‌گیری برروی ثبت اسناد و اخذ مجوزها اثربخش نبوده است.

او افزود: پدیدآورندگان نرم‌افزارها معتقدند سورس‌کدحساسیت برانگیز است. در سازمان رسم برآن است که مستندسازی شود و سورس‌کدبخشی از مستندسازی‌های سازمان فناوری اطلاعات است.

https://pvst.ir/go4

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو